Başbakan Yardımcısı Kaynak: Seçmen listelerine baksınlar, en doğru cevap orada!
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 24 TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
Halk oylaması kampanyalarına ilişkin soru üzerine Kaynak, 16 Nisan'daki halk oylamasına yönelik çalışmalarına 2 hafta önce başladığını belirterek, halkın mitinglere olan ilgisinin yüksek olduğunu söyledi.
CHP'nin yürüttüğü çalışmaların hatalarla dolu olduğu ifade eden Kaynak, bunun için AK Parti ve MHP'nin yapacağı faaliyetlerin gün geçtikçe daha iyi neticeler vereceğine vurguladı.
"Askıya çıkartılan muhtarlık seçmen listelerine baksınlar"
"Suriyeli sığınmacıların vatandaş yapılarak halk oylamasında oy kullandırılacağı" iddiaları hatırlatılan Kaynak, söz konusu iddianın düzeltilecek pek çok tarafı olduğunu ifade etti. Kaynak, "Bunu söyleyenler hemen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen ve askıya çıkartılan muhtarlık seçmen listelerine baksınlar. Bunun en doğru cevabı orada. Yani 16 Nisan'da yapılacak referandumda kimler oy kullanacaksa şu anda askıda, itiraz edecek olan edebilir." ifadelerini kullandı.
Kaynak, "Kararsız olan kesimi ikna etmek için neler yapıyorsunuz?" sorusu üzerine, yaptığı konuşmalarda, 1921 Anayasası'nın dışındaki bütün anayasalarda millet iradesinin üstüne hep bir vesayet merciinin konulduğuna işaret ettiğini aktardı.
Bu durumdan geçmiş dönemlerde Turgut Özal ve Süleyman Demirel gibi pek çok liderin de şikayetçi olduğuna dikkati çeken Kaynak, getirilen yeni anayasal sistemde millet iradesi üzerinde hiçbir vesayet organını tanınmadığını anlattı.
Kaynak, yeni sisteme yönelik "tek adamlık" söylemlerine ilişkin soru üzerine, yeni sistemin cumhurbaşkanını mevcut sistemden daha etkisiz hale getirdiğinin altını çizdi.
Vatandaşlardan, değişikliğe gidilecek 18 maddenin en azından üzerinde tartışma çıkan noktalarını iyi araştırmaları isteyen Kaynak, "TBMM, yürütme organının arka bahçesidir bile demeyeceğim. Yürütme organı karşısında güçsüz bir organdır. Hükümetin getirmediği hiçbir husus o mecliste görüşülemez. Hükümetin katılmadığı hiçbir görüşme yapılamaz. TBMM bu anayasa değişikliğinden sonra müstakil, tam bağımsız, güçlü, tam kontrol denge sisteminde bir parlamento olacaktır." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.