Demirciler çarşısında restorasyon devam ediyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmalarına başlanan, aslına uygun restore edilerek tarihi kimliğine kavuşturulacak olan Demirciler Çarşısı’nda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmalarına başlanan, aslına uygun restore edilerek tarihi kimliğine kavuşturulacak olan Demirciler Çarşısı’nda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Demirciler Çarşısı tarihi kimliğine kavuşmuş olarak hizmet vermeye devam edecek.

ÇARŞI TARİHİ KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR

Demirciler Çarşısı, ilimiz Dulkadiroğlu İlçesi Kurtuluş Mahallesi,  tarihi ticaret bölgesi güneyinde, Maraş Çarşısı’nın güney batı ucunda yer alıyor.

Demirciler Çarşısı’nın tarihi dokusuna uygun olarak restorasyonu yapılarak halkın hizmetine sunulacak.

Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusunu önemli ölçüde yitirmiş olan Demirciler Çarşısı’nı restore ederek şehrimize yeniden kazandırılmasıyla bir el sanatları merkezi olmasının yanı sıra tarih kokan dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri haline gelecek.

DÜKKANLAR TESCİLLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI

Restorasyon çalışmalarının başladığı Demirciler Çarşısı’nda 91 adet işyeri bulunuyor ve bu dükkânlardan 40’ı tescilli taşınmaz kültür varlığı yapı olarak tescillidir. Çarşıda aynı zamanda 2 adet çeşme ve 1 adet tescilli hamam bulunmaktadır. Çarşıdaki dükkânlar üzerindeki kalan izlerden anlaşıldığına göre dükkânların özgününde tek katlı olarak inşa edildiği; ancak daha sonraki dönemlerde bu dükkânların üzerlerine ilave betonarme katların yapıldığı görülmekte olup günümüzde iş yerleri ortalama 2 katlıdır.

250 METRE UZUNLUĞUNDA

Demirciler Çarşısı; Maraş (Belediye) güney batı ucundan başlayıp doğuya doğru uzanmaktadır.

Çarşı yaklaşık 250 metre uzunluğunda olup dükkânlar çarşının iki tarafına karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Önceden çarşıda yer alan Eski(Maraş) Bedesten ile Tuz Han’ın önünden başlayarak doğuya doğru kıvrılarak uzanmaktadır. Çarşının kuzey kolu Kentsel Sit Yenileme alanı içinde yer almaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri