Kentsel Dönüşüm Merak Ediliyor
Milletvekili Sıtkı Güvenç gazetemizin 16 Kasım tarihli sayısında manşetten okuyucularımıza duyurduğumuz ‘Depremde öncelikli iller arasına alınmalıyız” başlıklı haberimize gönderme yaparak “ Öncelikli iller arasına alındığımızı’ belirtmişti. Bu bilginin hemen arkasında gazetemizi arayan sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, madem öncelikli iller arasına alındık o halde geç olmadan belediyemiz kentsel dönüşüme nereden başlayacağını kamuoyuna duyurmalı.
Kentsel dönüşüm projeleri tekrar gündemde. Kentsel dönüşümün en yoğun ve en tartışmalı yaşandığı Kahramanmaraş’ta nerede neler yapılabileceği konuşuluyor. Ancak net bir bilgi henüz yok. Başkan belediyeye yakın kaynaklar, kentsel dönüşünün gerçekleştirilmesi için yeni konut alanlarına ihtiyaç olacağını ve bunun araştırılmasının sürdüğünü belirtirken. Yeni yerleşim alanının muhtemelen şehrin batısında olacağını söylüyorlar.
EKİP ÇALIŞMASI ŞART
Kahramanmaraş Büyük Şehir olacak, dolayısı ile kentsel dönüşümü yaparken de ilerde ‘ keşke’ dememek için ekip çalışması yapılması gerektiğini belirten teknik elemanlar bakın neler söylüyorlar; Kentsel Dönüşüm; bozulma ve çökme olan kentsel alanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan strateji ve eylemlerdir. Kentsel dönüşüm projelerinde mimar, mühendis, sosyolog, psikolog, şehir planlamacıları gibi kalabalık bir ekip çalışır. Çünkü kentsel dönüşüm yapılırken bölgenin yapısal ve sosyal dokusu bozulmadan sokaklarında yaşanan kültür yok olmadan yapılmalı. Modern şehirler kuracağız derken bizi biz yapan değerlerimizi kaybetmeden yapmaya özen gösterilmelidir.
BİNALARIMIZIN % 50’Sİ DEPREME DAYANIKLI
Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız akademisyenler; “ Türkiye’nin % 70 deprem fayları üzerinde bulunduğunu, Kahramanmaraş’ın ise Kale ‘nin güneyinin tamamen 1. Derecede deprem kuşağında olduğunu belirterek şunları söylüyorlar; “ Ülkemiz için kentsel dönüşümün önemi, bu dönüşümde eskilerin yerine yapılacak yeni binaların depreme dayanıklı olarak yapılması, var olanların depreme karşı güçlendirilmesi ile gündemdedir. Otoparkı olan binalar, modern yaşama uygun alanlar, iş merkezleri, alış veriş merkezleri gibi artıları çok olan kentsel dönüşüm projeleri Kahramanmaraş gibi kentlerde kolay olmaz.
TARİHİ BİNALAR KORUNMALI
Kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğu gerçeğine işaret eden mimarlar ise, kentimizde yaşayan insanları zor durumda bırakmadan, bölgenin kendine has yapısına saygı gösterek, tarihi binaları koruyan, tarihi mirasına sahip çıkan projeler üretilmeli. Kentsel dönüşüm yapılan alanda yaşayan hak sahiplerinin haklarını koruyarak onları dışlamadan dönüşümlerin gerçekleşmesi bu süreci rahatlatacaktır” dediler.
CEYHAN’IN BATISI İMARA AÇILACAK MI?
Bu arada kentte inşaat ile iştigal eden sektör temsilcileri, kent merkezinin batıya doğru kaydığını, hatırlatarak, büyük projeleri gerçekleştireceğiz, ancak mevcut arsalar ve arazilerde bunu gerçekleştiremiyoruz. Belediye Ceyhan Nehrinin batı kısmını imara açmalı. Ama açmadan önce bu bölgenin rant kapısı olmasını da engellemeli” diyorlar.
Bugün Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.