Üniversite Öğrencilerinden, Ormanlara Tekno Kalkan

Üniversite Öğrencilerinden, Ormanlara Tekno Kalkan
İzmir’de iki üniversiteli genç, TÜBİTAK desteğiyle “orman yangını erken uyarı sistemi” geliştirdi. Güneş enerjisiyle çalışan sensörler sayesinde yangınlara ilk kıvılcımdan itibaren müdahale edilecek,...

İzmir’de iki üniversiteli genç, TÜBİTAK desteğiyle “orman yangını erken uyarı sistemi” geliştirdi. Güneş enerjisiyle çalışan sensörler sayesinde yangınlara ilk kıvılcımdan itibaren müdahale edilecek, milli servet ormanlar kül olmaktan kurtarılacak.

Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencileri Batuhan Tokuş ve Mehmet Canbulat ormanları yanmaktan kurtaracak teknolojiye imza attı. İkamet ettikleri ilçe olan Foça’daki yangınlardan etkilenen gençler, TÜBİTAK desteğiyle orman yangını erken uyarı sistemi geliştirdi. Ormanlara tekno kalkan işlevi görecek proje kapsamında alevi ve dumanı açık alanda da algılayabilen özel sensörler üretildi. Enerjisini güneşten karşılayan bu sensörler, belirli aralıklarla ağaçlara yerleştirilecek, yangınları daha ilk kıvılcımdan itibaren radyo frekanslarıyla ilgili birime bildirecek. Böylece ekiplerin zaman kaybetmeden müdahale etmesi sağlanacak, oksijen deposu ağaçlar yanmaktan kurtarılacak.

TÜRKİYE’DE İLK

Mehmet Canbulat projeyle ilgili, “Ülkemizde ve dünyada orman yangınları büyük bir sorun teşkil etmekte. Bu projeyle orman yangınlarını en kısa sürede tespit edip söndürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de daha önce böyle bir girişim olmadı ancak dünyada bunun örnekleri var. Projemiz TUBİTAK’tan destek aldı. İlgili bakanlıklarla da ilerleyen süreçte görüşmek istiyoruz. İkimiz de İzmir Foçalıyız. Üç sene önce Foça’da büyük bir yangın oldu. Birçok ağaç ve canlı zarar gördü. Evler de yangından dolayı zarar görmüştü. Projemizi geliştirmemizde bu orman yangını etkili oldu. Projeyi ilk olarak da Foça’da test etmeyi düşünüyoruz” dedi.

GÜNEŞ PİLİ KULLANDILAR

Projenin mimarlarından Batuhan Tokuş ise geliştirdikleri projenin nasıl çalıştığını şu sözlerle anlattı: “Bizim sistemimizde üç yangın, bir de duman sensörü var. Duman sensörü; yangın sensörlerinin yangını görmeme ihtimaline karşı havadaki karbonmonoksit miktarını tespit ederek çalışıyor. Yangın veya duman sensörlerimizden gelen bilgiler, radyo frekansı ile merkezimize aktarılıyor. Merkezimizde bir haritamız var. Harita üzerindeki ledlerimiz stabil durumdayken, yangın durumunda kırmızı ışık yakıyor ve alarm ötmeye başlıyor. Sistemimiz kendi kendini şarj ediyor. Bunun için de güneş pili kullandık. Bizim sistemimiz, yangın çıktığı anda tespit ediyor. En ufak bir duman algıladığında ya da en ufak bir ısı değişiminde sensörlerimiz çalışmaya başlıyor. Bir sensörün maliyeti düşük. Dört ağaç başına bir sensör yerleştirilebileceğini düşünüyoruz.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.