Elbistan’da ’Batı Mısır Kök Kurdu’ karantina zararlısı için uygun feromon tuzakları kurularak zararlının varlığı belirleme çalışmaları başladı.
Batı Mısır Kök Kurdu zararlısı, Amerika ve Avrupa’da mısır alanlarında yaygın olarak görülen ve eradikasyonu mümkün olmayan bir böcek türü olarak biliniyor. Ülkeler ve kıtalar arasında kolayca yayılabilen böcek için ilk tespit edilen yerlerde karantina tedbirlerinin alınması gerekiyor.
Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, İlçemizde mısır ekim alanlarının yoğun olduğu Balıkçıl, Kalealtı, Çatova ve Söğütlü mahallerine kurulan feromon tuzaklarla zararlının varlığının tespitinde bölgeyi temsil etmesinin amaçlandığını belirtti.
Batı Mısır Kök Kurdu Zararlısının erginleri yüksek uçma kabiliyeti ve üreme gücüne sahiptir. Larvalar mısır köklerinde beslenirler. Zarar görmüş kök uçlarında kahverengi yaralanmalar görülür. Bazı tarlalarda bütün kök boğumları ciddi derecede budanmış gibi görünür. Zarar görmüş kökler büyüme için gerekli su ve besin elementlerini yeterince alamaz. Bu da hasatta önemli ürün kayıplarına sebep olur. Larva zararı gören kökler, sap ve kök çürüklüğü yapan mantari hastalıklara karşı çok hassas durum gösterirler. Yüksek ergin yoğunluğu, koçan püsküllerinde aşırı zarara ve bu zayıf tozlaşmaya ve koçanda tane sayısında azalmaya neden olur. Ayrıca süt döneminde taneleri kemirerek tahrip ederler. Erginler yaprakların yeşil dokusunu kemirerek zardan ibaret bir görüntü verirler.
Kurulan feromaon tuzaklar Mısır Entegre Mücadele Kapsamında görevli teknik elemanlarca belirli aralıklarla takipleri yapılarak ilçemizde zaralının varlığı ve yoğunluğu izlenmektedir.