Başkan Poyraz: “Büyükşehir Yasası İsrafın Önüne Geçecek”

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, şehrimizin büyükşehir olması ile ilgili olarak açıklamada bulundu.

 

Başkan Poyraz yaptığı açıklamada: “Büyükşehir yasası aslında yerel yönetimlerin bir değişik reformudur. Başta hükümetimiz olmak üzere Sayın Başbakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Ülkemiz genelinde ve özelde Maraş’ımıza baktığımız zaman ilçeler beraber bir hizmet bütünlüğü olarak ele aldığımız zaman gerek gelirlerin verimli kullanmasında gerekse planlamada muhakkak şehirlerin olması gerekti ve oldu. Bir takım endişeler olabilir ama zaman içerisinde bu endişelerin bir haklı gerekçesi olmadığını tüm halkımız görecektir.

Bir Maraş örneğine bakarsak bizim yakında bulunan ilçelerimize, beldelerimize, köylerimize baktığımız zaman hakikaten bir takım hizmetlerin bugüne kadar yapılması gerekenlerin elde imkanlar olmasına rağmen, gerek altyapı gerekse teknik personel kadrosu olmaması nedenlerinden bu zamana kadar bu hizmetlerin alınamadığı görüldü. Görüldüğü için bu yasa biran önce gündeme girdi. Mesela bizim bir Türkoğlu ilçemiz var. Bizim hemen 23 km. ötemizde Orada belediye başkanı arkadaşımız gayret ediyor, çabalıyor ama elinde teknik elemanı yok. Bu işler yapılırken, alt yapı hizmetleri yapılırken, bu işi ihale etmek ayrı bir yön, ihale edilen işi takip etmek ayrı bir yön, sonra iş yapıldıktan sonra oradan verim almak ayrı bir yön. Hemen yakınımızda iki tane beldemiz vardı bizim Kavlaklı ve Karacasu. 2009 seçimi öncesinde bize bağladık.  Bu beldelerimizden Kavlaklı’nın içme suyu yoktu. Hemen şehrimize 10 km uzaklıkta. Yolu yok, suyu yok, altyapı hizmeti yok. Az ilerde Kürtül beldemiz vardı. 300 seneden beri su gelmiyor. Su gelmediğine göre devletin gönderdiği kaynaklar israf oluyor. İsrafı önlemek için bize bağladık. Sularını götürdük, kaynak suyu içiriyoruz, yollarını yaptık ve alt yapı çalışmaları da devam ediyor. Hizmet bütününe baktığımız zaman şunu diyebilirler. Uzak ilçelere hizmet nasıl götürülecek. Çağlayancerit gibi Nurhak gibi uzak ilçelerimize belediye şube açacak. Mevcut olan büyükşehirlerde İSKİ, ASKİ gibi daire başkanlıkları kurulacak ve oralara şube açılarak hizmet verilecek. Madem ki altyapı hizmetlerini büyükşehir belediyesi yapacak. O zaman alt yapı hizmetleri de oradan yani yerinden hizmet edilecek. Belediye hizmeti götüreceği için belediyelerin gelirleri 2-3 misli artacak ve bu israfın önüne geçilecek.

Şehrimizin 9 ilçesi vardı, 2 tane daha kuruldu ve 11 oldu. Uzun vadede olmasa da kısa vadede hemen başlayarak iyi bir planlamayla, iyi bir çalışmayla şehirlerin geleceğinde büyükşehir yasasının yüzde 100 hayırlı olacağına inanıyoruz. Buna bütün kalbimizle inanıyoruz.

Şehrimiz köklü bir geçmişi olan bir şehir.2009 yılından bu yana çalışmalarımızda kültür ve turizme ağırlık vererek, şehrimizin turizm potansiyelini nasıl harekete geçiririz diye uğraşıyoruz.

Turistler ne yapıyor? Nevşehir’den geliyor, dondurmasını biberini alıp gidiyor. Biz bunun önüne geçmek için öncelikle tarihi çarşılarımızı n restorasyonuna başladık. Meydanları açmaya başladık. Bugün şehrimiz sanayi bakımından hak ettiği yerde. Tarımda da aynı şekilde. O zaman büyükşehir olması ile beraber biraz daha toparlanma ve farklı bir bakış açısı ile biraz daha vizyonu geniş ve haliyle biraz daha kendine gelmiş olacak. Büyükşehir olmasının Maraş için ters bir puanı yoktur.

Biz zaman zaman ilçelerimize gidip geliyoruz. Ben istiyorum ki Maraş merkezde ne varsa, Türkoğlu’nda, Pazarcık’ta, Çağlayancerit’te kısacası ilçelerimizde de beldelerimizde de aynısı olsun. Şehir merkezine baktığımız zaman alt yapı sorunu tamamlanmış, kanalizasyon sorunu bitmiş, içme suyu gelmiş, yol problemleri büyük oranda bitmiş, kentsel dönüşüm çalışmaları başlamış. Aynı şekilde merkez köylerimiz de dahil olmak üzere iyi bir planlama ile köylerimizin yolları yapılacak, suları akıtılacak ve pırıl pırıl bir hale getirilecektir.  Nasıl ki kentsel dönüşüm için bugün atılan adımlar 50 sene sonrasını ilgilendiriyorsa, beş on sene sonra da büyükşehir olmanın getirdiği avantajlarla o köylerimizin alt yapıları bitirilecek, yolları yapılacak, parkları, yeşil alanları, pırıl pırıl suları akacaktır. Bu ne ile olur? Sadece para yetmez. Para hizmetler için sadece bir sebeptir. Parayı yönlendirmekle alakalıdır. Parayı yönlendirme de insanın işidir. Yani bir belediye başkanı olaya ticari bakmazsa, 10 liralık işi 20 liraya yaparsa israf eder, öbürü ise 10 liraya yapılacak işi 5 liraya yaptırmanın yollarını arar.

Düzenli ve iyi bir planlama ile şehirlere yön vermesi açısından büyükşehir yasasının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri