Stratejik açıdan yeniliklere açık olan şuanki Azerbaycan iktidarı zamanın durmadığını, yenilik getirdiğini açıkça farkediyor. Şuanda dünyada dijital teknolojilerin gelişimi ile karakterize edilen farklı bir sanayi devrim yaşandığını bilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın son yıllarda uyguladığı sistematik reformlar da bu dönüşümün aşamalı olarak uygulanmasına yöneliktir. Bu reformlar hem sosyal inovasyonu hem de kurumsal ve personel reformu temsil etmektedir. Sosyal yenilikler, toplumdaki toplumsal değişimi ele alan fikirler, stratejiler ve teknolojiler önemini bilen Azerbaycan işte bu yüzden Sosyal Araştırmalar Merkezi’ni oluşturarak ülkedeki sosyal inovasyonu, yaşam kalitesini iyileştirmek,0 sosyal trendleri global eğilimler doğrultusunda geliştirmek için yeni teknolojiler ve iş modellerinin kullanılmasını planlamaktadır. Bir sosyal gelişim ve refah devletinin kurulması, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın yeni reform sürecinin stratejik çizgisini oluşturması açısından oldukça önem taşımaktadır.
İşte bu yüzden 8 Şubat 2019 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararıyla kurulan Sosyal Araştırmalar Merkezi, ilgili idari ve örgütsel konuların ele alınması için çalışmaya başladı. 12 Nisan 2019’da, Merkezin ana faaliyetlerini tanımlayan Şartname Devlet Başkanı tarafından onaylandı. Sosyal Araştırmalar Merkezi, geçen süre zarfında ülkede kamuoyu araştırmasıyla ilgili altı sosyolojik anketi ve raporu tamamladı ve en son raporlama ve tamamlama önlemlerini uyguladı. Bunlardan, çeşitli sosyal gruplar reform sürecine, Cumhurbaşkanı'nın sosyal politika ve beklentilere yönelik iddialı politikaları, eğitim sosyolojisi ve çeşitli hedef grupların yakın zamanda kabul edilmesi, sosyal gelişme ve refahın iki aşamalı modelinin ve Azerbaycan'daki iç göç süreçlerinin özelliklerinin incelenmesi de dahildir. Merkez, dünyanın pek çok saygın beyin merkezi ve tanınmış araştırma topluluğu ile ortaklıklar kurarak uluslararası işbirliği alanındaki kilit faaliyetleri kendisi için belirlemiş durumda.
Dün de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Sosyal Araştırmalar Merkezi (STM) "Cumhurbaşkanı’nın Sosyal ve Personel Reformu Kamuoyu Araştırmalarında" konulu bir konferans düzenledi. Konferasnta aynı zamanda stm.az web sitesinin tanıtımı da yapıldı.
Etkinlikte giriş konuşması yapan Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Oruc Merkezle ilgili geniş bilgi verdi. Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin kardeş Azerbaycan’da 2019 yılının ilk günlerinden itibaren başlamış olan politik ve sosyal alanda önemli değişikliklerin açık bir örneği olduğunu ve ulusal bir sosyal diyalogun kurulmasına yönelik önemli adımlardan birisi olduğunu söyledi. Bu Kurumun en önemli görevlerinin vatandaşı kamu idaresine yaklaştırmak, devleti dikkat merkezine getirmek, her birimizi ülkenin bugününe ve geleceğine katkıda bulunmaya teşvik etmek olduğunu söyleyen Zahid Oruç yaptığı konuşmada, Merkez’in halletmeli olduğu konulara da değindi: “Merkezimizin yapacağı işler Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Başkanına, toplumun kalkınmasına ilişkin çeşitli yönleri, önerileri ve öngörülerini sunmak; uygulanan politikaların etkinliğini artırmak için yönetim sürecinin iyileştirilmesi, alınan kararların etkisinin araştırılması; devlet ve toplum arasındaki ilişkilerin gelişiminin dinamiklerini sistematik olarak analiz etmek; kamuya açık oturumlar düzenlemek, halkın ilgisini çeken çeşitli konularda tartışmalar yapmak, bu alanda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, geniş tartışma platformları oluşturmaktır.”
Yapılan çalışmalar hakkında konuşan Z. Oruc, düzenli olarak, sosyo-politik durumun analizleri ve süreçlerin dinamikleri, açık ve kapalı analitik raporlar ve durum değerlendirmelerimin hazırlandığını ve üst yönetime ve ilgili devlet organlarına sunulduğunu belirtti. Ülke genelindeki araştırma organizasyonlarının genel tablolarını analiz etmeye çalıştıklarına, bu alanda koordinasyon ve yakın koordinasyon ihtiyaçlarını karşılamak için önlemler geliştirmeye başladıklarını vurgu yapan Z.Oruç sosyo-ekonomik, politik ve diğer süreç dinamikleri üzerine güvenilir bir sosyal veri tabanı oluşturulmasına başlandığını sözlerine ekledi: ‘‘Mevcut yıl için bir eylem planı hazırlandı ve gerekli sosyal ve politik konularda bilimsel araştırma yapılması bekleniyor. Merkezin bilimsel eylem planı, ulusal ve sosyal öneme sahip sosyal meseleler için geçerlidir. Hükümet ve toplum arasındaki mevcut güven ve diyalogu, tüm toplumun devlet inşası sürecine aktif katılımını ve sosyal ilişkilerin güncel konularını incelemek için önemli adımlar atılmıştır. Sosyal Araştırmalar Merkezi, kamuoyu araştırmasıyla ilgili 10 sosyolojik anketi ve kamuoyu yoklamasını tamamladı. Bunlar arasında reform sürecindeki çeşitli sosyal gruplar, devlet başkanının sosyal politika ve beklentiler konusundaki geniş çaplı emirleri, çeşitli hedef grupların iki aşamalı eğitim modeline tutumu ve en son öğrenci kaydı, mevcut durumun ders kitapları ile incelenmesi, sosyal gelişim ve refah göstergeleri bulunmaktadır. özellikleri ve benzeri araştırmalar. not edilebilir; "Sosyal Araştırma" ve "Azerbaycan Barometresi" dergileri Adalet Bakanlığına tescil edildi ve düzenli olarak yayına hazırlık çalışmaları tamamlandı.’’