Ağzımızı Değil Cebimizi Yakacak

Maraş biberi üretiminin, yaşanan sorunlar nedeniyle son 10 yılda 40 bin dekardan 4 bin dekara kadar düştüğü bildirildi.

     Aroması ve damak tadıyla dünyaca ünlü Maraş biberi üretiminin, yaşanan sorunlar nedeniyle son 10 yılda 40 bin dekardan 4 bin dekara kadar düştüğü bildirildi.

      Adı Kahramanmaraş'la bütünleşen dünyaca ünlü Maraş biberi, çeşitli sorunlarla boğuşuyor. Geçmişte aflatoksin sorunu yaşadığı için dış pazarda kendine istediği yeri bulamayan Maraş biberi üretimi son 10 yılda kan kaybetmeye devam ediyor.

      Bir zamanlar 40 bin dekara kadar ulaşan ekim alanı bu yıl 4 bin dekara kadar düştü. Kahramanmaraş havzasının önemli tarım ürünlerinden biri olan Maraş biberi 2002 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmişti.

      Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biberin kentin göz bebeği ürünü olduğunu, ancak son yıllarda özellikle üretimde ciddi sorunların yaşandığına dikkati çekti.

      Bundan 10 yıl önce 40 bin dönümde kırmızı biber üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Temizkan, şöyle konuştu:

      ''Bugün maalesef kırmızı biber ekimi 4 bin dekara kadar geriledi. Geçen seneye göre kıyaslarsak Kahramanmaraş havzasında 12 bin dönüm yapılmıştı. Bu sorun Kahramanmaraş biberinin ileriki dönemde tüketiciye iletilmesinde ve ihracatı noktasında sıkıntıları beraberinde getireceğini düşünüyoruz. Üretimi düşen biber pazarda da sıkıntı yaratacaktır. Bu aslında arz talep meselesidir. Tüketiciye yansıması da fiyat konusunda olacaktır. Geçen sene yaş olarak 40 kuruşa alınan biber bugün 1 lira 20 kuruşa alınmaktadır. Fiyat üç katına çıkmıştır. Dolayısıyla bu yıl tüketicilerimiz biberi geçen senelere göre pahalı tüketmek zorunda kalacaktır''

      Kırmızı biberin kent ekonomisi için önemine işaret eden Temizkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

      ''Şehrimiz önemli bir tarım potansiyeline sahip. Verimli ovalarında her türlü modern teknikleri uygulayabilirsiniz. Maraş biberi de bu potansiyelimizden sadece biri. Adını kentten alan kırmızı biberi maalesef bugüne kadar iyi değerlendiremedik. Yıllar önce aflatoksin sorunu ile boğuştuk. Ancak bunu son yıllarda aşmaya çalışırken bu sefer de üretimden kaynaklanan sorunlar baş gösterdi. Ülkemizin biber ihtiyacının büyük bölümü Kahramanmaraş'tan sağlanmaktadır. Dolayısıyla üretim düştüğü için fiyatının bu yıl artacağını bekliyoruz. Onun için hem üretici hem de tüketici açısından bir sürprizle karşılaşılmaması için bu konuda tedbirler alınması gerekiyor. Öncelikle dış ticaret ve iç pazar konusunda uygun bir yapı oluşturulması gerekir. Ziraat mühendisleri olarak sözleşmeli modelin oluşturulmasını istiyoruz. Eğer bu yöntemi benimsersek biberin geleceğini de kontrol altına almış oluruz. ''

      Maraş biberinin dünyaca bilinen ürün olduğunun altını çizen Temizkan, ''Biz bunu Kahramanmaraş olarak daha iyi tanıtarak dış pazarın istediği şekilde ürünü sürebilirsek dünya pazarına girmiş oluruz. Bu da üretimden geçmektedir. Çiftçimizin de eğitilmesi gerekiyor. Üreticilerle işletmeciler arasında ortak model oluşturulması gerekir'' şeklinde konuştu.

      Geçen yıl Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın kırmızı biberle ilgili çalışması olduğunu hatırlatan Temizkan, kırmızı biberde yapısal sorunların çözülmesi halinde kentin en önemli ihraç kalemlerinden biri olabileceğine işaret etti.

      Temizkan, dünyada gıdanın giderek ön plana çıktığını ve Türkiye'nin var olan potansiyelini günün şartlarına göre değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri