Özbolat, Meclise Üç Soru Sordu
CHP Kahramanmaraş Millet Vekili Durdu Özbolat TBMM’ye Sunduğu soru önergelerini basınla paylaştı
Özbolat’ın Yayınladığı bildiride şu başlıklar bulunuyor:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma ŞAHİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.
Bilindiği gibi, toplumsal ve iktisadî nedenlerle, 18 yaşından küçük çocuklar sanayi iş kolunda, tarım kesiminde, çeşitli büyüklükteki işletmelerde, evde ve sokakta maddî kazanç elde etmek amacıyla çalıştırılmaktadır. İş Kanunu’na göre 15 yaş altının çalıştırılması yasak olmasına karşın, ücretsiz veya ucuz işgücü olması nedeniyle tercih edilen çocuk işçilerin sayısı giderek artmaktadır. TÜİK 2012 Çocuk İşgücü İstatistiklerine göre çalışan toplam çocuk sayısı bir milyona yaklaşmıştır. Bu rakam, tüm çocuk nüfusunun yüzde 56’sını oluşturmaktadır. 2006’da ücretsiz aile işçisi çocuk işçilerin toplam çocuk işçilere oranı yüzde 41 iken 2012’de yüzde 46’ya çıkmıştır. Aynı zamanda tarımda çalışan çocuk işçilerin oranı da yüzde 37’den 45’e yükselmiştir. Tarımdaki istihdam artışının yüzde 66’sının ve ücretsiz aile işçilerindeki artışın yüzde 90’ının 6-14 yaş arası çocuklardan oluşması durumun vahametini açıkça ortaya koymaktadır. Çocuk işçi oranlarındaki bu hızlı artış üzerinde, büyüyen ve yaygınlaşan yoksullaşmanın yanı sıra, uygulanmakta olan eğitim sisteminin de temel etken olduğu değerlendirilmektedir.
Bu çerçevede;
1 – Yasal yaş sınırının altında olduğu halde işgücü olarak kullanılan çocukların korunması, eşit eğitim haklarından yararlanması ve yaşamlarının iyileştirilmesi yönünde hangi çalışmalar yapılmaktadır?
2 – Son on yıl içinde, iş kazası nedeniyle hayatını kaybeden veya sakat kalan çocuk sayısı kaçtır? Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan bu kazalar nedeniyle, işverenler ve sorumlular hakkında bugüne kadar hangi hukuki işlemler yapılmıştır?
3 – Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve 18 yaşından küçük çocuk işçilerin haklarının korunması ve genişletilmesi yönünde çalışma yapılmakta mıdır?
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Ufacıklı Köyünün su şebeke sisteminden kaynaklı sorunları uzun bir süredir çözülememiştir. Yıllarca önce kurulan şebeke sistemi çürümüş olduğundan işlevini yerine getirememekte, bu nedenle köy halkı suyunu kullanamamaktadır.
Bu çerçevede;
1 – Ufacıklı Köyü su şebeke sisteminin yenilenmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır? Yapılacak ise, çalışmaya hangi tarihte başlanması planlanmaktadır?
Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.
Tarımsal verim ve bölge halkının refahı bakımından çok büyük bir öneme sahip olan sulama birlikleri her alanda olduğu gibi, çalışanları ve üyeleriyle bir anlam kazanmakta, yararı yine bu iki esas etkene göre yükselmektedir. Ancak, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde faaliyet gösteren Kalealtı Sulama Birliği çalışanlarına bir yılı aşkın bir süredir maaş ödenmemesi nedeniyle, bu birliğimizin verimi düşmüş, tarımsal üretim olumsuz yönde etkilenmeye başlamıştır. Bu nedenle, hem çalışanlar hem de birlik üyeleri kaygılıdır.
Bu çerçevede;
1 – Sulama Birliklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayata geçirilen destek ve hibeler var mıdır?
2 - Kalealtı Sulama Birliği çalışanlarının maaş alacaklarının ödenmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?
2 – Olacak ise bu ödeme ne zaman yapılacaktır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.