13 KSÜ öğrencisi bir ilki gerçekleştirdi

Çeşitli bölgelerden Kahramanmaraş’a eğitim için gelen 13 öğrenci ekonomik güçlerini birleştirerek “onuncu köyün yolcuları” adında kitap kafe açtılar

Çeşitli bölgelerden Kahramanmaraş’a eğitim için gelen 13 öğrenci ekonomik güçlerini birleştirerek “onuncu köyün yolcuları” adında kitap kafe açtılar

  4 Eylül 2016 Pazar günü, Dedezade sokakta bir tabela dikkatimi çekti. Oysa sürekli işyerine gidiş gelişlerimde sık sık kullandığım bu caddede nedense bu mekân bu güne kadar dikkatimi çekmemişti.

Dedezade sokak malum Dulkadiroğlu belediyesi tarafından yeniden elden geçirilmiş, uygulama geçirmiş bir sokak. Söz konusu yer; Onuncu köyün yolcuları adı verilen kitap kafe.

İki genç oturuyordu. Selam verdim. Nedir burası? Siz ne iş yaparsınız diye sorduğumda, burasının hikâyesi çıktı ortaya.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden Kahramanmaraş’a eğitim almak için gelen 13 gencin birlikte güçlerini birleştirerek bu şirin mekanı ortaya çıkarmışlar.

Hepsi de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde okuyan kitap kurdu gençler. Türkiye’nin temel sorunu olarak gördükleri eğitimsizlik, cehalet ile savaşmak, insanlara kitap okumayı sevdirmek için bu işi yaparlarken aynı zamanda da kendilerini de boş işlerden kurtarmışlar.

O gün bana çay ikram eden 13 gençten biri olan Muzaffer Bilsin ile sohbet ettik. Sohbetimize Ankara’da eğitim alan Üniversite öğrencisi Onur Tüzüngüven’de katıldı. Gençlerin Türkiye ve Dünyaya dair düşünceleri, sohbetleri beni çok etkiledi. Kimilerine göre boş bir gençlik falan değiller. Donanımlı, gelece dair hesapları olan, Bayrağımızı daha yükseklere nasıl çekeceklerine dair üretim odaklı çabaları, konuşmaları beni mutlu etti.

KİTAP HEDİYE EDELİM

Kitap kafenin üst katı tam kitap okumaya uygun hazırlanmış. Ancak daha çok kitaba ihtiyaçları var. Beyin fırtınası estirecek, okuyanın kafasında soru işaretleri oluşturacak eserlere ihtiyaçları var. Güncel, aktüel kitap ve romanlar gerek. Türkçe ile ilgili kitaplar. Büyük yazar ve şairlerin eserlerini istiyorlar.

Bende kitap sözü verdim. Gündeme dair, Türk7e dair, Türkçeye dair kitaplar hediye edeceğim. Çünkü günlük konuşma dilimizi bayağılaştırdık. 100 kelimeye hapsettik. Oysa Türkçe dünyanın en zengin birkaç dilinden biridir. Bu dil zenginliğimizin farkında bile değiliz.

ÇAYI GÜZEL YAPIYORLAR

Kitap okuyanların çay sevgilisidir. Çaysız kitap okunmaz. Bu gençlerde bunun farkına varmışlar. Pazar günü olmasına rağmen demledikleri çay hoşuma gitti. Normalde ben üst üste ikiden fazla çay içmem. Ama burada sanırım bir saatte 4 çay içtim. Çay güzel olunca da içiliyor yani.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri