Batur'dan Organ Bağışı Çağrısı

Batur, ülkemizde organ bağış ve hakli sayılarının yetersizliği sonucunda organ yetmezliği nedeniyle birçok hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

      Elbistan Sağlık Grup Başkanı Betül Batur, ülkemizde organ bağış ve hakli sayılarının yetersizliği sonucunda organ yetmezliği nedeniyle birçok hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

      Batur, yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışının özendirilmesi amacıyla bir dizi çalışmalar yapıldığını ve Kasım ayında Organ Bağışı Haftası'nın kutlandığını belirtti.

      Batur, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Bilindiği üzere ülkemizde organ bağış ve nakli sayılarının yetersizliği sonucunda organ yetmezliği nedeniyle birçok hasta hayatını kaybetmektedir. Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak Organ Bağışı Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Organ bağışı, kişi hayatta iken tedavisi için kullanılmasına izin verilmesidir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından biridir.

      Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası, deri ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedir.

      Organ bağışı; il sağlık müdürlüklerine, hastanelere, emniyet müdürlüklerine, organ nakli yapan merkezlere, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek gibi kuruluşlara yapılabilir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü organ bağış belgesini iki tanık huzurunda doldurup imzalayarak bağışlayabilir. Kişinin organ bağışından vazgeçmesi halinde organ bağışı kartını taşımaktan vazgeçmesi ve bu kararını ailesine bildirmesi yeterli olacaktır. Yasal desteğe ve Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu'nun organ bağışının dinimizce caiz olduğuna dair bildirisine rağmen organ ve doku bağışında yetersizlik mevcuttur. Dinimiz, insan hayatını, bir insana hayat vermeyi bütün insanlara hayat verme derecesinde önemli görmektedir. Organ ve doku bağışındaki artışın gerçekleşebilmesi adına tüm halkımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz.''

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri