Alevi Çalıştayları sonucunda varılan mutabakat ile Alevilik 2011–2012 eğitim-öğretim yılında ders kitaplarına giriyor. Uygulamayla ilgili görüşlerini aldığımız Kahramanmaraş Alevi Kültür Derneği Başkanı Ünal Ateş: “ Alevilik dinsizlik değildir. Bizde her Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali diye başlarız. Aleviliğin öğretilecek olması güzel bir şey.” Dedi.
Alevi Çalıştayları sonucunda alınan kararlar doğrultusunda bu eğitim-öğretim yılından itibaren ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilik konusu işlenecek.
Alevi Çalıştayları'nı yürüten dönemin Devlet Bakanı, şimdiki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, 60. hükümet döneminde "Hükümet olarak Milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek adına, toplumsal bazı sorunları, demokrasi, insan hakları, temel hak ve özgürlükler zemininde yeniden ele alıp değerlendirme amacı taşıyan bir dizi girişim başlattık" diye konuştu.
Bu girişimlerden birinin de Alevi vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla başlatılan çalıştaylar olduğuna dikkati çeken Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri müfredatının bu çalıştaylarda gündeme geldiğini, çalıştaylar sonunda varılan mutabakat gereğince, müfredatta gerekli düzenlemeleri yapmak üzere Alevi vatandaşlardan oluşan bir komisyon kurulduğunu ifade etti.
Bakan Çelik, komisyonun 3 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarını tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne sunduğunu söyledi. Çelik, genel müdürlüğün değerlendirmesinin ardından çalışmanın 2010 yılının Aralık ayında Alevi vatandaşların temsilcileriyle paylaşıldığını kaydetti.
Çelik, "AİHM'in, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatına ilişkin 2007 yılında verdiği kararda belirttiği nesnellik ve çoğulculuk ilkeleri ışığında hazırlanan yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından da onaylanmıştır. Böylece Alevilik ilköğretim 4. sınıftan, lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına girdi" diye konuştu.
Yeni müfredatın Nusayri ve Caferi vatandaşların taleplerini de karşıladığını vurgulayan Çelik, basımı tamamlanan ders kitaplarının 2011–2012 eğitim ve öğretim yılında öğrencilere okutulacağını söyledi.
Konu hakkında Alevi Kültür Derneği Başkanı Ünal Ateş ise şunları söyledi: “ Farklı sıkıntılarla karşılaştık. Şimdi bunlara çözüm bulmaya çalışıyorlar. Umarım hazırlanacak kitaptaki konuları Alevilerin kendilerinden elde ettiği bilgilerle hazırlamışlardır. Çünkü Aleviliği dinsizlik olarak görenler çok fazla. Bunun önüne geçilmesi eğitimden geçiyor umarım başarılı sonuçlar elde edilir. Kahramanmaraş’ta yaşamaya devam ediyoruz ve hepimiz Kahramanmaraşlıyız ve memleketimizi seviyoruz. Herkes dilediğince, özgür ibadetlerini yapıyor. Bizim talebimiz de cem evinin olması ve ibadetlerimiz gerçekleştirebilmemiz. Bunun için Başkan Poyraz’dan söz almıştık defalarca konuştuk ama somut bir şeye ulaşamadık. Cem demek toplanmak demek, cami ile aynı kökten geliyor. Bizde böyle ibadet ediyoruz. Cem Evlerimizde ibadet etmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
(Sevde Çaykara)