Ben tükendim, dert tükenmedi

Hartlap Kırsal Kalkınma Kooperatifi öncülüğünde 136 adet Holstain ırkı gebe inek dağıtılması köyde büyük sevinç ve heyecan yaratmıştı.

Çok değil, bundan 2 sene önce, Kahramanmaraş Valiliği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile Tarım İl Müdürlüğünün gerçekleştirdiği proje neticesi, Hartlap köyünde 68 aileye 2’şer adet inek dağıtılarak bölgeye ekonomik katkı sağlanmış, Başkan Ali Bakır’ın katkıları ve desteği ile kooperatif binası da hizmete açılmıştı.

O gün, Hartlap köyünde, 1997 yılında kurulan Hartlap Kırsal Kalkınma Kooperatifi öncülüğünde 136 adet Holstain ırkı gebe inek dağıtılması köyde büyük sevinç ve heyecan yaratmıştı.

Hartlap Kırsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Bakır, köy halkının kendi geçimlerine destek ve yardımcı olmak düşüncesiyle hayata geçen bu proje için çok çalışsa, çabalasa da, kooperatif zarar etmekten kurtulamamış. Kooperatif giderlerinin çoğunu kendi cebinden harcadığı yetmiyormuş gibi zaman zaman ortaya çıkan bürokratik işleri için de işi gücü bırakıp kooperatifi ayakta tutmaya çalışmış.

“Ne zamana ve nereye kadar götüreceksin?” diye sorduğumuzda, karamsarlık ve ümitsizlik yüzünden akıyordu; “Vallahi bilmiyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Cebimden harcıyorum, zaman tüketiyorum ve bırakmak istiyorum, yaklaşan yok, üstümüze kaldı kooperatif!” diyordu. 

HEDEFİNİ ŞAŞIRAN SÜT VERİMİ

Açılış sırasında, SDY Vakfı Başkanı Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu da, gelir getiren, yaşam standardını yükseltecek bu proje için çok çalıştıklarını, dağıtılan ineklerin bir senelik yem ihtiyaçlarının karşılandığını, hayvanların sigortalandığını, süt toplama merkezleri ile de yöredeki ürünlerin değerine satılacağını belirterek, “Sizler, size verilen bu ineklere iyi bakarsanız, onlar da size bol süt verirler, siz daha çok kazanırsınız, yaşam kaliteniz artar. Sizin için mükemmel geçim kaynağıdır” demişti ama, evdeki hesap çarşıya uymadı. Kaç üyesi vardı, kooperatif hedefine ulaşmış, süt verimi bekleneni verebilmiş miydi; “2008 yılında kooperatif başkanlığına getirildim. Vatandaşa inek dağıttık, kooperatif binasını üyelerin hizmetine sunduk. Toplanan sütler yeterli değil, yani beklediğimiz verimi alamadık. Zaten sütü işleme gücümüz ve imkânımız da yok. 2 ay süt topladık, masrafını bile kurtarmadı. Sütünü değerlendiremeyenlerin sütlerini topladık, ama zarar etmekten kurtulamadık. Yönetim kurulunu topladım, sadece süt toplama tankımız var, topladığımız sütleri de mandıraya veriyoruz 70 kuruşa. Kazanç yok, nerden baksan zarar. Biz toplamasak, üyeler 1 lira 20 kuruşa satacak. Sütleri toplamaktansa, toplamamak daha hayırlı diye konuştuk kendi aramızda. Yeterli süt olmadığı gibi, değerlendirmek de ayrı bir sıkıntı. Kooperatifin bir geliri de yok, sağa sola git, masrafları cebimden karşılıyorum. Kaldı ki yönetimdeki arkadaşlarında çok bir geliri yok.” dediğinde, ümitsizlik dalga dalga yayılıyordu.

105 üyesi bulunan kooperatif, şimdi belirsiz bir bekleyiş içinde. Bakır da başkanlığı götürebildiği yere ve zamana kadar götürecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri