YouTube’a günde 2 milyar tık

YouTube’a günde 2 milyar tık
Herkese eşit şekilde video yayımlama ve paylaşma alanı açarak fenomen haline gelen YouTube, günlük 2 milyar tık sınırını aştı.

Herkese eşit şekilde video yayımlama ve paylaşma alanı açarak fenomen haline gelen YouTube, günlük 2 milyar tık sınırını aştı.

Beşinci yılını geride bırakan video paylaşım sitesi YouTube, günde 2 milyar tık sayısını aşarak kendi rekorunu kırdı. Bu izlenme oranı, ABD’de yayın yapan en büyük üç televizyon kanalını her gün izleyenlerin toplam sayısının iki katı.

YouTube’un kurucu ortaklarından Chad Hurley, günlük 2 milyar tık sayısının bir dönüm noktası olduğunu ancak daha gidilecek daha çok yol bulunduğunu söyledi. Hurley, “Bu çok büyük bir rakam. Ancak her kullanıcı günde ortalama 15 dakikasını sitede geçiriyor. Bu rakam televizyon için 4-5 saat” dedi.

Siteyi oluştururken sadece iş ortakları tarafından yüklenen videoların pasif kullanıcı tarafından izlendiği değil, kullanıcının kendi videolarını da paylaşıp izlettirdiği bir platform olmayı amaçladıklarını söyleyen Hurley, iddialı olmakla birlikte bu büyüklüğe ulaşacaklarını da beklemediklerini belirtti.

Yakın geçmişte Google tarafından satın alınan YouTube, komik evcil kayvan videolarından ABD Başkanı Barack Obama’yla özel röportaja, İran’da seçim ertesi çatışmalarının görüntülerinden Britanya Kraliçesi Elizabeth’in resmi yayınlarına ve amatör müzisyenlerin performanslarına kadar milyonlarca videoyu barındırıyor.

 Herkese eşit şekilde yer ayırıp videolarını yayımlama olanağı veren YouTube, bu anlamda yayıncılığın profilini de kökten değiştirmiş durumda. Önceleri kullanıcılar tarafından telifsiz  müzik  ve film video yüklendiği için başı derde giren site, şimdi kapılarını telifsiz materyale de kapattı.

YouTube üzerinde açılan sayfalar üzerinden yapılan yayınların arasında artık oldukça organize ve programlı olanlara rastlanıyor. Televizyon setlerinin internete bağlanma ve kullanıcıya nette sörf yaptırma becerileri arttıkça, sitenin konvansiyonel televizyon kanallarına ciddi bir alternatif haline geleceği yorumları yapılıyor.

TouTube’a erişim içerdiği malzemenin yer yer “fazla özgürlükçü” olması nedeniyle İran, Libya, Suudi Arabistan, Pakistan, Çin gibi ülkelerde engellenmiş ya da sansürlenmiş durumda. Türkiye’deki kullanıcılar da siteye, 2 yılı aşkın süredir uygulanan erişim yasağı yüzünden, DNS ayar değişikliği veya vekil sıunucu üzerinden bağlanma gibi tali yöntemlerle erişebiliyor.

Alexa internet trafiği ölçüm sitesine göre YouTube, erişim yasağına karşın Türkiye’den en çok tıklanan beşinci site konumunda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.