Ksü’den 4x4 Yerli Araç Projesi

Ksü’den 4x4 Yerli Araç Projesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve BTG işbirliği ile alanında birçok yenilik sunan 4x4 yerli arazi aracı üretilecek.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve BTG işbirliği ile alanında birçok yenilik sunan 4x4 yerli arazi aracı üretilecek.

Kahramanmaraş Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Mahit Güneş ve BTG Genel Müdürü Birol Arıcan Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş. - Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğiyle Verimlik Haftası Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Yenilikçi Projeler” konulu programda “KSÜ-BTG İşbirliğiyle Yürütülen 4x4 Yerli Araç Projesi” hakkında bilgi verdi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Rektör Deveci Kahramanmaraş Teknokent A.Ş.’nin bölgede önemli bir görev üstlendiğini belirterek üniversite-sanayi işbirliğine kayda değer katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Programda Kahramanmaraş Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Mahit Güneş “San-Tez Destekleri ve Proje Örneği” konulu sunumunun ardından, BTG Genel Müdürü Birol Arıcan, “KSÜ-BTG İşbirliğiyle Yürütülen 4x4 Yerli Araç Projesi” hakkında bilgiler verdi.

BTG Genel Müdürü Birol 4x4 yerli arazi aracı ile ilgili tasarım çalışmalarının tamamlandığını, patent işlemlerinin yürütüldüğünü ve temmuz ayında prototipinin tamamlanacağını söyledi.

Dünya şartlarında hatta bir adım öne geçebilecek bir araç oluşturabilmek istediklerinin altını çizen Arıcan, "KSÜ'den aldığımız destekle, Türk yazılımı, Türk mantığı ve Türk mühendisliği ile yerli arazi aracımızı üreteceğiz" diye konuştu.

Elektronik sistemleri Üniversitemizce tasarlanacak olan aracın, diğer bileşenleri BTG firması tarafından üretileceğini aktaran Kahramanmaraş Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Mahit Güneş ise aracın sınıfında birçok yenilik getirdiğini belirtirken “mevcut 4x4 yerli araçlarda manuel kilitlenebilir diferansiyel sistemi var. Bizim tasarlayacağımız araçta, tamamen elektrik kontrollü, farklı zeminleri algılayabilen, sağ ve sol tarafı farklı bir zemine geldiğinde aracın bunu milisaniyelerle algılayıp buralara tork dağılımı yapan elektronik kontrollü kilitlenebilir diferansiyel sistemini gerçekleştirebileceğiz. Bu önemli bir yenilik” diye konuştu.

Program KSÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Sayın Yrd.Doç.Dr.Mahmut Tokur’un “Teknoyatırım Destek Programı” ve KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Malzeme ABD. Arş.Gör. İbrahim Karteri’nin  “Teknogirişim Proje Örneği” başlıklı sunumlarıyla son buldu.

dsc_9053.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.