Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzunlar’a İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı ve KUDEB Sorumlusu Fatih Adanır tarafından bilgi verildi
Kahramanmaraş Belediyesi Dedeoğlu-1 Konağı’nın restorasyonunun ardından Dedeoğlu 2-3 konaklarının restorasyonuna da başladı
Kahramanmaraş Belediyesi, şehrimizin Kurtuluş Mahallesinde bulunan Geç Osmanlı Dönemine ait önemli yapı ve yapı gruplarından olan Dedeoğlu 2-3 Konaklarının restorasyon çalışmalarına başladı.
Kent merkezi Tarihi Kentsel Sit Alanı ve Yenileme alanında bulunan Mülkiyeti Belediye Başkanlığımıza ait 3 yapıdan oluşan Dedeler Konağının 2 ve 3 nolu yapılarına yönelik Maraş Mutfağı ve Geleneksel El Sanatları Etnoğrafya Müzesi şeklinde fonksiyonlandırılan yapıların Restorasyon Uygulamasına başlanılmıştır.
Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik KUDEB tarafından restorasyonu tamamlanmış Dedeoğlu 1 Konağının devamı olan 2-3 nolu konakların restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek üzere Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzunlar’a İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı ve KUDEB Sorumlusu Fatih Adanır tarafından bilgi verildi. Ziyarette yapıların kontrol mühendisleri olan KUDEB uzmanları da hazır bulundu.
Restorasyona ilişkin İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı ve KUDEB sorumlusu Fatih Adanır, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Başkan Yardımcısı Mustafa Uzunlar’a yapılar ve devam eden restorasyonla ilgili bilgi verildikten sonra restorasyon uygulaması yapılan binalar incelendi.
Dedeler Konağından 2 nolu konağın yapımı 20.yüzyıl başlarına tarihlendirilmektedir. Zemin+2 katlı inşa edilen konak; plan olarak dış sofalı eyvanlı bir planlamaya sahiptir. Yapıya Kuzeydeki basık geniş kemerli enikli kapıdan girilir. Güney tarafta üst kat sofalarını taşıyan taş kaideli dört ahşap sütunun bulunduğu bölüm ve bu bölüme bağlı giriş holü yer alır. Ön sofalı arka odalı eyvanlı plan şekli 1.ve 2. Katta kullanılmıştır. 2.kata soldaki merdivenle çıkılır. Sofaya iki oda açılmaktadır. Tavanı elips derin bir girinti olup tavan kısmı tamamen bağdadi olarak düzenlenmiştir. Ön sofanın batısına oda, doğusuna mutfak sunta ile ilave edilmiştir. Saçaklar çok geniş tutulmuş, güneyde sofanın üzerine gelen kısım çinko ile kaplanmıştır. Tavan ve taban döşemeleri ahşap olup çatı kiremit kaplıdır.
Yine 20. yüzyılda inşa edildiği bilinen 3 nolu konak ön sofalı(hayat), 2.katta kuzeye çıkması olan plan şemasına sahipken şehrin geleneksel konut mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Fakat bu plan şeması sonradan eklenen eklentilerden dolayı değişime uğramıştır.2 nolu yapı büyük ölçüde özgünlüğünü korurken 3 nolu yapının zemin katının özgün planı tamamen bozulmuş olup bu katın güney kısmına sonradan eklenen eklentiler yapılmıştır. Sonradan eklenen bu eklentiler yapının özgünlünü etkilemiştir birinci katın önünü tamamen kapatan bir oda, mutfak, banyo ve tuvalet ilave edilmiştir. Yapının birinci katında yan yana iki oda ve önünde iki sütunlu sofa varken günümüzde öne yapılan eklerle önleri kapatılarak yapının özgünlüğü bozulmuş durumdadır. Sofanın doğu duvarında yüklük, odalarda duvara açılmış niş içersinde raf ve dolaplar özgünlüğünü korumaktadır. İkinci katın önünde birinci katın damı olan büyük teras vardır.(ek binaya ait) Bu katın doğusunda, ek olarak yapılan mutfak, banyo gibi eklentilerden dolayı bu katın özgün kısımları arka planda kalmıştır. Batıdaki odanın duvarında ahşaptan yapılmış yüklük ile dolaplar bir dolap nişi bulunmaktadır. Doğusundaki odanın kuzey ve doğuya dikdörtgen pencereleri vardır. Sofanın doğu kısmı bölünerek mutfak yapılmıştır. Tavan kontrplakla sonradan kapatılmıştır.
Yapılar özgününde kullanılan malzeme ve planlama açısından ve Kahramanmaraş konut mimarisi açısından önemli olup sonradan eklenen bölümler dışında özgünlüğü korunmuştur.
Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 26.01.2011 tarihli 6749 sayılı kararla, Maraş Mutfağı ve Geleneksel El Sanatları Etnoğrafya Müzesi olarak hazırlanan restorasyon projesi onay aldı.12.09.2011 tarihinde başlayan ve 12.03.2012 tarihinde bitecek olan yaklaşık 180 günlük bir çalışmanın ardından şehre kazandırılacak konakların restorasyon sonunda 2 nolu konağın Maraş Mutfağı 3 nolu konağın ise Geleneksel El Sanatları Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılacağı belirtildi.