EDİZ HUN VE AHMET ÜMİT KİTAPLARINI İMZALADI
Bu sene 2'ncisi düzenlen Ataşehir Kitap Şenliği'nde Yeşilçam aktörü ve yazar Ediz Hun ve yazar Ahmet Ümit okuyucularının kitaplarını imzaladı. 22 Ekim tarihine kadar devam edecek olan şenliğe birçok yazar katılacak.
Ataşehir Kaymakamlığı ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün öncülüğünde organizasyonunu Eğitimevi'nin üstlendiği bu sene 2'ncisi gerçekleşen Ataşehir Kitap Şenliği'nde, yazar Ahmet Ümit, Türk Sineması oyuncusu ve yazar Ediz Hun okuyucularının kitaplarını imzaladı. Etkinliğe öğrenciler ve yetişkinler yoğun ilgi gösterdi. 22 Ekim tarihine kadar devam edecek olan şenlikte her gün değişik yazarların söyleşileri ve imza etkinlikleri olacağı belirtildi. Etkinliğe toplamda 80 yazarın katılacağı bilgisi verildi. Eğitimevi Organizyonu Yöneticisi Ahmet Ali Ortadeveci, kitap şenliğinde 117 yayınevinden 240 bin kitap çeşidi olduğunu belirtti.
Şenliğe katıldığı için mutlu olduğunu dile getiren Türk Sineması oyuncusu ve yazar Ediz Hun, "Burada gördüğümüz gençler bizim geleceğimiz. Onların iyi yetişmesi her türlü çabayı sarf etmemiz gerekiyor. Bu kitap şenliği 22 Ekim tarihine kadar devam ediyor. Daha sonra Anadolu'nun belirli şehirlerinde de devamlılığı olacaktır. Bunlara da katılmak isterim. Benim 3 kitabım var, burada hepsini imzalamaya gayret edeceğim" dedi.
'BİZDE KİTAP OKUMA DÜŞÜK SEVİYELERDE'
Türkiye'deki okuryazarlığı değerlendiren yazar Hun, "Ben Üniversiteyi Norveç'te okudum. Benim orada bulunduğum zamanda Norveç'in 4 milyon 200 bindi. Şimdi ise 4 milyon 600 bin civarında. Okuma ve kitap alma oranı yüzde 60-65'lerde. Herkes kitap alıp okuyor. Bizde bu rakam düşük seviyelerde. Yeni nesil çok daha başarılı olacaktır, imkanlar fazla, teknoloji gelişmiş bir konumda bu bakımdan ileriye umutla bakıyoruz.Kitap bir servettir, geleceğe yapın bir yatırımdır. Kütüphanedeki kitaplarınız değişik konularını işleyen hoşluktur. Evlerimize bakıyoruz. Yemek odamız var, salonumuz var ama kütüphanemiz yok. Kütüphane olması lazım. En azından salonda değilse bir odada kütüphane hazırlamak gerekir. Aşırı derecede televizyon izlemekte bazı rahatsızlıkları tetikliyor. Onları söylemek istemiyorum ama fazla seyretmemek, az ve özü seyretmek daha uygun olur diye düşünüyorum. Televizyonu mümkün olduğu kadar az seyretmeliyiz. Çünkü beyin devamlı görüntüyü alıyor, düşünce yok, gözler ise aktarıyor. Dolayısıyla uzun zamanda farklı durumlara yol açabilir" diye konuştu.
'KİTAP, ÇOCUKLARIN TÜKETMESİ GEREKEN TEMEL ÜRÜN OLMALI'
Son dönemlerde Türkiye'de kitaba yönelik ilginin arttığını belirten yazar Ahmet Ümit, "Bu tür şenliklerin ve fuarların bunda etkili olduğu aşikar. Bu etkinliğin yapılması son derece olumlu birşey. Çünkü çocuklarımızın, halkın ya da bu semtte bulunan insanların şenliğe gelmesi, kitapla tanışması ve kitaba özendirilmesi çok önemli. Çocuklar için tüketilmesi gereken temel maddeler var; ekmek, süt, et, yumurta. Kitap da bunlardan biri. Artık bütün yerel yönetimlerin, yöneticilerin, anne-babaların ve öğretmenlerin anlaması gereken ya da hepimizin anlaması gereken şey; kitabın, masalın, romanın, hikayenin ve şiirin tüketilmesi gereken temel ürünlerden olmasıdır. Bu sağlanmadan bu ülkede bir gelişme olmaz. Bu nedenle bu etkinlikleri olumlu buluyor ve katılıyoruz" şeklinde konuştu.
Anne ve babalara mesaj veren Yazar Ümit, "Özellikle anne ve babalara söylüyorum; çocuklarınızı çok küçük yaşta masallarla, romanlarla ve hikayelerle tanıştırın. Bu çocuklarınız için sadece hoş vakit geçirme zamanı değil, hayatı tanımanın en iyi aracıdır. Sadece çocuklarını kitapla tanıştırmayın, siz de okuyun. Siz de onun içinde yer alın ki hayat daha güzel olsun" dedi.
'GÜNLÜK ORTALAMA 10 BİN ÖĞRENCİ KATILIMIMIZ OLUYOR'
Kitap şenliği hakkında bilgi veren Eğitimevi Organizyonu Yöneticisi Ahmet Ali Ortadeveci, "Kitap Şenliği'nin 2'ncisini düzenliyoruz. Şuana kadar 117 yayınevinden yaklaşık 240 bin kitap çeşidimiz var. "Anadolu Yakasının En Büyük Kitap Şenliği" sloganı ile hareket ediyoruz. Ataşehir'deki öğrencilerimizin tamamını servislerle transferlerin sağlandığı 80 tane yazarın katıldığı büyük bir kitap organizasyonu. Günlük ortalama 10 bin öğrenci katılımımız oluyor. Okullar, çocukları daha önce bilgilendirdikleri için hem yayıncılar memnun hem öğretmenler memnun hem de yazarlarımız memnun. Anasınıfından başlayıp yetişkinlerin tamamına hitap edebilecek, çok satılan kitaplar ve aradığınız her şeyi bulabileceğiniz kitaplar var. Burada etkinliğe ve söyleşiye katılan yazarlarımız oluyor. Yazar Fatma Barbarosoğlu katıldı. Ahmet Ümit ve Ediz Hun katıldı, kitaplarını imzaladı. Etkinliğimize dahil olan Demirhan Kadıoğlu, Yalvaç Ural, Ayşe Hale Ortadeveci gibi birçok yazarımız var" açıklamasında bulundu.
Ortadevici, sözlerine şunları ekledi:
'Gençler artık şöyle düşünüyorlar; bütün bilgiler internette var. İngiltere, Japonya'da da bilgiler internette var ama eskisinden daha çok kitap okumaya devam ediyorlar. İnternet var diye kitap okumaya gerek yok diye bir yaklaşım olmamalı. Sadece kitap okumak istemenin bir bahanesi olabilir diye düşünüyorum.'
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.