TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda Alınan Tavsiye Niteliğindeki Türkiye ile Müzakereleri Dondurma Kararını Değerlendirdi
Bizler iş dünyası olarak Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda alınan tavsiye niteliğindeki ve hiç bir bağlayıcılığı olmayan kararın siyasi bir karar olduğunu düşünmekteyiz. Şangay İş Birliği Örgütü, Rusya ve Çin ile yakınlaşmamız, Batı ile ilişkilerimizin yavaşlaması; bizi ciddi bir ekonomik ve diplomatik partner olarak gören Avrupa Birliğini tedirgin ettiğini göstermektedir. Ayrıca Türkiye ara mal üretiminde hem kalite olarak hem fiyat olarak Doğu Avrupa ülkelerinden daha iyi konumda. Bizler 80 milyonluk nüfusumuzla büyük bir pazara sahibiz. Avrupa Birliği de böyle bir ticari partneri kaybetmek istemeyecektir.
Aralık ayında yapılması planlanan AB Liderler Zirvesinde, devlet başkanları da alacakları kararlarda bizlerle sahip oldukları bu ticari ilişkileri göz önünde bulunduracaklardır. Bizim tarafımızdan baktığımızda da; dış ticaretimizin yarısını Avrupa Birliği ülkeleri ile yapmaktayız. Gümrük Birliği ile 1996’dan bu yana Avrupa ile dış ticaretimizi ve lokalde de ihracatımızı artırmaktayız. Son birkaç yıldır, üçüncü ülkelerle AB’nin yaptığı anlaşmalardan dolayı gümrük birliğinin getirisi düştü. Bizler de anlaşmanın güncellenmesini talep etmekteyiz. Avrupalı liderler de bu ekonomik ilişkilerin öneminin farkında. Bu sebeple Aralık ayındaki toplantıda Gümrük Birliği Anlaşmasında iyileştirmelerin yapılacağını düşünebiliriz. Liderler Zirvesinde müzakerelerin dondurulmasıyla ilgili olumsuz bir karar çıkacağını düşünmüyoruz. Sonuçta iki taraf da hem diplomatik anlamda hem de ticari anlamda önemli partnerliklere sahip.