Bakan Işık’tan İha Ve 4,5g Açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Manisa Valiliği ziyaretinde insansız hava aracı ve 4,5G hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada İHA üretebilen 6 ülkeden biri olduğumuza dikkat çeken Bakan Işık, Türkiye’nin İHA’ların silahlı versiyonlarını hayata geçirebilecek teknolojiye sahip olduğunu kaydetti. Bakan Işık ayrıca 4G ihalesinin iptal edilerek 4,5G’ye çıkıldığını hatırlatarak, “4,5G olarak ihaleye çıkılmış olması, yarın 5G’ye de zemin hazırlayacaktır” dedi.
Bir dizi ziyaret için Manisa’ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Manisa Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Erdoğan Bektaş ve vali yardımcıları tarafından Valilik girişinde karşılanan Bakan Işık’a AK Parti Manisa Milletvekilleri Uğur Aydemir, Murat Baybatur, AK Parti İl Başkanı Zülfikar Gürcan ve partililer eşlik etti.
Manisa Valiliği ziyaretinde atama bekleyen Bilişim Teknolojileri öğretmenleri tarafından çiçeklerle karşılanan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, atama bekleyen öğretmenlerle kısa bir görüşme yaptı. Bakan Işık, Bilişim Teknolojileri öğretmenleri olarak atama beklediklerini anlatan öğretmenlere, “Kodlama dersini Milli Eğitim Bakanlığımıza resmen talep olarak illettik. Bilişimle ilgili bir genel kültürden ziyade nasıl kod yazılır? Programlama nasıl yapılır, yazılır? Bir kodun yazılması, yapılması sistematik düşünceyi geliştirmek için yapılır. O yüzden biz bakanlık olarak resmi talebimizi ilettik. Onlar da üzerinde çalışıyorlar” dedi.
Bunun üzerine mutluluklarını dile getiren atama bekleyen öğretmenler, “Bu bizim için umut ışığı. Yüksek puanlarla atanamıyoruz. Tek umudumuz sizlersiniz. Size 15 bin Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin selamını getirdik” dediler.
Atama bekleyen öğretmenlerin çiçeğini ve hazırladıkları mektubu alan Bakan Işık daha sonra Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın makamına çıkarak Vali Bektaş’la görüştü. Bakan Işık burada insansız hava araçları ve 4,5G üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
"SİLAHLI İHA TEKNOLOJİSİNE SAHİBİZ"
Bir gazetecinin insansız hava araçlarından biri olan Anka’ların silahlı versiyonlarının önümüzdeki günlerde görülüp görülemeyeceği yönündeki bir soruyu cevaplayan Bakan Işık şunları söyledi:
“Şu anda biz insansız hava araçlarımıza bozok füzelerini monte edip insansız hava aracının bir tehdit veya düşman algısı gördüğünde komuta merkezinden bozok füzesi atılarak o hedefin imha edilmesini sağlayacak teknolojimiz var. Bunun seri üretimi ile ilgili de savunma sanayimiz gerekli çalışmayı yapıyor. Bizim için önemeli olan Türkiye’nin bulunduğu coğrafyayı hepimiz biliyoruz. Yani etrafımıza baktığımız zaman beşten fazla ülkede devlet otoritesi hiç yok. Belki bir o kadar ülkede de kamu düzeni tam sağlanabilmiş değil. Böyle bir coğrafyada Türkiye’nin çok güçlü bir orduya o ordunun da gerçekten çok iyi bir savunma sanayisine ihtiyacı var. Biz AK Parti olarak ilk günden beri bu öncelikle hareket ettik. 2002’de savunma sanayisinin yerlilik oranı yüzde 24’tü bu yüzdeliğinde niteliği çok düşüktü. Şu anda Allah’a hamd olsun savunma sanayisindeki yerlilik oranı yüzde 60’lara geldi ve nitelikte de ciddi bir artış sağladık. Artık sadece kendi salahlarımızı üretmekle kalmıyoruz aynı zamanda dünyanın en gelişmiş silah fabrikalarına Türkiye’den parça satıyoruz. Yani skorski helikopterlerinin en kritik parçası diyeceğimiz parçaları Türkiye’deki özel şirketlerimiz üretiyor ve satıyorlar. Bu uyguladığımız politikaların bir sonucudur. Neden biz ofset uygulamasına çok önem verdik. Eğer yurt dışından silah satın alıyorsam o firmada Türkiye’den mal almayı zorunlu hale getirdik. Bu noktada yaptığımız çok yoğun yatırımlar bugün savunma sanayisinde çok önemli bir noktaya Türkiye’yi getirdi. Bu gün terörle mücadelede artık kendi silahlarımızı büyük oranda kullanıyoruz. Hatırlarsanız bir dönem bazı ülkeler terörle mücadelede benim silahımı, benim tankımı kullanamazsınız diye sınırlama koyuyordu. Şimdi Allaha şükürler olsun bu sınırlamalarının hiçbirisine tabi olmamız gerekmiyor. Kendi silahımızı kendimi üretiyoruz.”
"DÜNYADA 6 ÜLKEDEN BİRİYİZ"
Bakan Işık İHA üretebilen 6 ülkeden biri olduklarına dikkat çekerek, “İnsansız hava araçlarıyla ilgili de bu süreç öyle bir süreç ki aynı bisiklet sürmek gibi durduğunuz an düşersiniz. Onun için sürekli teknolojiyi yenilemek, insansız hava araçlarının yakıt noktasında daha yüksek irtifadan uçmasını sağlayacak, daha sessiz uçmasını sağlayacak bazı silah sistemleri ile ilgili yüklenmesini sağlayacak aynı zamanda komuta kontrolünü daha da güçlendirecek yazılımlarını çok daha geliştirecek pek çok projeyi de art arda devreye sokuyoruz. Türkiye şu anda dünyada benim bildiğim altı tane insansız hava aracı üretebilen ülkeden bir tanesi. Bunu son derece önemsiyoruz. Ama bunu yeterli görmüyoruz sürekli geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu amaçla TÜBİTAK’da yeni projeleri art arda devreye alıyoruz. Ama asıl hedefimiz sadece TÜBİTAK’ın veya sadece kamunun bu noktada çalışması değil özel sektöründe bu noktada daha fazla yatırım yapması işte bu gün Vestel bunlardan bir tanesi pek çok özel sektör firması da artık bu işleri daha fazla rol almak istiyor buda bizi sevindiriyor. Bunlar sürekli geliştirilen projeler TÜBİTAK bir proje açıklıyor belki 3 ay sonra başka proje çıkacak sürekli güncel tutacağız. Bozok füzesi insansız hava aracından hedefe atılan bir füze küçük mini bir füze. Dolayısıyla bu projeleri daha da geliştireceğiz. İçinde bulunduğumuz bölge Türkiye’nin çok güçlü olmasını gerektiriyor. Savunma sanayisini güçlü olmazsanız da diğer alanlardaki gücünüz sınırlanmış olur” dedi.
4,5G İHALESİ
Bir gazetecinin, 4G ihale şartnamesinin iptal edilerek, 4,5G teknolojisiyle ihaleye çıkılması hakkındaki sorusunu yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Biliyorsunuz 4G ihalesi önce iptal edildi. Bizim de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak teknolojik boyutuna yoğunlaştık. Olması gerekenin 4G değil, 4,5G olduğunu söyledik. Çok daha hızlı internet tabanlı haberleşme modelidir bu. Ulaştırma Bakanlığımızın bizim bu teknoloji konusundaki önerilerimizi dikkate almış olması ve tam da Bakanlığımızın arzu ettiği bir teknolojiyle ihaleye çıkması bizi çok sevindirdi. 4,5G olarak ihaleye çıkılmış olması, yarın 5G’ye de zemin hazırlayacaktır. Daha dünyada 5G standartları oluşmadı. Bu Türkiye açısından son derece kritik bir karar. Ben bu kararı çok olumlu buluyorum. Bizim için önemli olan şu; iki açıdan Türkiye kazançlı çıkacak. Türkiye haberleşme hızını ve kalitesini çok daha arttıracak. Bu tüketici için çok önemli ama aynı zamanda Türkiye, dünyada gelişen teknolojiyi sadece tüketen bir ülke değil, üreten bir ülke konumuna getirecek” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.