Aslantepe’de Höyük Kazıları

Malatya Arslantepe Höyük ören yerinde 1976 yılından beri fiilen kazı çalışmaları yapan Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Anslantepe’deki kazılarda Mezopotamya ile bağlantı vardı.

Malatya Arslantepe Höyük ören yerinde 1976 yılından beri fiilen kazı çalışmaları yapan Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Anslantepe’deki kazılarda Mezopotamya ile bağlantı vardı. Bu sistem bitti ve Anadolu bağlantısı başladı. Doğu Anadolu’da ve Orta Anadolu’da çok bağlantı var” dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, Malatya Müze Müdürü Tevhit Kekeç ve İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane Arslantepe Höyüğü’nde bu yılki kazıların başlaması nedeniyle açıklamada bulundu.

37 yıldan beri her yıl Roma’dan Malatya’ya gelerek Arslantepe’deki kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Marcella Frengipane, “Bu yılki kazılara başladık. Kazılarda çok yeni buluntular yok ama kazı çok iyi gidiyor. Geçen sene çok güzel bir bina bulduk. O bina için biz Eski 1. Tunç Dönemi diyoruz. Demek ki MÖ 3 bin ile 2 bin 200 yıl önce. Burada açık hava müzesi yapılan bir saray var ama sarayda bir büyük yangın olmuş. Saraydan sonra sadece çoban evleri vardı ama geçen sene yeni bir sürpriz oldu. Tam tepe üzerinde bir büyük bina bulduk. Tepe üzerinde bir büyük bina yapmışlar. Bu dönemde de Arslantepe’nin merkez oluşu devam ediyor. Arslantepe, saray döneminden sonra da devam ediyor. O büyük binayı bu yıl komple açacağız. Bu yıl daha fazla eser bulacağız” diye konuştu.

Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Geçen yıl yapılan kazılarda elde edilen buluntular Arslantepe’de tarihi biraz değiştirdi. Önce herkes biliyor, küçük çoban evleri var, sadece gidip geliyorlar. Büyük bir kültür değildi ama şimdi bir büyük bina bulduk, bu yeni bir şey. O dönem eski 1. Tunç Dönemi, MÖ 3000 veya 2900’de başlıyor” diye konuştu.

Saraydan sonra devlet sisteminin bittiğini ancak saraydan sonra sadece küçük evlerin değil, bir büyük şefin de olduğunu anlatan Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Burada birkaç sene önce bir kral mezarı bulduk. O şimdi müzede, bütün eserleriyle birlikte. Bu kral mezarı şimdi daha belli oluyor. Demek ki saraydan sonra bir ev vardı. O mezar çok zengin bir mezar. Çok fazla metal, bakır, gümüş eşyalar vardı” şeklinde bilgi verdi.

Arslantepe’de iki büyük dönemin olduğunu belirten Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Dönem çok ama iki sistem vardı. Önce eskiden Mezopotamya ile bağlantı vardı. O zaman Mezopotamya gibi aynı kültür, aynı sistem, aynı politik sistem başlıyor ve devam ediyor. Sonra burada bir şey oldu, bilmiyoruz, belki savaş, belki büyük bir şey oldu, bu sistem bitti ve Anadolu bağlantısı başladı. Doğu Anadolu’da ve Orta Anadolu’da çok bağlantı var. Çok bağlantı var Orta Anadolu ile” dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay ise, “En büyük amaç burayı tanıtmaktır; bunun sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtılmasıdır. Burada açık hava müzesi açıldı. Geçen yıl 11 bin 250 kişi Arslantepe Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etti. Kısa sürede bu kadar ilginin olması çok güzel. Bu yıl yabancı uyruklu vatandaşların ilgi göstermesi bizim için çok önemli. Burayı tüm dünyaya tanıtmak zorundayız” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri