3D YAZICI İLE KALP YAMASI ÜRETİLDİ
Kalp krizinden kaynaklanan sorunlardan biri; krizden sonra kalp iyileştiğinde, kalbin yara dokusunun hasar gören kısmın tam anlamı ile düzelememesidir. Bu yara dokusu hiçbir zaman kalp dokusunu atmaz; bu yüzden hasta yaralı doku ile yaşamak zorunda kalır. Minnesota Üniversitesi'nin bilim insanları, kalbin daha iyi iyileşmesine olanak tanıyan bir yama ürettiklerini açıkladı.
Bu tür kalp yamalarını daha önce; Tel Aviv Üniversitesi, Brown Üniversitesi ve MIT gibi kalplerin en az yara izi ile iyileşmesine olanak tanıyan "kalp yamaları" ile görmüştük.
Ancak Minnesota Üniversitesi'nin kalp yamasını benzersiz kılan şeylerden biri, kalbe özgü yapısal proteinlerin biyolojik olarak 3D yazıcı ile basılmış olması.
Oluşturulan kalp yaması; kök hücrelerden türetilen kalp hücreleri ile tohumlanan bir iskele benzeri matris biçimini alıyor. Sonuç olarak yapı ve materyalde kalp dokusuna benzer, aktif kalp hücreleri içeren, asal bir yara dokusu ortaya çıkıyor.
Laboratuvar testlerinde, yamalardan biri simüle kalp krizi geçiren farenin kalbine yerleştirildi. Bilimadamları sadece dört hafta içinde "işlevsel kapasitede önemli bir artış" olduğunu belirttiler. Doku eninde sonunda vücut tarafından absorbe edildi ve bu nedenle işi tamamlandıktan sonra yamayı çıkarmak için başka ameliyat gerekmedi.
Araştırmaya öncülük eden doçent olan Brenda Ogle, "Kalbin karmaşıklığı göz önüne alındığında bunun başarılı olmasına şaşırdık" diyor. Şimdiki süreçte ise bir domuz kalbinde test edilecek olan daha büyük bir yama hazırlanıyor.(teknolojioku.com)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.