KSÜ’de “Tarihsel Süreçte Cumhuriyet ve Atatürk'ün Cumhuriyet İdeali” konferans düzenlendi
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri Kahveci ve Prof. Dr. Orhan Doğan, akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan yaptı.
Sözlerine TUSAŞ’ta yaşanan terör saldırılarını lanetleyerek ve bu saldırılarda şehit olanlara rahmet yaralılara şifa dileyerek başlayan Doğan “Milletlerin tarihinde önemli dönüm noktaları vardır. Tabii ki bizim yakın dönem tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri 101 yıl önce kurmuş olduğumuz Türkiye Cumhuriyetidir. Tabii ki bu devlet öyle kolay kurulmadı. 1919-1922 milli mücadele sürecininakabinde yapılan anlaşmaların sonucunda cumhuriyetimizi kurduk.
Biraz daha gerilere gidecek olursak Göktürk devletinin kuruluş yıllarını gözümüzün önüne getirdiğimizde o dönemde de Kutluk Kağan liderliğinde binbir mücadeleyle yeni devletimizi kurmuştuk.
Bu son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte devletimizin payidar kalacağını ve devlet ebed müddet anlayışı çerçevesinde Türk milletinin tarihte hiçbir zaman devletsiz kalmayacağını somut bir şekilde dünyaya göstermiş olduk.
1071 tarihini hiç unutmamamız lazım Anadolu'nun kapılarının Türklere ardına kadar açıldığı dönemleri. Yine 1453 İstanbul'un fethini hiçbir şekilde unutmamalıyız ki tarih şuuru ve milli şuur gençlerimize hayata bakış noktası oluştursun. Bu duygularla aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnetle anıyorum.” İfadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Aydın “Tarihsel Süreçte Cumhuriyet ve Atatürk'ün Cumhuriyet İdeali” konulu konferansı vermek üzere kürsüye geldi.
Doç. Dr. Tülay Aydın cumhuriyetin niteliklerinden ve tarihsel sürecinden bahsederek “Cumhuriyetimiz 101 yaşında ancak tarihsel sürece baktığımızda Osmanlı Devleti içerisinde Sened-i İttifak ile başlayan Tanzimat ve Islahat fermanları ile devam eden demokratikleşme adımları I. ve II. Meşrutiyetin ilanları ile önemli bir ivme kazanmış 1922 yılında Saltanatın kaldırılması ile yeni bir rejim arayışı başlamıştır. Hiç şüphesiz bu rejimin adı Erzurum Kongresinde de belirtildiği üzere ‘Kuva- i Milliyeyi amil ve irade-i milliyeyi hâkim kılmak esastır.’ anlayışına uygun olarak 29 Ekim 1923’te ilan edilen cumhuriyettir.
Dünya tarihine baktığımızda 1789 Fransız İhtilali ile başlayan bireyin özgürlüğü ve yönetimde hak sahibi olması anlayışı dünyaya yayılmış; bu anlayışı benimseyen başta ABD olmak üzere batılı devletler insan haklarına ve özgürlüğüne dayalı demokratik devlet inşasını başlatmıştır. Batıda gelişen Cumhuriyet hareketleri ülkemizde de denenmiş ancak demokrasinin sürekli kesintiye uğramasından dolayı bir türlü istenilen anlamda özgürlükleri sağlayamamıştır. Cumhuriyetin laboratuvarı olarak kabul ettiğimiz Sened-i İttifak ile başlayan Tanzimat ve Islahat fermanları ile devam eden I. ve II. Meşrutiyetin ilanı ardından cumhuriyetin uygulanma safhasına geçilmiştir.
Yaklaşık bir asırdır devam eden cumhuriyet serüvenimiz bizlere cumhuriyetimizin kıymetini ve değerini öğrettiği gibi daha yetkin ve özgürlükçü bir cumhuriyet inşa etme görevini de veriyor.” dedi.
Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan, Doç. Dr. Tülay Aydın’a teşekkür belgesi takdim etti.
Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.