Mhp’li Dedeoğlu Taşeron İşçiler İçin Araştırma İstedi
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, TBMM Başkanlığı’na taşeron işçiler konusunda Meclis Araştırma Önergesi verdi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, araştırma önergesinin gerekçesinde, kamu hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesi amacıyla ilk olarak yerel yönetimlerde başlatılan taşeronlaşmanın, ülkemizde hemen hemen her alanda yaygın bir şekilde uygulanmaya başlandığını vurguladı.
Yerel yönetimlerden sonra taşeronlaşmanın en yaygın olarak görüldüğü yerlerin başında hastaneler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşların geldiğine de değinen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Meclis araştırma önergesi gerekçesinde şu sözlere yer verdi:
“Bu kamu kurum ve kuruluşlarında temizlik, güvenlik ve büro hizmetleri taşeron personel tarafından hizmet alımı yoluyla verilmektedir.
Güvenlik ve temizlik hizmetleriyle dar bir alanda başlayan taşeronlaşmanın boyutları her geçen gün artmıştır. Artık hastanelerde; doktor, hemşire, ebe ve sağlık memuru hizmetleri, diğer kamu kurumlarında yemek ve ulaştırma hizmetleri, hizmet alımı yoluyla sağlanmaktadır.
Kamu İhale Kurumu’nun hizmet alımı verileri dikkate alındığında 1 milyona yakın işçi hizmet alım yoluyla kamu hizmeti vermektedir. Yine kamu hizmeti veren her yüz işçiden 60-70’i taşeron olarak çalışmaktadır.
Adalet Bakanlığı merkez birimlerinde; temizlik ve yemekhane hizmetlerinde 102 taşeron personelle bu hizmetler yürütülürken, yurt genelindeki adalet saraylarında 2 bin 265 temizlik ve 335 güvenlik personeli taşeron olarak çalışmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 320 temizlik, 96 güvenlik, 10 teknik, 18 yemekhane ve 18 ulaştırma olmak üzere toplam 469 taşeron firma elamanı görev yapmaktadır.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda da diğer tüm bakanlıklarda olduğu gibi taşeronlaşma artmış durumdadır. Bu bakanlığımızda; 668 güvenlik, 110 temizlik, 98 adet çağrı,284 yol kenarı denetim, 48 adet minibüs, 29 adet bölge müdürlüğü hizmet aracı ve 29 adet bu araçlara ait 29 şoförlük hizmeti olmak üzere 1269 kişi, hizmet satın alma yöntemiyle taşeron firma elamanı olarak çalıştırılmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 918 temizlik, 468 güvenlik, 87 tadilat ve 5 matbaa elemanı olmak üzere toplam 1478 kişi taşeron elaman olarak çalışmaktadır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda temizlik ve güvenlik gibi hizmetlerde toplam 18 bin 296 kişi, yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda benzer hizmetlerde 2 bin 820 kişi taşeron eleman olarak çalıştırılmaktadır. Diğer bakanlıklarda da temizlik, güvenlik, ulaştırma, yemekhane ve bazı büro hizmetleri hizmet alımı karşılığında taşeron firma elamanları tarafından verilmektedir.
Öncelikle sendikasız bir şekilde çalıştırılan taşeron işçiler her zaman işten çıkarılma kaygısı yaşamaktadır. Bu işçilerin çalışma süreleri çok uzundur. Kurumlarda bu işçiler, çok az ücretle çok fazla iş yapmaktadır.
Senelik izin ve günlük izinler konusunda da önemli sıkıntılar yaşayan bu kesim, kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili de problem yaşamaktadır. Taşeron işçilerin çalışma süreleri de yıllık olarak yapılan ihalelere bağlıdır. Firmaları ihaleyi kaybettiğinde taşeron işçiler de işini kaybetmiş oluyor.”
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu hükümetin ülkede taşeronlaşmayı adeta teşvik eder hale geldiğine dikkat çekerek, ülkemizde neredeyse hemen hemen her hizmette çalıştırılan taşeron işçileri büyük sıkıntı içinde görev yapıklarını da gerekçede yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.