Dedeoğlu: "İnsanların sağlığı tehdit ediliyor"

Kahramanmaraş Milletvekili Mesut dedeoğlu TBMM'ye gıda hileleriyle ilgili bir araştırma önergesi verdi.

 

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde gıda maddelerinde yapılan hilelere her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirterek, yetersiz denetimler ve basit cezalar karşısında hileli gıdaların insan sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi veren MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Ziraatçılar Derneği tarafından hangi gıda maddesinde hangi tür hilelere başvurulduğu konusuna yayınlanan raporu hatırlatarak, araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Dedeoğlu, TBMM genel Kurulu’na sunmuş olduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu sözlere yer verdi:

“Ekmeği beyazlatmak ve geç bayatlamasını sağlamak, olduğundan daha büyük göstermek için çok çeşitli enzim ve kimyasal madde kullanıldığı belirtilmektedir. Kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi özel ürünlerde bazı gıda boyası ya da kakao kullanılmaktadır.

Zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, kanala gibi bitkisel yağ karıştırıldığı ve sabun üretiminde kullanılabilecek yüksek asitli yağların işlemden geçirilip natürel sızma zeytinyağı diye satıldığı ifade edilmektedir.

Zeytinin rengini koyulaştırılmak ve parlak hale getirilmek için tekstil boyası ve kimyasal boya kullanılırken, zeytinyağı küspesinden elde edilen prina yağını kolon sızması diye zeytinyağının içine karıştırıldığı kaydedilmektedir.

İçine bitkisel yağ karıştırılan ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıplanmaktadır. Küf tutmuş ve bayatlamış peynirlerin eritilerek krem peynir haline getirildiği ifade edilen raporda, beyaz peynire kireç katılarak parlak hale getirildiği bildirilmektedir.

Nişasta ve bitkisel yağ katılmış döküntü beyaz peynirlerin yağlı tulum peyniri olarak satıldığı ve küflü kaşarların eritme peynire dönüştürüldüğü vurgulanmaktadır. Sütün öz yağı alındıktan sonra yerine yağlı süt izlenimi verecek şekilde katı ve margarin yağ karıştırılmaktadır.

Bayat ya da sağlıklı bir şekilde korunmamış sütler kayıt dışı olarak satın alınıp şarküteri ürünleri yapımında kullanılıyor. Peynir altı suyundan ve süt tozundan yapay süt imal edilmektedir.

Rapora göre, süt kullanılması gereken ürünlerde süt tozu kullanılmaktadır. Büyükbaş hayvan yağından elde edilen jelatin toz halinde yoğurda katılarak yoğurt kıvamlı hale getirilmekte ve köy yoğurdu olarak satılmaktadır. Ayrıca tereyağına patates ve margarin karıştırılmaktadır.

Et terbiye edilirken su katılarak ağırlaştırılmaktadır. Dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, boyanmış iç yağ katılmaktadır. Salam, sosis ve sucukların içine baharatla karıştırılmış soya, hayvansal etsel atıklar, akciğer gibi iç organlar, kireç suyunda soyulmuş sarımsak karıştırılmaktadır.

Son kullanma tarihi geçmiş sucukların yeni sucukların içine katılarak yeni imal edilmiş gibi gösterildiğine işaret edilen raporunda, tavuk dönerin içine tavuk derisi ve bağırsak karıştırıldığı belirtilmektedir.

Glikozun içine bir miktar polen, renklendirici ve esans katılarak sahte bal imal edilmektedir. Arıların daha çok ve kolay bal yapabilmesi için arıcılar tarafından bal üretim mevsimlerinde kovanların önüne şeker şurubu veya glikoz konulmaktadır.

Böylece gerçek bal özelliği taşımayan bal üretilmektedir. Petekli ballarda saf balmumundan yapılmış petek kullanılması gerekirken daha ucuz petek kullanılmaktadır.

Kırmızıbibere kiremit tozu ya da kimyasal boyalarla renklendirilmiş yabancı maddeler katılmaktadır. Karabiberin içine boya maddeleri ile renklendirilmiş yabancı maddeler karıştırılmaktadır. Ayrıca raporda, bitkisel baharatların içine kurutulmuş ot karıştırıldığı ifade edilmektedir.“

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri