İnternetin yeni yönü ve tarayıcıların geleceği

İnternetin yeni yönü ve tarayıcıların geleceği
İnternetin yeni şekli ve ağır yük altına giren internet tarayıcıların geleceği...İnternet hayatın ayrılmaz bir parçası, ama faydalanması kolay bir kaynak mı?

İnternet hayatın ayrılmaz bir parçası, ama faydalanması kolay bir kaynak mı?

Yavaş yavaş internetin emekleme çağını geride bırakıyoruz. İlk zamanlar çoğu kullanıcı için bir yenilik, hatta çoğunlukla bir hobi olan bu teknoloji, gün geçtikçe hayatımızın daha da ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Eğlenceden alışverişe, eğitimden devlet işlerine kadar pek çok alanda ağırlığını iyiden iyiye hissetiriyor artık.

Tabii internetle daha fazla haşır neşir olmak, web tarayıcı yazılımlarıyla daha fazla vakit geçirmek anlamına da geliyor. Bir zamanlar sadece metin tabanlı sayfaları düzgün görüntülemesi beklenen tarayıcı yazılımları, günümüzde gittikçe daha da artan bir iş yüküyle karşı karşıyalar. Artık video gösterimi gibi gayet karmaşık ve ağır işlemleri bile yapmaları gerekiyor.

İnternet ile aramızdaki yegane arabirim olan web tarayıcılarının bu yükün altından kalkabilmeleri için çok hızlı bir biçimde evrimleşmeleri gerekiyor. Peki ama bunu yapabiliyorlar mı? Ne kadar başarılılar?

Wikipedia 
Eskiden CD üzerinde ansiklopediler ve sanal eğitim setleri vardı. İnternet ile birlikte bilgi bulmak kolaylaştı, özellikle Wikipedia, hemeh her konuda bilgiyi bir araya getiren dev bir ansikolpedi oldu.

Dünyayı değiştiren bu site gezegendeki en yaygın bilinen bilgi kaynaklarından biri olmasına karşın kullanıcılar tarafından düzenleniyor. Kasıtlı ya da kasıtsız içerdiği yanlış bilgiler yüzünden akademik çevrelerde tanınan bir kaynak değil. Pratik bilgi edinmek için iyi bir araç .

Amazon
İnternet üzerinden ticaret devrimini gerçekleştiren bu sitede satıcının çenesini yorması devri sona erdi. Herkes aynı ürün tanımlarını okuyor ve az sayıda eleman ile satış mümkün oluyor.
Amazon geniş ürün çeşidi, dev depolama alanı ve de ücretsiz kargo ile tuttu.

Hotmail
Eskiden POP3 e-posta sunucularından okunan e-postalar sunucudan çekilerek siliniyordu. Hotmail her yerden aynı e-postalara erişim imkanı sunarak bir devrim yaptı. Günümüzde Windows Live Hotmail olarak hayatına devam ediyor.

JiveJournal
Facebook gibi sosyal ağların atası diyebiliriz. Aslında bir blog hizmeti ama sosyal ağları popüler kılan durum güncelleme özelliğine sahip.

Facebook
400 milyon kullanıcı ve Google ile yarışan bir site 2003 yılında hayata başladı. İçince durum güncellemeleriyle yazı, resim, video paylaşmak mümkün. En önemli özelliği kullanıcıların gerçek isimleriyle üye olması ve bu sayede günlük hayatta tanıştıkları insanları, çevrelerini eklemeleri.

GeoCities
İnternete yeni adım atanların kendi internet sitelerini kurdukları ilk adresi oldu. İş akademik çevrelerden çıkıp ev hanımlarına kadar halka ve tabana indi. Yahoo'ya satıldı ve uzun süre devam ettikten sonra geçtiğimiz aylarda hayata veda etti. GIF animasyonlarının popüler olduğu günler ...

Twitter
Twitter Facebook'tan küçük olsa da ve 3 yıl sonra kurulsa da önemli bir rakip. İnternet sitesi olmaksızın anlık paylaşım yapmayı sağlayan bu mikro blog hizmeti aslında bir RSS gibi kullanılıyor. Ünlüler rahatsız edilmeden mesajlarını halkla paylaşabiliyor.

Flickr ve YouTube 
Flickr internet üzerinde site açmadan, trafiğe para vermeden fotoğraf albümlerini paylaşmayı, YouTube da aynı şekilde video paylaşmayı sağlayarak dünyayı değiştirdi. İnternet üzerinden video indirmek yerine online izleme alışkanlığı kazandırdı .

Digg 
İnternet bilgiyle dolu, herkes bir şeyler paylaşıyor ama hangisi önemli, hangisi çöp? Cevabı demokrasi veriyor, kullanıcılar içeriğin popularitesini oyluyor böylece herkesle aynı şeyleri görebiliyorsunuz.

Google 
İnternet üzerinde ne ararsanız bulmanızı sağlayan, dünyanın 1 numaralı arama hizmeti. Alakalı sonuçları başarıyla buluyor ve her geçen gün bilgiye daha kolay ulaşmak için yeni araçlar sunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.