Devletin Malını Devlete Satıyorlar

Narlı ve Pazarcık'ta yol yapım firmalarının doğa katliamı yaptığı öne sürülüyor!..

 

 

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi yol kavşağı ile Narlı Yol kavşağı arasını yapan 3’lü firmadan oluşan yapı ortaklığı doğayı göz göre göre katlediliyor. 15 milyon 411 bin TL’ye sadece sanat yapı ve dolgu işini alan 3’lü firma, Maden Kanununa göre; İl Özel İdaresine ait malzemeleri hiçbir izin şartı gözetmeden bedavaya kullanıp parasını devletten alıyor.

Devlete ait dolgu malzemelerini devlete beş kuruş harç yatırmadan alarak kullanan yüklenici firmalar, bedavadan milyonlar kazanıyor. Devletin milyonlar TL verdiği yolun dolgu malzemesinin büyük bir bölümü yine devlet kesesinden karşılanıyor. Böylece yetkililerin ses çıkarmadığı olay karşısında firmanın cebine milyonlarca lira girmiş oluyor.

Ak Partili Mehmet Yılmazcan tarafından 2004 yılında Türkiye’nin ilk duble yol çalışmasının başlanıldığı Pazarcık-Narlı arasındaki duble yolun standartları yükseltiliyor. Sadece Sanat yapı, dolgu malzemesi (asfalta hazır hale getirme) işini alan firma doğayı göz göre göre katlediyor.

3213 sayılı maden kanunun 2. maddesinin a bendine göre İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl; 1’inci gurup maden arasına girerken, 4’üncü maddesine göre ise; ‘Madenler Devletin hüküm tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir’ hükmü olmasına rağmen bu malzemelerin alınmasına neden göz yumulduğu sorusu cevabını bekliyor.

2013’ün sonunda bitirilmesi amaçlanan yolda kullanan binlerce metreküp dolgu malzemesi, devlet kesesinden karşılanıyor. Pazarcık-Narlı arasındaki doğa katliamını yetkililerin görmezden gelmesi akıllara büyük soru işareti bırakıyor.

Kahramanmaraş il genelinde karayollarının 2012 yatırımı 550 milyon TL’ye ulaşırken, bütün yollarda çalışmalar son sürat devam ediyor. Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi yol kavşağı ile Pazarcık’a bağlı Narlı Beldesi Yol Kavşağı arası 45,5 km’lik mesafenin geçen yıl Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından sadece sanat yapı, üst yapı ve toprak işleri 15 milyon 411 bin 010 TL’ye ihale edildi. İhaleye en düşük teklifi Şenbay Madencilik Turizm İnş. Nak. San. ve Tic. AŞ. ile Özgün Yapı San. Tic. AŞ. ve Bayburt İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı verdi.

İş ortaklığı söz konusu 45,5 km’lik alanın altyapısını, kaldırımlarını ve sanat yapılarını yaparak, asfalta hazır hale getiriyor. Bu iş karşılığında ise devletten 15 milyon 411 bin TL ödenek alacak. 45,5 km’lik yol için kullanacağı dolgu malzemesi karşılığında, ocak ruhsatlarına ve dolgu malzemesine ödeme yapmayı düşünmeyen yüklenici firma İl Özel İdaresinden izinsiz kullanılamayacak devlete ait malzemeleri devletten bedavaya alıp, tekrar devlete milyonlar TL karşılığında satıyor.

Yol inşaatına 2004 yılında duble yol olarak yapılan Pazarcık-Narlı arasından başlayan firma yolun standardının yükselmesi için kullandığı malzemenin bir bölümünü Pazarcık Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifine ait araziden karşıladı. Bölükçam Köyü Dehliz Burnu mevkiini köstebek yuvasına döndürerek doğa katliamını yapan yüklenici firmayı 3213 sayılı maden kanunu olmasına rağmen hiçbir yetkili durdurmadı.

3213 sayılı Maden Kanunun 2’inci Maddesinin a fıkrasına göre ‘birinci grup maden statüsünde bulunan İnşaat ve yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl’ın mülkiyet arazisinde olmasına rağmen devletin yükümlülüğü altındadır’ ibaresi yer almasına rağmen bu arazilerden bu malzemelerin ne karşılığı verildiği merak uyandırdı. Sıcak asfaltın olmadığı sadece asfalta hazır hale getirme işini alan firmaya en büyük maliyet dolgu malzemesinde çıkarken, harç ve kullanım hakkını devlete ödemeyerek uyanık davranan yüklenici firma bu maliyeti doğadan kaçak kullanarak sıfıra indirmeye çalışıyor. Böylece firmanın cebine devlet kesesinden milyonlar girmiş oluyor.

Maden kanununun 14’üncü maddesinde; ‘Ruhsat veya işletme izni olmadan üretim faaliyetinde bulunulduğunun tespiti halinde, üretilen madene mülkî idare amirliklerince el konulur.  Bu kişilere, bu fıkra kapsamında üretilmiş olup el konulan ve el konulma imkânı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin beş katı tutarında idarî para cezası uygulanır.’ Hükmü olmasına rağmen doğadan malzeme alırken Manşet Gazetesinin görüntülediği bu olayı kim sonlandıracak.

Şimdi tüyü bitmemiş yetimin hakkı bulunan devlet bütçesinde Manşet Gazetesi Kamuoyu adına soruyor;

a)    3213 sayılı Maden Kanunu, doğadaki malzemeleri maden kabul ederken söz konusu firmaya bu hakkı izinsiz kim neden verdi.

b)    Tapulu olmasına rağmen devlete ait bu malzemenin kullanılması için söz konusu firma yetkililerden izin talebinde bulundu mu?

c)    Pazarcık-Narlı arasındaki yolun hemen yanındaki alanın köstebek yuvasına dönerken hiçbir mülki amirin neden dikkatini çekmedi?

d)    Devletten 15 milyon 411 TL’ye sadece dolgu ve sanat yapı ile toprak işlerini alan yüklenici firma bu yol için ne kadar dolgu malzemesi kime ödedi?

e)    Karayolları için malzemenin nereden alındığının önemi yok mu?

f)     Yol yapılında kullanılan malzemenin hırsızlık olması (hırsızlık kelimesi firma için kullanılmamıştır) Karayolları kontrollerini ilgilendirir mi?

g)    Maden kanunun hükümleri açıkken bu dolgu malzemesi karşılığında yüklenici firmaya bir cezai işlem uygulanacak mı?

h)   İl Özel İdaresi şuana kadar kendisine ait olan malzemeyi izinsiz kullanan bu firma için bir girişimde bulundu mu?

i)     Söz konusu yüklenici firma ruhsat almak için İl Özel İdaresine başvuruda bulundu mu?

Şimdi bu sorular cevap bekliyor?

Kaynak: MANŞET GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri