RESSAM PROF. DR. ZAFER GENÇAYDIN, ESERLERİNİ SANATSEVERLERLE BULUŞTURACAK

RESSAM PROF. DR. ZAFER GENÇAYDIN, ESERLERİNİ SANATSEVERLERLE BULUŞTURACAK
Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın, 4 Mayıs’ta Sanko Sanat Galerisi’nde açacağı sergi ile eserlerini Gaziantep’teki sanatseverlerle buluşturacak. 

Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın, 4 Mayıs’ta Sanko Sanat Galerisi’nde açacağı sergi ile eserlerini Gaziantep’teki sanatseverlerle buluşturacak. 

Ankara’da 1941 yılında dünyaya gelen Zafer Gençaydın, 1959‘da Malatya Akçadağ İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Sakarya-Akyazı Güvençler Köyü İlkokulu’nda öğretmen olarak görev yapan Gençaydın, 1962’de girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümünü bitirdikten sonra Diyarbakır Erkek İlköğretmen Okulu ve Ankara Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu’nda Resim Öğretmeni olarak görev yaptı.

Gençaydın, Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı İhtisas Öğrenimi Bursu Sınavını kazanarak, 1971’de  Federal Almanya’da dil okuluna (Goethe Institut) gitti. 1972’de Berlin Devlet Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda Prof. Hans Jaenisch ve Prof. Peter Ackermann Atölyelerinde Serbest Resim Öğrenimine başlayan Gençaydın, 1977 yılında “MEISTERSCHÜLER” unvanı alarak mezun oldu.

Aynı dönemde Berlin Güzel Sanatlar Yüksekokulu Görsel İletişim Bölümü’nde “Film Yapısının Temelleri, Resim-Ses İlişkileri Seminerine katılan ve Schöneberg Halk Yüksekokulu’nda “Video Sanatı” ile ilgili çalışmalar yapan Sanatçı, Federal Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Doğu Almanya’da müze, galeri ve sanat yapıtlarıyla İlgili araştırma ve inceleme gezileri yaptı.

1978’de Türkiye’ye dönen ve 1983 yılına kadar Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Gençaydın, 1980 - 1981 döneminde ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde “Mimaride Renk” konusunda ders verdi.

AKADEMİK VE SANATSAL BAŞARILAR

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sanatta Yeterlik alan Gençaydın, 1986’da Yardımcı Doçent, 1987 yılında Doçent oldu ve Dekan yardımcılığına atandı. 1992’de Barselona’da 2’inci Avrupa Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Yüksekokulları Sanat Buluşmasına görevli, Bulgaristan Filibe Sanat Festivali’ne de davetli sanatçı olarak katıldı.

1994 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Profesörlük kadrosuna atanan Gençaydın, 1994 – 1997 yılları afrasında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü. Üniversitelerarası Kurulda Hacettepe Üniversitesi temsilcisi olarak (1995-1999) görev yapan Gençaydın, 1997 yılında Federal Almanya Hükümeti’nin davetiyle Kültür Elçisi Olarak “Waimer 3’üncü Uluslararası Dünya Kültür Semineri”ne, “Türk Resmine Genel Bakış” ve “Toplum Kalkınmasında Sanatın Öncülüğü” konulu sunumlarıyla katıldı. 

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı’nı 2000 – 2003 yıllarında yeniden üstlenen Gençaydın, 2002 yılında Güney Kore’de, Seul ve Inchon Kültür Etkinlikleri’ne Heyet Başkanı ve sanatçı olarak bildiriyle katıldı. 2003 yılında ise Federal Almanya’ya Kültür ve Sanat Programı davetlisi olarak gitti.

 

Gençaydın, 2013 yılında Datça Uluslararası Yaz Akademisi’ne davetli sanatçı olarak katıldı. Aynı yıl Romanya Bükreş’te World Conference On Design, Arts And Education –‘İon Mincu’ Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin etkinliğine Onur Konuğu olarak katıldı ve açılış konuşmasında “Sanat ve Sanat Eğitimine Her Zamankinden Daha Çok Gereksinimimiz Var” konusunu anlattı.

1964 yılından bu yana çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı 38 kişisel sergi açtı, çeşitli yarışmalarda 17 ödül aldı. Berlin, Münih, Bonn, Bükreş, Kahire, Yugoslavya, Cezayir, Prag, Yeni Delhi, Kuveyt, Kophenag, Stokholm, Lahey, Varşova, Belgrad, Malezya, Sofya, Macaristan, Rusya, Viyana ve Seul’de 25 uluslararası seçilmiş grup sergisine katılan Gençaydın’ın, Almanya, İtalya, Fransa, İsrail, Belçika, Hollanda, İsveç, ABD, Kuveyt, Pakistan, Avusturya, Bulgaristan, Kanada, İspanya, Belçika ve Güney Kore’de de resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Gençaydın’ın, Sanat Eğitimi, Güzel Sanatlar Eğitimi, Desenler, Mustafa Ayaz Müzesi isimli dört kitabı, çeşitli yayın organlarında birçok araştırma-inceleme yazısı, makaleleri, denemeleri, sanat eleştirisi, tanıtım yazıları yayımlanmış ve bilimsel toplantı kitaplarında basılmış bildirileri bulunmaktadır.

Sanat, sanat eğitimi gibi konularda birçok konferans veren Gençaydın, süreli ve süresiz TV ve radyo programlarında sanat ve sanat eğitimi üzerine konuşmalar yapmaktadır. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyeliğinden emekli olan Gençaydın, çalışmalarını özel atölyesinde sürdürmektedir.

Gençaydın’ın 4 Mayıs 2017 Perşembe günü saat 17.30’da açılacak sergisi, 1 Haziran’a kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

zafer-gencaydin-(1).jpgzafer-gencaydinin-eserlerinden-(1).jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.