500 yıllık Osmanlı kayıtları gün yüzüne çıkarılıyor

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Daire Başkanlığı’ndan ilim dünyasında çığır açacak tarihi proje

Osmanlı Devleti’ni tarihin en önemli uygarlıklarından biri haline getiren Tahrir Defterleri gün yüzüne çıkarılıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan bilim kurulu tarafından yürütülecek çalışma ile 247 adet tahrir defteri, incelemeden geçirilerek basımı yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,Osmanlı Devleti’nin askeri, idari, mali, arazi ve nüfusla ilgili kayıtlarının yer aldığı tahrir defterlerinin gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir proje başlattı. Bu proje ile ilim dünyasında büyük bir boşluk giderilmiş olacak ve bu defterler üzerinde bilimsel çalışmalar rahatlıkla yapılabilecek.

Tahrir Defterleri bölgesel tartışmalarda hakem olacak

Tahrir defterlerinin yeniden düzenlenerek bastırılması, yalnızca Türk tarihi açısından değil Osmanlılarca tahrir sisteminin uygulandığı; Suriye, Irak, Lübnan, Libya, Kıbrıs, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Macaristan, Makedonya, Bosna-Hersek, Filistin, İsrail, Hırvatistan, Sırbistan-Karadağ, Kosova, Slovenya ve Ürdün gibi devletlerin sosyal, kültürel, ekonomik, askeri ve siyasi tarihlerinin aydınlanması bakımından da büyük önem taşıyor.

Osmanlı Arşivleri’nin en önemli belgelerinden olan Tapu Tahrir Defterleri, bugüne kadar çok az sayıda bastırılabilmiş. Proje kapsamında incelemesi tamamlan 247 Tahrir Defteri’nden 1000’er adet bastıracak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri