MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, diş bozukluklarının diş teli takılarak tedavi edilmesi konusunda ülkemizde yaşanan problemlerin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne meclis araştırma önergesi verdi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, toplumun ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi bakımından ülkemizde verilen tedavi edici hizmetler büyük önem taşıdığını belirterek, meclis araştırma önergesinde şu sözlere yer verdi:
“Ağız ve diş sağlığı hizmetleri genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Genel tıbbi hastalıkların ağız ve sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olacağı gibi ağız ve diş konusunda ortaya çıkan hastalıkların da genel sağlığa olumsuz etkileri olabilmektedir.
Mesela diş çürükleri; kalp dolaşım hastalıkları, diebet, pnömoni, kronik solunum hastalıkları, mide, bağırsak hastalıkları, ortopedik hastalıklar, hamilelerde düşük riski, psikomatik gibi hastalıklara yol açmaktadır. Bu bakımdan ağız ve diş sağlığı hizmetlerini yaygınlaştırarak, diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi özel sektörle işbirliğine gitmek gerekmektedir.
Diş bozukluklarının tel takılarak tedavi edilmesi konusunda bugün ülkemizde büyük bir sıkıntı yaşanmaktadır. Diş çürükleri ve bazı diş hastalıklarının tedavisi konusuna yoğunlaşan Sağlık Bakanlığı, diş bozuklukları konusundaki tedavi hizmetlerini ihmal eder bir hale gelmiştir.
Ülkemizde, diş bozukluklarının tedavisi için kullanılan tel takılarak tedavi yöntemi yaygın olarak en fazla Üniversitelerimizin Diş Hekimliği Fakültesi Hastanelerinde ve özel klinik ve muayenehanelerde kullanılmaktadır.
Özel klinik ve muayenehanelerde verilen diş teli takımı hizmetlerinin kişi başı maliyeti 2500-4000 TL’ye kadar yükselmektedir. Bu paraları cebinden harcama imkânı olmayan vatandaşlar, diş bozukluklarını diş fakültelerinde daha hesaplı bir şekilde tedavi ettirmenin peşine düşmüşlerdir.
Bu durum diş fakültelerinde diş bozuklukları tedavisi için bekleyen hasta sayısını her yıl biraz daha artırmıştır. Binlerce kişiye bu kurumlarda, en az 3-4 yıl sonrasına randevu verilir hale gelmiştir. Ülkemizde diş bozukluklarının diş teli takılarak tedavi edilmesi konusu toplumsal bir sorun haline gelmiştir.”