Her insan birbirinden farklı özellikler taşıyarak dünyaya gelir. Bu farklı özelliklerden biri de engelli doğmaktır. Her sağlıklı birey gibi engelliler de insanca yaşama hakkına doğuştan sahiptirler. "Önce İnsan!" ilkesini düstur edinerek kurulan partimiz, engellilerin insanca yaşamasını sağlayacak sosyal politika hedeflerini belirlemiştir.
Engelli bireyler yaşadıkları toplum içinde psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunlar, engelli ve ailesinin bu durumla yüz yüze gelmesiyle başlamakta, zaman geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Tüm bu sorunların aşılabilmesi için en temel insani hizmetler (eğitim, sağlık, barınma, sosyal güvenlik, istihdam)den fırsat eşitliği sağlanmasıdır.
Önceki yıllarda engelliler; "bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinde belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu, toplumsal rolünü gerçekleştirebilmesi için bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi" (27.0S.1983 tarih ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu; m.3 c) olarak ele alınırken, bugün "doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle normal yaşamın gereklerine uyamama durumunda olup; korunma, bakım, rehabilitasyon. danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyacı olan kişi" (30.05.1997 tarih ve 572 sayılı KHK?nin 5. maddesiyle 2828 sayılı Kanun'un m.3 c'nin değiştirilmesi.) olarak tanımlanmaktadır.
Yapılan tanımlamanın aksine özürlülerin belirli kesimi her yerde ve her zaman sürekli olarak başkalarının yardımına, himayesine ve bakımına ihtiyaç duymamaktadırlar. Çeşitli nedenlere dayalı olarak ortaya çıkan engelliliğe bağlı olarak engelli birey ve ailesi çeşitli ihtiyaçlara sahip olmakta, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlar yaşayabilmektedir. Bu sorunların niteliği ve niceliği ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, yine de her toplumda engelli bireylerin belli sorunları yaşamaları kaçınılmaz gibi görünmektedir.
Dünya Engelliler Günü ve Haftasının toplumsal bilinç ve hassasiyetin artmasına vesile olmasını, bu konudaki çalışmaların hem devlet, hem sivil toplum kuruluşları, hem de vatandaş işbirliği ile daha da güçlenmesini temenni ederiz.