Geçen ayın son günlerinde, yapılan kongrede başkanlık koltuğuna oturan Tabip Odası Başkanı Doç.Dr.Hafize Öksüz, hastanelerde doktor veya hemşire bir yerden bir yere alınırken, görev yeri değiştirilirken, bir yer inşa edilip, bir yerin yıkıldığını, bu uygulamanın da çalışanları huzursuz ettiği kadar sağlık hizmetlerinin aksamasına da sebep olduğunu belirterek, “Bu işin devlet ya da özel hastanesi yok. Hepimiz insan sağlığı için çaba veriyoruz. Rekabet tabi ki olacak, olmalı. Ancak sağlık hizmet kalitesinin artırılması içinde özel veya devlete hastaneleri kendilerine çeki düzen vermek zorundadır” dedi.
17 Mayıs Perşembe günü, Tabip Odasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın önüne çıkan Başkan Hafize Öksüz, yeni yönetim ile odanın hedefleri ve hekimlerin güncel sorunları hakkında kamuoyunu bilgilendirme amaçlı toplandıklarını, öncelikli hedeflerinin hekimlerin haklarını korumak ve yeni hakların alınması için mücadele etmek, mezuniyet sonrası eğitim programları düzenleyerek hekimlerin mesleki gelişmelerine katkıda bulunmak, tıp eğitim etiğini korumak ve geliştirmek, ülkenin sağlık politikaları hakkında yöneticilerle işbirliği içinde bulunarak, halkımıza sağlıklı ve kaliteli hizmet verilmesini sağlamak olduğunu belirtti; “Çalışmalarımızı yerine getirebilmek için seçimle oluşturulan yönetim kurulu, onur kurulu ve büyük kongre delegelerimizin yanında, hekim arkadaşlarımızın gönüllü olarak yer alacakları komisyonlarla da hizmetlerimizi vermeyi hedefliyoruz. Günümüzde sadece hekimlerin değil, tüm sağlık sektöründe çalışan herkesin ciddi sorunları bulunmaktadır. Öncelikle hizmet verdiğimiz hastalarımız ve yakınları ile yaşanılan şiddet olayları, son zamanlarda ciddi oranda artmıştır. Hekimlere ve çalışanlara yönelik şiddet olaylarının bir daha olmaması için, tabip odaları ve bakanlığımızın ortak paydada çalışma yürütmesi gerektiğine inanıyoruz. Şu unutulmamalıdır ki, mesai kavramı olmadan çalışan hekimlerimiz insan üstü bir gayretle çalışmaktadır. Hangi anne ve baba, çocuğu dayak yesin, öldürülsün diye liseden sonra 10-12 yıllık çok zor bir eğitim sürecinden çocuğunu geçirmesini ister. Yarın sizlerin çocukları da hekim olmayacak mı?” diye konuştu.
PERFORMANS GÖSTERGELERİ OLMALI
23 yıllık hekim olduğunu söyleyen Öksüz, basın açıklamasını yaparken, Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı İsmail Kahraman’ın tepkisine neden olurken, açıklamasını sürdüren Öksüz devam ederek; “Hekimleri ve sağlık çalışanlarını tükenmenin eşiğine getiren performans ve ciro baskısı altında çalışmak zorunda bırakılması, hekim hatalarını arttırmaktadır. Bu sağlık politikalarıyla devam edildiği sürece şiddetin de aratacağı görüşündeyiz. Hekimin işinde diğer işlerde olduğu gibi performans göstergeleri olmalıdır (çalışan ve çalışmayanı ayırt etmek anlamında) ancak, hekim işini icra ederken, bu işten ne kadar cebime para girer, ya da girmeze diye düşünmemelidir. Hasta ile hekim arasına para olarak performansı sokmak doğru değildir. Bu konuda yanlışları düzeltme adına bakanlığımızla çalışma içinde olma isteğimizi tüm kamuoyunun bilmesini isteriz” dedi ve sağlıkta dönüşümün bir parçası olan kamu hastanelerinin tek çatı altında birleştirilmesinin tamamlandığının altını çizdi.
YEMEK ORTASINDA CINGAR ÇIKTI
Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesinin 3 farklı binada halka sağlık hizmeti verdiğine dikkat çeken Öksüz, basın açıklamasının son bölümünde şunları söyledi; “Mevcut binalar arası personel dağılımı hizmet puanı esas alınarak yapıldığı söylenmektedir. Kuruluşundan itibaren çok kısa bir süre geçmesine rağmen, hastane ek binaları arasında mobbing tarzı uygulamalar ile personel hareketlerinin başlamasın kaygı ile izlemekteyiz. Hekim ve diğer sağlık personeli şu an hangi kriter ile NF Şehir Devlet Hastanesine görevlendirileceklerini bilmemektedir. Amaç hizmet ise hizmeti alan kadar verenin ide memnuniyeti göz önünde bulundurulmalıdır. Uygulanan personel seçiminin objektif kriterlere dayalı olmasını ve bu kriterlerin modern yönetimin ilkesi gereği tüm sağlık çalışanları tarafından bilinmesi gerektiğine inanmaktayız. Çalışanın memnuniyetini sağlayamayan yönetimlerin başarılı olması imkansızdır. Tabip odası olarak, meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak en temel görevimizdir. Bu amaçla bu tip uygulamaların her zaman takipçisi olacağız”
Basın açıklaması bitiminde NF ŞDH başhekim yardımcılarından İsmail Kahraman açıklamaya müdahil oldu, doktor veya diğer sağlık çalışanlarının yer değiştirilmesine yönelik eleştiriye karşı çıkarak, bu açıklamayı yersiz ve gereksiz bulduğunu ileri sürdü, tartışma yemek boyunca devam etti, başkan ve doktorlar gazetecilerin sorularına cevap vermek yerine, kendi sorunları sebebiyle birbirleriyle tartışma içine girdiler.
Sağlık il genel sekreterinin bir türlü belli olmaması, kurumlar arasındaki diyalogu sağlayamazken, sağlık camiasının başıboş olması dikkat çekti.