''Yeni anayasanın dili de yeni olmalı''

Yeni anayasanın dili de yeni olmalı
Ramazanoğlu, mevcut Anayasa'nın her kelimesini inceleyerek, hazırlanacak yeni anayasanın dil yönüne dikkati çekti.

      AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, mevcut Anayasa'nın her kelimesini inceleyerek, hazırlanacak yeni anayasanın dil yönüne dikkati çekti.

      Yeni Anayasa çalışmalarının devam ettiği şu günlerde milletvekili Ramazanoğlu, farklı bir çalışmaya imza attı. Tıp doktoru olan ve bilişim üzerinde de çalışmaları bulunan Ramazanoğlu, yürürlükteki Anayasa'nın dil analizini gerçekleştirdi.

      Yaklaşık 5 ay süren çalışmayı AA muhabirine anlatan Ramazanoğlu, mevcut Anayasa'nın oldukça uzun bir metin olduğunu belirterek, madde metinlerin çok uzun tutulduğunu, birtakım dil bilgisi, imla, kelime kullanımı hataların olduğunu ve Türkçe'nin doğru kullanılmadığını tespit ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

      ''Anayasamızı 10 puntoda A4 kağıda bastığımız zaman 37,5 sayfa tutuyor. Bu metni ABD anayasası ile karşılaştırdığımız zaman ki ABD anayasası 7 maddeden oluşuyor bu da aynı formatta basıldığı zaman yaklaşık 6 sayfa tutuyor. Daha Anayasamızın başlangıç bölümünde Türkçe sorunlarımız başlıyor. Bir bölümü 26 satırdan müteşekkil tek bir cümle. Bir tane nokta var o da 26'ıncı satırın sonunda geliyor. Bu kadar uzun cümle olabilir mi-''

      Anayasa metninde birçok mantık hataları bulunduğu değerlendirmesi yapan Ramazanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

      ''Mesela bir cümlede 'Dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ebedi varlığı, refahı, maddi ve manevi mutluluğu ile...' ifadesini incelediğimizde cümle 'Dünya milletleri ailesinin' diye başlıyor ama bir devlet ismi olan Türkiye Cumhuriyeti ile devam ediyor. Burada bir mantık hatası var. Yine başka bir cümleyi irdelediğimizde 'Türkiye Cumhuriyeti'nin ebedi varlığı, refahı, maddi ve manevi mutluluğu ile...' bölümündeki ''maddi ve manevi mutluluğu'' ifadesi doğrudan Türkiye Cumhuriyeti'ne izafe edilemeyeceği açıktır. Çünkü cumhuriyet bir nesnedir. Cumhuriyetin mutluluğu olabilir mi-''

      Yürürlükteki Anayasa'nın otoriter zihniyetle yapıldığının bütün cümlelerde mevcut olduğunu ifade eden Ramazanoğlu, birçok mükerrer kullanımların da olduğunu söyledi.

     -''Gereksiz cümleler atıldığında yüzde 30 metin tasarrufu sağlanır''-

     Anayasa metnindeki aynı anlama gelen veya hiç kullanılmaması gereken kelimelerin sıklığına işaret eden Ramazanoğlu, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

      ''Ayrıca çalışmada şunu yaptık. Fazla gelen gereksizleri üzerini çizmek suretiyle başka bir şey dokunmuyoruz. Fazla gördüklerimizin üzerini çiziyoruz. Cümlenin bütünlüğünü bozmuyoruz. Yüzde 10 oranında metin tasarrufu sağladık. Bundan bir adım ileri gittik ve kelime üzerinde bir değişiklik yaptığımızda o da yüzde 10 metin tasarrufu daha sağlandı. Bir de cümle yapılarına müdahale edersek yüzde 10 tasarruf etmiş oluyoruz. Böylece bizim anayasamızın yüzde 30 oranında daha sade bir anayasa dönüştürülebileceğini gördük. Burada dikkat edin anayasanın içeriğini değiştirmedik. Manasını değiştirmedik, sadece anlaşılabilirliğini kolaylaştırdık.''

     -Bin 462 adet ''ve'' kelimesi, 254 adet ''millet'' kelimesi-

     Ramazanoğlu, Anayasa'daki 155 bin 331 kelimenin bin 462'sinin ''ve'' kelimesinden oluştuğunu anlatan Ramazanoğlu, 254 de ''millet'' kelimesinden bulunduğunu, ancak tek bir ''milletimiz'' kelimesinin bulunmadığına işaret etti.

      Çalışmayı yapma nedenini de anlatan Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası son derece kısa, öz, vatandaşlarımızın anlayacağı şekilde olması gerekir. Somutlaştırmak için bunu yaptık. Yeni anayasa düzenlenirken bu eksiklikleri imla, dil bilgisi ve cümle hatalarına bir daha düşünmemesi adına gerçekleştirdik. Anayasa düzenlenirken Türk dil bilim uzmanlarının mutlaka yer alması gerekir'' diye konuştu.

AA 

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.