Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan yorgunluk, güçsüzlük, karamsarlık gibi durumlar baharın keyfini doyasıya yaşamayı engelliyor. Bahar yorgunluğuna karşı en etkili çözümlerin başında ise doğru besinleri tüketmek geliyor.
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler hakkında bilgi verdi.
Tatlı ama zararsız hurma en iyi ara öğün
Hurma, potasyum kaynağıdır ve özellikle enerji, mutluluk verici besinlerin başında gelir. İçerdiği pek çok vitamin ve mineral ile hurma, hem tatlı ihtiyacınızı giderecek hem de tokluk hissi sağlayacaktır. Hurmayı tek tek tüketemiyorsanız birçok hurmayı blenderden geçirip, hurma topları yapabilir ve kendinize keyifli ara öğün oluşturabilirsiniz.
Hem yağ yakar hem de sakinlik verir
Bu dönemde özellikle kafein ve benzeri uyarıcı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kahve ve siyah çay yerine daha çok sakinleştirici ve düzenleyici beyaz ya da bitki çayları düşünülebilir. Özellikle yasemin, melisa ve papatya karışımı çaylar hem yağ yakımını etkiler hem de vücuda sakinlik ve huzur verir.
Bahar yorgunluğuna karşı 2 kat daha fazla su
Bu dönemde su tüketimini 2 katına çıkarabilmek bahar yorgunluğuna karşı oldukça faydalıdır. Su, bahar aylarında oluşabilecek alerji durumları için de vücudun ödem toplamasını engelleyici özelliktedir. Günde en az 3 litre su tüketimi bahar yorgunluklarına ve kronik duruma gelen gece uyuyamama ya da sabahları uyanamama problemlerine de yardımcı olacaktır.
Depresif ruh haline çilek, kramplara muz ilaç gibidir
Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan çilek, düşük kalorisi ve enerji verici etkisiyle beslenme planında sıklıkla yer alabilir. Haftada en fazla 3 gün, günde en fazla 20 adet tüketilmesinde sakınca yoktur. Çileğin yağ yakımına da faydası bulunmaktadır. Afrodizyak etkisi ile depresif olan durumu ortadan kaldırır ve mutluluk verir. Yine potasyum içeriği yüksek olan muz, serotonin dediğimiz mutluluk hormonunun salınmasında etkilidir. Muz aynı zamanda kasılma ve krampları önleyici bir özelliğe sahiptir.
Depresyona karşı D vitamini stoklayın
Bahar aylarında depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olan gıdaların başında özellikle D vitamini içeriği yüksek olan besinler gelmektedir. Süt ve süt grubu, balık ve yumurta hem enerji veren hem de bahar aylarında depresyondan uzak tutacak besinler arasında sayılabilir. Her sabah haşlanmış ya da sahanda yumurta tüketimi, haftada en az 3 defa ızgara ya da fırında balık tüketimi bu dönemin en hafif şekilde atlatılmasına yardımcıdır. Ara öğünler için yulaf, meyve ve süt ile karıştırılmış gıdalar hem süt grubunun alınmasına hem de D vitamini depolanmasına yardımcıdır.
Beyin ve gözlerin için gerekli vitaminler
Omega 3 içeriği yüksek olan somon, D vitamini depolanmasına yardımcıdır bunun yanı sıra beyin ve gözler için gerekli olan vitamin ve minerallerin alınmasına da katkı sağlar. Fırında ya da ızgara olarak pişirilerek ve yanında çiğ sebzelerle tüketilmesi önerilen somon, özellikle serotonin salgılanmasına da yardımcı olacaktır.
Ceviz ve ananasa öğünlerinizde yer verin
Her sabah 1-2 adet ceviz tüketmek göz ve beyin hücrelerini korumakta ve sinir sistemini rahatlatmaktadır. Ceviz aynı zamanda depresyon durumlarını da önleyici özelliktedir. Günde 2 dilim ananas ile gün içinde gerekli olacak enerjiyi depolayabilirsiniz. C vitamini ve lif oranı oldukça yüksek ve yağ yakımına yardımcı olan ananas her gün tüketilebilir.
Bitter çikolatanın mutlulukla bir ilişkisi var
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki; dengeli bir şekilde tüketilen ve kakao oranı yüksek gerçek bitter çikolata yağ yakımını destekler, enerji verir ve mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olur. Dikkat edilmesi gereken bitter çikolatanın dengeli bir miktarda tüketilmesidir.
Güneşli havanın her anından faydalının
Güneşli güzel havaların her anından faydalanın. Her gün en az 30 dakika yapacağınız yürüyüşler bahar döneminde kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlayacaktır. Hareketli ve aktif olmak, bu dönemde tüm stres ve miskinliğin yok olmasına yardımcı olur. Haftada en az 3 gün, düzenli bir şekilde yapılan spor da kilo kontrolünü sağlayacaktır.