İlimiz milletvekillerinden ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ile Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu ve Sevde Bayazıt’ın bulunduğu heyette Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Erkoç ve İlçe Başkanı Necati Okay’ın yanı sıra otuza yakın partili yer aldı.
Ziyaret sırasında KMTSO Yönetim Kurulu Toplantı Odasında bir toplantı yapıldı. Toplantıda KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük bir sunum yaparak KMTSO’nun son dönemde gerçekleştirdiği 3 ıslah organize sanayi bölgesi ile Tomsuklu organize sanayi bölgesi müracaatları hakkında bilgi vererek, müracaatların takibi konusunda milletvekillerinden destek istedi. Kemal Karaküçük şöyle konuştu: “İlimizde Gaziantep, Adana karayolları ve Kılılı bölgesinde olmak üzere 3 adet ıslah OSB ile ilgili olarak harita ve rapor çalışmalarımızı tamamlayarak müracaatlarımızı Valiliğe yapmıştık. Tomsuklu mevkiinde yeni organize sanayi bölgesi çalışmalarımızı da bu hafta itibarı ile tamamlayarak dün müracaatımızı yaptık. Organize Sanayi Bölgesi olarak burasının müteşebbis heyetini kurup bu oluşumu sağladığımız zaman tüzel kişiliği oluşturmuş olacağız. Tomsuklu ile ilgili yapılan çalışmalarla orada yol alabildiğimiz sürece bitişikteki 26 bin dönüm arazi gelecek yıllarda Kahramanmaraş sanayisinin yeni bir alan aramasına gerek kalmayacak şekilde tüm ihtiyaçları karşılayacaktır. Hem ıslah OSB’ler hem de yeni OSB müracaatlarımıza istinaden Kahramanmaraş Valiliği ilgili alt komisyon ve üst komisyonları kurarak gerekli kararları aldı. Bundan sonraki adım bu dosyaların Valilik oluru ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderilmesidir. Bu aşamada milletvekillerimizden de destek istiyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ın yeni yatırım yerlerine, yeni alanlara ihtiyacı var. Şuanda yatırım alanı bakımından tıkandık, ilerleyemiyoruz”.
Teşvik sistemi içerisinde yeni OSB ve ıslah OSB’lerinde durumuna değinen Karaküçük yeni alanların bu teşvik sistemine yetişmesinin mümkün olmayabileceğini, ancak ıslah organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımların teşvik kapsamı içerisine girebileceğini kaydetti. Karaküçük şöyle devam etti: “Bununla birlikte bu alanda kamusal bir cazibe daha var. Kapıcam ile Tevekkeli arasında Kandil enerji barajına gelen yerde büyük bir trafo merkezi yapılıyor. Organize sanayi bölgesi yapıldığı zaman bu trafo merkezinden enerji ihtiyacı sorunsuz ve sürdürülebilir şekilde karşılanabilecek. Enerji bakımından da Tomsuklu cazibe merkezi olacak.
Son dönemde çıkarılan Toplu İş İlişkileri Kanunun, Çek Yasasındaki değişiklikler ve yeni Türk Ticaret Kanunu’na değine Karaküçük, “Türk Ticaret Kanunu ile ilgili çekincelerimiz var. Çek Yasasındaki hapis cezasının kalkması ile birlikte çeklerin yazılma oranları arttı. Çek emisyon hacminin on kat üzerinde ticari hacim doğurmaya sebep olan en önemli unsur olarak ticari hayatın içerisinde yer alıyor. Hapis cezasının olması art niyetleri ortadan kaldırıyordu. Bizim amacımız kişileri hapse attırmak değil paramızı almaktı. Bunun kaldırılmış olması çeklerle ilgili çok büyük bir güvensizliği ortaya koydu. Bununla birlikte sendikalar yasası ile ilgili yüzde 10 sektör barajı yüzde 5’e düşürülmeye çalışılıyordu. Bu oran yüzde 1 olarak çıktı. Sendikalar yasası içerisinde çok daha sıkıntılı süreçler var. Bu süreçlerle marjinal sendikalar ortaya çıkabilecek. Biz terörün içerisinde batı ile doğu arasında set olan bir bölgeyiz. Bu zamana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadığımız memleketimiz de bizlerle muhatap olmayan insanlar gelecekte bizim tesislerimizi farklı internet siteleri üzerinden sendika kayıtlarını ele geçirecek ve iş sözleşmeleri ile karşımıza oturacaklar. Bununla birlikte işçiliğimiz de artacak. Elektriği dünya borsalarının üzerinde kullanıyoruz. Dünya borsalarından ham madde alıyoruz. Türkiye olarak işçi ve işvereni ile emeğimizi ihraç ediyoruz. Bu yasalar bizim gücümüzü kıracak niteliktedir” şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ise, “Organize Sanayi Bölgesi ve yeni alanların açılmasıyla ilgili en önemli seçeneklerden bir tanesi Tomsuklu bölgesi. Buradaki 26 bin dönümlük arazi ile ilgili olarak başından bu yana milletvekillerimizle gündeme getirirken Başbakanımız da bu konuyla ilgili Milli Savunma Bakanımıza talimat verdi. Milli Savunma Bakanlığımız bu arazinin genel durumuyla ilgili Genel Kurmay’dan bir rapor istedi. Bunun sivil kullanıma devredilip devredilemeyeceği hususunda görüşüldü. Kara Kuvvetleri Komutanımız araziyi inceledikten sonra ‘sivil kullanıma devredildiği takdirde ülkemize milletimize çok daha faydalı olacaksa biz haklarımızdan vazgeçmeye hazırız dedi. Bu kapsamda kendisi olumlu görüşünü yazılı olarak Genel Kurmay’a bildirdi. Genel Kurmay Başkanlığı ise bu olumlu yazıya istinaden Milli Savunma Bakanlığımıza olumlu görüş bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı da Orman ve Su İşleri Bakanlığına arazinin devrini uygun gördü. Bu arazi ile ilgili küçük bir yasa değişikliği yapılması gerekiyordu. Bu yasa teklifini de Başbakanımıza ilettim. Bu yasa meclis açılır açılmaz gündeme alınacak” dedi.
Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ise, yeni teşvik sisteminin Kahramanmaraş’a çok şeyler kazandırdığını ifade ederek, “Yatırımların organize sanayi bölgesine kaydırılması bize ciddi şeyler kazandırdı. Sanayicimiz şuan yeni yatırım alanları bulamıyor. Yeni teşvik sistemine göre yeni organize sanayi bölgeleri oluşturmamız lazım. Bu nedenle Tomsuklu alanındaki 26 bin dönümlük arazi çok önemli. Siyasi irade olarak bu alanın organize sanayi bölgesi olması için elimizden gelen gayreti gösteriyor. Elimizde yatırım var ama yatırım alanı yapacak yer yok. Yer sorununu giderirsek Kahramanmaraş sanayisinin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Tomsuklu ihtiyacı Kahramanmaraş’ın sanayi alanlarının yetersiz olmasından ortaya çıkıyor. Çünkü bütün alanlar sanayi kuruluşlarımız tarafından doldurulmuş. Tarım sektörü ve gıda sektörü tabi ki çok önemli. Başka ülkeler gelişmiş teknolojileri ile bizim elde ettiğimiz büyük başarıları transfer ediyorlar. Sanayiye geçme çabalarımız karşısında sanayinin önünün mutlaka açık olması gerekir. Tomsuklu gibi 26 bin dönüm bir arazisinin bulunması bizim için bir fırsattır. Bu alanla ilgili ufak bir yasa sıkıntımız var. Bunların da Meclisin açılmasıyla giderileceğine inanıyorum. 26 bin dönümlük bir arazinin Kahramanmaraş’a kazandırılacak olması Kahramanmaraş sanayisi için çok büyük bir teşvik olacaktır. Ayrıca yeni alan yeni yatırımları da beraberinde getirecektir. Bizler her türlü desteğimiz ile bu konunun arkasında olacağız. Yasama organı olarak elimize verilen imkanların kullanılacağına inanıyorum” dedi.
Ak Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’nu Kahramanmaraş’ın ekonomik gelişiminde önemli paya sahip oladuğunu söyleyerek şöyle devam etti: “5084 sayılı yasa Kahramanmaraş’ın önemli tarihlerinden bir tanesi oldu. Yeni teşvik sistemi de bizim için çok önemli. Kadastro çalışmalarına itiraz edilebilirse Tomsuklu’daki sorunlar daha hızlı çözülebilir. Gaziantep yoğun hayvancılık teşviki alıyor. Bu bölgede Nurdağı ve Türkoğlu arazilerini içine alacak ortak bir sanayi çalışması var. Kahramanmaraş’ın hayvancılık organize sanayi sitesine ihtiyacı var. Şehir içerisinde hayvancılık yapan insanlar var. Büyükşehir olduğumuz zaman bunların bir düzene oturtulması gerekiyor. Sanayide belirli bir bölgeye geldik. Hayvancılıkta da belirli bir yere geleceğimize inanıyorum”.
Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal Kahramanmaraş’taki başarı hikayesinin arkasında sanayicilerin bulunduğunu vurgulayarak, “Bizim siyasi irade olarak görevimiz sizlere siyasi desteği sağlamak önünüzü açmak, sizi bürokratik prosedürlere boğmamaktır. OSB uzun zamandan bu yana bizim önceliğimiz. Başbakanımızın da desteği ile iş şuan yasal bir değişikliğe neden olacak hale geldi. Yapılacak olan veya yapılması teklif edilen orman kanununa OSB ifadesinin eklenmesi durumunda daha önce B2 orman arazilerinin satımıyla ilgili yaşadığımız sorunları tekrar yaşarız. Bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor ama hangi orman arazilerinin OSB olarak kullanılabileceğine dair bazı tanımlar eklememiz gerekiyor. 5 bin 300 dönümlük alan sanayicilerimizin ihtiyacını çoğunlukla karşılıyor. Alanın bu kadarı ile ilgili çalışmaları en kısa zamanda sonuçlandıracağız. Bu konuyu başka zamana ertelemek gibi bir lüksümüz yok. Bütün odalarımızı ziyaret ediyoruz. Hepsinin talebi acil yatırım alanı için. Dolayısıyla bu konu bizim önceliğimizdir” şeklinde konuştu.
Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ise “OSB bölgesinin yanı başındaki 5 bin 300 dönümlük yerin 300 dönümlük alanını atçılık ve atıcılık sahası olarak ayırta bilirsek mera sıkıntısını da ortadan kaldırırız ve köylülerimizi de ikna ederiz. Kahramanmaraş’ın bu şekilde bir sosyal aktiviteye de ihtiyacı var. Topraklarımız ve coğrafyamız hayvancılığa çok elverişli alanlar. Ama kuzey ilçelerle bağlantımızın bir an önce yapılmasını istiyoruz. OSB alanı tamamlansın. Dışarıdan yatırımcı da almak istiyoruz. Bizim ilçelerimizle ilgili bağlantılarımızı kurup yatırımlarımızın bir kısmını da ilçelerimize yapmamız gerekiyor. Şuan çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Bu nedenle bu konuda da çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
KALİDA Başkanı Osman Gemci de yatırım yeri ihtiyacına değinerek 26 bin dönümlük bir arazi var. O araziyi yıllarca TSK tatbikat sahası olarak kullandı. Bu bölge tamamen atıl bir bölge. Orman arazisi ama netice itibarı olarak tatbikat sahası olarak kullanıldı. Şu anda üzerinde dikili bir ağaç yok. Burası OSB’ye çevrilebilecek Kahramanmaraş’ın en güzel noktasıdır. Burada Pazarcık, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye gibi illere sınır olması dolayısıyla güzel bir noktada. Bu nedenle o illerde sanayici ve iş adamlarını da bu alanlara çekebiliriz. Buradaki OSB’yi dış sanayicilere de açabiliriz. Tomsuklu’yu hiç göz ardı etmeden 26 bin dönümlük arazinin tamamını OSB olarak çıkartırsak Kahramanmaraş’ın 2023 hedefine ulaşma noktasında önemli rolü olacaktır. Bu teşvik dönemine yetişmese bile önümüzdeki yıllarda alacağımız teşviklere alan olacaktır. 500 Milyar dolar ihracata ulaşma noktasında önemli rolü olur. Kahramanmaraş bu sorunların giderilmesi ile ilk 10 il içerisine de girer. Bu bağlamda önemli bir yer taşıyor. Kahramanmaraş yatırım alanında şuan sıkışmış durumda. Bu alan bu açıdan çok iyi olacak” şeklinde konuştu.
Matesa Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ali GalipÇalık ise “Kahramanmaraş’ta şuan işsizlik yok. Geçmiş yıllarda milletvekillerimiz bize hep işçi göndermek isterdi. Şimdi işçi bulamıyoruz. Bu Kahramanmaraş için övünülecek bir olay. Kahramanmaraş sanayicilerinin büyük başarısını gösteriyor. OSB ile ilgili 5 bin dönümlük alana köylülerin karşı çıkması konusunda köylülerimizi ikna etmek çok daha kolay. Çünkü oraya OSB yapılırsa o köylü orada iş bulma imkanı bulacak. Bunu onlara izah etmek lazım. 26 bin dönüm arazi zaman alabilir. Islah organize sanayi bölgesinde her şey hazır. Hiç yoktan bu alanı çok çabuk çıkartabiliriz. Diğer yandan enerjiyi çok pahalı kullanıyoruz. Türkiye olarak nükleer enerjide çok geç kaldık. Rüzgar enerjisinde de geç kalıyoruz. Gürcistan bile rüzgar türbinleri eskitmiş durumda. Enerji konusundaki adımların hızla atılması lazım” dedi.
Beysan Tuğla Yönetim Kurulu Başkanı Av. Çetin Alaybeyoğlu da enerji yatırımları konusunda yaşadıkları sorunları anlatarak, EPDK’nın rüzgar enerjisi (RES) yatırımları için müracaat dahi kabul etmediğini, bunu hangi yasal dayanağa göre yaptıklarını anlayamadığını söyledi. Konu üzerine Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı telefonla arayarak Çetin Alaybeyoğlu’ndan konuyu bizzat iletmesini istedi. Alaybeyoğlu’nun sorusu üzerine Bakan Yıldız 0,5 MW olan lisans alınmaksızın yapılabilecek enerji yatırımı konusunda düzenleme yaparak bu sınırı 1 MW’a çıkaracaklarını hatta bazı bölgeler 2,5 MW’a kadar lisanssız yatırım yapılabileceğini kaydetti.