Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, 18 defa değişikliğe uğrayan 1982 Anayasası’nı ‘yamalı bohça’ya benzeterek, “Milletimizin dikiş tutacak, yama yapacak yeri kalmamış bu yamalı bohçadan kurtulması lazım" dedi.
Kamalak, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Necip Fazıl Düşünme Topluluğu öğrencilerinin düzenlediği “Nasıl Bir Anayasa” konulu konferansta yaptığı konuşmada, yeni bir anayasaya kendisinin de sıcak baktığını söyledi. Terörün, ekonomik sorunların, gelir adaletsizliğinin yeni bir anayasa ile bitmeyeceğini, ancak milletin darbe anayasasından kurtulması gerektiğini ifade eden Kamalak, şunları söyledi:
“Bana göre de yeni bir anayasa gerekli. Niye? Çünkü her şeyden önce bu anayasa, bir darbe ürünü anayasadır. Dayatmacıların millete zorla kabul ettirdiği bir anayasadır. Biz diyoruz ki, ‘demokrasiyi benimsemiş olan bu aziz milletimize; zorla kabul ettirilen, meclisin kapısına kilit vuran güçlerin yaptığı anayasa yakışmıyor’. O münasebetle yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır.”
1982 Anayasası'na “yamalı bohça”, yapılan anayasa değişikliklerine ise “estetik ameliyatı” yorumunu getiren Kamalak, tüm bu değişikliğe rağmen anayasanın içindeki dayatmacı ruhun giderilemediğini savundu. Kamalak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu anayasa tam 18 defa bir çok maddesiyle değişikliğe uğramıştır. Mesela son değişiklikte 12 Eylül 2010’da referanduma sunuldu ve 26 madde değişmiştir. Tam 18 defa değişikliğe uğramıştır. Yani bir bakıma yamalı bohçaya dönüşmüştür. Dikiş tutacak, yama yapacak yeri kalmamıştır. Milletimizin bu yamalı bohçadan kurtulması lazım. Çünkü maddeler arasında da bağlantı kopmuştur, maddeler arasında irtibat kalmamıştır. Şu halde kavramlar arasında tutarlılığı kalmayan, yamalı bir bohçaya dönüşmüş bulunan bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Evet, anayasa tam 18 defa değişikliğe uğramış, 100’den fazla maddesi hem de birkaç defa değiştirilmiştir. Ama o dayatmacı ceberut ruhu olduğu gibi duruyor. Yani tabiri caizse bir kimse 18 kez estetik ameliyatı yaptırmış, şimdi galiba botoks diyorlar, yani güzellik ameliyatı estetik ameliyatı yapılmış, değişikliğe uğramış ama ceberut ruh olduğu gibi duruyor. Şu halde bu dayatmacı ceberut ruhtan kurtulabilmek için yeni bir anayasaya ihtiyaç var.”
Öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda partilinin katıldığı konferansın son bölümünde Kamalak, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Öte yandan, memleketi Kahramanmaraş’a gelişi sırasında havaalanında partilileri tarafından karşılanan Kamalak, gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Başbakan Erdoğan'ın gündemi değiştirmek için bu düşünceyi ortaya attığını öne süren Kamalak, şöyle konuştu:
“Tabii ki her sistem tartışılabilir. Ama şu aşamada kanaatimce Türkiye başkanlık sistemine hazır değildir. Türkiye’yi bölünmeye, parçalanmaya götürür. Bizim düşüncemiz, 90 yıllık bir parlamenter sistem var ve o bile tam oturmamıştır daha. Bu arada Sayın Başbakan bunu niye teklif ediyor; çünkü parlamenter sisteme göre, mevcut anayasaya göre cumhurbaşkanı olan bir kimse eğer var ise partisiyle ilişiğini kesmek durumundadır. Sayın Başbakanın işine gelir böyle bir durum, yani başkanlık sistemi. Çünkü hem devlet başkanı olacaktır, hem de partinin genel başkanı olacaktır. O mana da sayın başbakanın işine gelir ama Türkiye’nin işine gelmez bu durum.”