ERDOĞAN ‘YERLİ ÜRÜN, MİLLİ YAZILIM’ VURGUSU YAPTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde tasarlanabilecek, üretilebilecek, geliştirilebilecek hiçbir ürünü, yazılımı, sistemi acil durumlar haricinde dışarıdan hazır olarak almayacağız" dedi.
TBMM'de AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi konusunda Türkiye'nin geldiği noktayı anlatarak Türkiye'de tasarlanabilecek, üretilebilecek, geliştirilebilecek hiçbir ürün, yazılım ve sistemin sistemi acil durumlar haricinde dışarıdan alınmayacağını söyledi.
"ACİL DURUMLAR HARİCİNDE DIŞARIDAN HAZIR OLARAK ALMAYACAĞIZ"
Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ilk defa kendi başkanlığında gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, bu toplantıların artık periyodik olarak yapılacağını söyledi. Toplantıda proje bedeli 9.4 milyar dolar olan 55 savunma sanayi projesinin görüşülerek karara bağlandığını kaydeden Erdoğan, "Kendi göbeğimizi kendimiz kesmediğimiz taktirde, bize verilen bir vidanın dahi yeri geldiğinde baskı, hatta şantaj malzemesine dönüştürüldüğünü gördük. Yakın dönemde Cumhurbaşkanlığı korumalarına alınacak tabancalar konusunda böyle acı bir tecrübe yaşadık. İşlerine gelmeyince bize tabanca vermeyenlerin diğer silahlar konusunda nasıl bir tavır içinde olduğunu, olabileceğini az çok tahmin edersiniz. Kritik savunma sanayi ürünlerimizin kendi imkanlarımızla üretme işine belirli bir düzeyde girmemiş olsaydık şuanda ne halde olurduk? Bunu düşünmek bile istemiyorum. Bunun için son toplantımızda şöyle bir karar vardık; ülkemizde tasarlanabilecek, üretilebilecek, geliştirilebilecek hiçbir ürünü, yazılımı, sistemi acil durumlar haricinde dışarıdan hazır olarak almayacağız. Gerekirse daha çok zaman harcayacak, hatta gerekirse daha çok para harcayacak ama mutlaka kendi tasarımlarımızı, ürünlerimizi, sistemlerimizi geliştireceğiz. Şartlarımızı kabul ederek bizimle birlikte çalışmak isteyen uluslararası savunma sanayi kuruluşları ile işbirliğine elbette varız. Ama bu işbirliği asla hazır alım şeklinde olmayacak. Tüm kritik unsurları ile bizim denetimimizde ve üretimimizde gerçekleşecek şekilde yürüyecek. Ülkemizde giderek daha güçlü hale gelen bir savunma sanayi sektörü var. Artık dünya devleri ile yarışabilecek milli kuruluşlarımızın yanında binlerce kendini bu işe adamış özel sektör firmamız gece gündüz çalışıyor. Bu sektörde ilk virajı başarı ile döndüğünüzde sonrası daha kolay, hızlı ve daha hesaplı hale geliyor" diye konuştu.
Önümüzdeki haftadan itibaren büyükşehirlerin kongrelerine başlanacağını belirten Erdoğan, "Mart ayı sonuna kadar il kongrelerimizi tamamlamayı ve ardından büyük kongre hazırlıklarına başlamayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"İSLAM KARŞITLIĞI, KÜLTÜREL IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞINDAN DUYDUĞUMUZ ENDİŞEYİ PAPA İLE PAYLAŞTIK"
Vatikan'a yaptığı ziyaretin Türkiye'den Vatikan'a rahmetli Celal Bayar'dan bu yana 59 yıldır gerçekleştirilen ilk temas olduğunu kaydeden Erdoğan, "Vatikan'da Katolik dünyasının ruhani lideri, 1 milyar 200 milyonluk bir Katolik dünyası, buranın ruhani lideri Papa ile kapsamlı ve her iki taraf için de faydalı olduğuna inandığım bir görüşme gerçekleştirdik. İslam karşıtlığı, kültürel ırkçılık ve yabancı düşmanlığından duyduğumuz endişeyi Papa ile paylaştık. 1 milyon 200 milyon Katolik dünyası, 1 milyar 700 milyon İslam dünyası olmak üzere bunların birlikte değerlendirilmesini ve İslamafobia konusunda kendisinin takınacağı tavrın çok önemli olduğunu konuşma fırsatı bulduk. Kudüs meselesinde ortaya konan dayanışma BM Genel Kurulundaki oylamayı sarsmıştır, onun neticesinde 128 oy ile Kudüs meselesinde Amerika adeta BM Genel Kurulunda reddedilmiştir. Asılsız Ermeni iddiaları konusunda hassasiyetimizi en üst düzeyde ifade etme imkanı bulduk. Papa'nın bu meseleye oldukça makul bir yaklaşım içinde olduğunu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.
Partililerin katılımı ile renkli geçen grup toplantısında "Tayyip dede" diye bağıran çocukları yanına çağıran Erdoğan, grup toplantısı sonrasında çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.