İnternet Haftası
Kahramanmaraş Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim, Kültür ve Gençlik Kulübü (BİLSEK) üyesi de olan Tekerek, İnternet Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamayla güvenli bilgisayar ve internet kullanımı hakkında bilgiler verdi. Bilgisayar kullanan herkesin bilinçli olması gerektiğini ifade eden Tekerek, aldatmacalara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
İnternet dolandırıcılarının yemleme adı verilen phishing yöntemiyle banka şifrelerini ele geçirmeye çalıştığına dikkat çeken Tekerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Gerçek hayatta olduğu gibi internet üzerinde de kişileri aldatarak ya da isteklerini suistimal ederek yasadışı işler yapmaya çalışan insanlar bulunmaktadır. Toplum mühendisliği adı verilen bu davranış genellikle kişileri dolandırmak veya özel bilgilerini ele geçirmek amacıyla yapılır. Özellikle sistem yöneticisi olduğunu ve belli bir işlemin yapılması için şifre gönderilmesi gerektiğini söyleyen mesajlar, ya da sahte bir web adresinden banka bilgilerinin istendiği sahte web sitelerine yönlendirilen e-posta mesajları, sıkça görülen kandırmaca mesajlardır. Phishing yani yemleme denilen bu uygulama, banka şifrelerini ele geçirmek amacıyla sık sık kullanılmaktadır. Bir e-postanın başka adresten geliyormuş gibi gösterilmesi de teknik olarak mümkün olan bir aldatmaca tekniğidir. Her zaman bir bilginin bir şekilde değiştirilmiş olabileceği ve doğru kişi tarafından gönderilmiyor olabileceği unutulmaması gereken bir konudur. Bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan korunmak için en önemli yöntem bilinçli bir kullanıcı olmaktır. Ayrıca kişisel ya da kurumsal bilgilerinizi korumak için bilgi güvenliği farkındalığına sahip olmak gereklidir.”
Bilgisayar kullanımında riskleri ortadan kaldırmanın yollarını da ifade eden Tekerek, güncellemelerin düzenli yapılması, güvenli yazılımlar seçilmesi, virüsten korunma yazılımı kullanılması ve güvenlik duvarı kullanılması gerektiğini işaret etti. Özellikle güvenilmeyen internet sitelerine girilmemesi gerektiğini de işaret eden Tekerek, şunları kaydetti:
“Günümüzde tehditlerin çoğu internet kaynaklıdır. Özellikle bazı web siteleri farkında olunmadan ya da özellikle kötücül yazılımların kaynağı konumundadır. Bu tür web siteleri ziyaret edildiği zaman web sitesinin dosyalarıyla beraber kötücül yazılımlar da bilgisayarınıza inmektedir. Bilgisayarınıza inen bu tür yazılımlar kişisel dosyalarınızı etkisi altına alarak kullanamaz hale getirebilmektedir. Bilinmeyen Internet sitelerini ziyaret eden kullanıcılar, zararlı kodlar içeren web uygulamalarını çalıştırarak ya da virüs bulunduran dosyaları bilgisayarlarına indirerek bilgisayarlarına zarar verebilirler. Özellikle yasadışı içerikli siteler bu tür tehditlerin kaynağı durumundadır. Bu nedenle web tarayıcıların güvenlik uyarılarına dikkatsizce ‘evet’ diyerek geçmek, her bağlantıya bilinçsizce tıklamak, her dosyayı bilgisayarınıza indirmeye çalışmak, kaçınılması gereken davranışlardır.
Virüslerin ve diğer kötücül yazılımların kendilerini dağıtmak için en çok tercih ettikleri yöntemlerden biri de elektronik postalardır. Tanımadığınız kişilerden gelen, başlıkları şüpheli ve ek dosya içeren e-postaların virüs olma olasılıkları yüksektir. Böyle durumlarda e-postanın açılmadan silinmesi gerekir. Eğer açılması gerekiyorsa bilgisayarınızda bulunan antivirüs yazılımını etkin hale getirerek açmanız daha yararlı olacaktır.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.