Pakmem Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından gerçekleştirilecek olan Cerit Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi bilgilendirme toplantısı Çağlıyancerit İlçesi Öğretmenevi Toplantı salon ununda yapıldı. Asım Kazancı proje hakkında bilgi verdi. Sözlerini bizlere desteklerini esirgemeyen İlçe Kaymakamı Olgun ÖNER’e teşekkür ederek başladı. Kahramanmaraş İli Çağlayancerit İlçesi’nde 90 MW kurulu güce sahip olacak şekilde kurulması planlanan Pakmem Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait Cerit Rüzgar Enerjisi Santrali Projesinin çevresel ve sosyoekonomik etkileri ve sürdürülebilir kalkınmaya etkileri ve karbon emisyonlarını azaltılmasına olan katkısı nedeni ile Uluslararası Gold Standard Organizasyonu Platformunda kazandığı değer ve bununla ilgili getiriler hakkında bilgiler verildi.
“Türkiye enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal fosil yakıtlardan sağlamakta olup, sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak sürdürülebilir, arz güvenliğine sahip, yerel kalkınmayı destekleyen ve temiz bir enerji politikası izleme ve sözü edilen olumsuz gelişmelere karşı önlem alma imkânına sahiptir. Türkiye’nin gelişimi ve ekonomik büyümesine paralel olarak enerji ihtiyacı da sürekli bir artış içindedir. Gelişmiş ülkelerde kişi başına tüketilen enerji miktarı Türkiye’ye kıyasla yüksek olmakla beraber, özellikle son yıllarda dünya ve Türkiye gündeminde ön plana çıkan ve sıkça duyduğumuz “küresel ısınma” kavramı ve olumsuz etkileri, sürdürülebilir olmayan bir ekonomik gelişmenin gözle görülür bir bedelinin olduğunu göstermektedir. Enerji üretimi açısından bakıldığında; kömür, fuel-oil ve doğal gaz gibi fosil yakıtlı elektrik santralleri,
atmosfere saldıkları karbondioksit ve benzeri sera gazları nedeniyle ortalama sıcaklıkların yükselmesine ve buna bağlı olarak doğal dengenin bozulmasına sebep olmaktadır.”
Pakmem Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından gerçekleştirilecek olan Cerit Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi, Kahramanmaraş İli, Çağlayancerit İlçesi, Camikoyağı -Oruçpınarüstü - Yavşan Tepe – Öksüz dağı – Ziyaret ağacı Tepe – Keklicek Tepe – Karataş Damları – Pıralı Tepe – Cindaristihkam Tepe – İçboyun Tepe – Tepesi delme mevkiindedir. Toplam kapasitesi 90 MW olup, 60 adet 1.5 MW lık türbininden oluşmaktadır. Projenin yılda 250,000 MWh elektrik üretmesi beklenmektedir. Herbir türbin 3 kanattan ve 100 metrelik bir çelik gövdeden oluşmaktadır. Rüzgâr türbinlerinden elde edilecek elektrik enerjisinin transformatörler vasıtası ile orta gerilime dönüştürülüp ortak şalt merkezinde toplanıp yaklaşık 20 km uzaklıkta 154 kV’lık enerji nakil hattı ile Narlı Trafo Merkezi üzerinden Ulusal Elektrik Sistemine bağlanması planlanmaktadır.
Türkiye’nin şartları göz önüne alındığında, yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımlar çeşitli risk
Ve zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle bu alandaki yatırımlar çok sınırlı olabilmektedir.
Cerit Rüzgâr Enerjisi Santrali Projesi, işletmesi süresince fosil yakıt tüketmeyecek ve karbondioksit emisyonu yaymayacaktır. Bu açıdan, diğer elektrik üretim teknolojileriyle kıyaslayınca onlara bir alternatif oluşturarak halen mevcut ve yapılması muhtemel elektrik üretim santrallerinin üretmesi gereken elektriği şebekeye sağlayacaktır.
Bu aynı zamanda, diğer elektrik santrallerinin tüketmesi gereken fosil yakıtlardan tasarruf, yani elektrik üretimi sebebiyle atmosfere verilecek karbondioksit gazının azaltılması anlamına gelmektedir.
Bir başka deyişle, proje emisyon azatlımı sağlamaktadır.
Projenin işletime girmesiyle birlikte yılda 150,000 ton karbon dioksitin havaya salınımının önlenmesi beklenmektedir.
Sunum sonunda köy muhtarları tarafından sorulan sorular cevaplandırıldı.
Ramazan AYDIN-Kahramanmaraş