19 Ekim 2011 tarihinde yapılacak Merkez Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin seçimlerinde kader birliği yaptığı esnaflarla birliktelik kuran Başkan Adayı Ali Rıza Kekeç, kooperatifin zor günler geçirmesine rağmen, fedakârlık yaparak esnaftan yana tercihini kullandığını hiçbir esnafını zor durumda bırakmadığını söyledi.
Kekeç; “Kooperatifimiz 2008 yılında piyasanın krizde olması nedeniyle 11 ay kapalı kaldı. Krizde olan esnafımız borcunu ödeyemeyince, işler tıkandı. Fakat bu süreçte tek başıma mücadele ederek kaynak bulup bankalara olan borçlarımızı kapatmaya çalıştık. Esnafımızın ipotek ettiği taşınmazlara dokunmamak için her yolu denedik. Kooperatifimizin kanuni hakkı olmasına rağmen borcunu ödeyemeyen esnafın ipotek koyduğu taşınmazlara dokunmadık. Esnafımızın istihdam oluşturması, üretim yapması için her zaman yanında olduk. Ayni iyi niyet çerçevesinde borçlu olan cefakâr esnafımız da bizi anladı, taksitlerini ödemeye başladı. Çok büyük mücadeleler ve özveriler sonucu kooperatifimiz normale bindi, sonrasında ise oturum ücretlerini düşürdük diye yönetim içinde kırılmalar meydana geldi ve bugün seçime gidiyoruz ” diye konuştu.
MÜFETTİŞ RAPORLARINDA MEVCUTTUR, EN KÜÇÜK BİR KUSURUM YOK
Seçimlere sayılı günler kala çalışmalarını hızlandıran Merkez Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Ali Rıza Kekeç, beraber çalıştığı yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının haksız suçlamaları karşısında çok üzüldüğünü, başkanlığı süresince geçirdiği müfettiş soruşturmalarında tek bir hatasının olmadığının raporlarla da kanıtlandığını söyledi. Seçim yarışmalarının da etik kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini belirten Kekeç, “elinde belge olan varsa çıksın açıklasın, bu işi dedikodu ile değil resmi belgelerle yapsın” dedi. Ve ekledi; “Eşimizin dostumuzun tavsiyesi ile yönetime aldığımız arkadaşlarımızın ayrılmaları aslında bize güç verdi, nedeni ise şu; gözü oturum ücretlerinde olmayan, şevkli ve heyecanlı arkadaşlarımızla bu işi daha iyi yapacağımıza inanıyorum”
KRİZ SÜRECİNDE BİRÇOK HOLDİNG BATTI, BİZ İSE SALLANDIK FAKAT AYAKTAYIZ
Kekeç, tüm Türkiye’nin de etkilendiği, holdinglerin battığı kriz sürecinde 11 ay kapalı kalan Kooperatif binalarının neden kapalı kaldığına, bu kapalılık sürecinde verdiği mücadeleleri Manşet Gazetesine anlattı. Kahramanmaraş Merkez Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin 11 ay kapalı kalmasını aynı yönetim içerisinde bulunan arkadaşlarının eleştirdiğini, aslında verilen mücadeleme onlarında şahit olduğunu fakat büyük mücadeleler sonucu normale dönen çalışmayı anlatmaktan kaçındıklarını söyledi. Kooperatif işini verdiği vaatlerle kendilerinin gibi ağabeylerinin de bilmediğini belirten Kekeç şöyle konuştu;
HİÇ BİR ESNAFIMIZIN İPOTEĞİNE İCRA KOYMADIK
2004 yılında Kooperatifimizin Yönetim Kurulu Başkanlığına geldiğimde 10 Milyon TL finansmanımız vardı. Ama geçen zaman içerisinde 2007-2008’e kadar bu finansmanımızı 12 Milyon TL’ye çıkarttık. Bu finansmanla işini büyütmek isteyen, üretim yapmak isteyen, istihdam oluşturmak isteyen esnafımıza yardımcı olduk. İyi niyet çerçevesinde hiçbir esnafımızın başvurusunu geri çevirmedik. 2008 yılına kadar hiçbir sorunumuz yoktu. Tarihler 2008 yılı yani Dünyanın global krize girdiği yılı gösterdiğinde aksatılmadan ödenen kredi taksitleri sekteye uğramaya başladı. Darboğaza giren esnafımız çektiği kredilerin taksitlerini ödeyemez duruma düşmüştü. Taksitler ödenmeyince sirkülasyon durdu. Aslında biz bu duruma da düşmeyebilirdik, esnafımız yerine kooperatifimizi düşünseydik, esnafımızın ipotek koyduğu belki de hayattaki tek sahip olduğu taşınmazlara haciz kaldırtıp sattırabilirdik. Ama yapmadık, bütün esnafımız bilirki bütün fedakârlıkları yaptık onların mallarına dokunmadık. Onlarda bu iyi niyetimizi görüp, piyasa açıldıkça taksit ödemelerini yapmaya başladılar. Bu süreçte yönetimimiz içerisinde ve aynı zamanda başkanlığını yaptığı Bölge Birliği kasasından önümüzü görmek için kooperatifimize nakit girdisi sağladık, esnafımızın borcunu bir miktarını bir nevi biz ödedik.
KAPALI OLDUĞUNU SÖYLEMEK KOLAYDA , NEDEN KAPALI OLDUĞUNU SÖYLEYEN NEDEN YOK
Kooperatifimizin içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için hem de esnafımıza belki bir nefes daha aldırmak için çeşitli bankalardan kredi talebinde bulunduk. İlk etapta kriz sürecini atlatana kadar 300 bin TL kredi istedik fakat bankalar isteğimiz kredinin yarısını vereceklerini belirterek başvurumuza ret verdi. 150 bin TL’de esnafımızın ve kooperatifimizi rahatlatmayacağı için krediden vazgeçtik. Sonra kooperatifimizin gayrimenkulleri arasında bulunan bir dükkânı satmak için genel kuruldan yetki çıkarttık. 1952 yılında yapılan Kooperatif Binamızın tapusunda ve ruhsatlarında sorunlar çıktığı için bu satış işlemini de gerçekleştiremedik. Bu sorun da tam 6 ay sürdü, bu süre içerisinde kooperatifimiz faaliyette değildi fakat biz mücadelemizi sürdürüyorduk. Bu arada bazı arkadaşlar kooperatif binasının 11 ay kapalı kaldığını söylüyorlar, söylemek çok kolay da neden kapalı kaldığını, bu süreçte tekrar eski durumuna çıkarmak için nasıl mücadele ettiğimizi biliyorlar fakat söylemiyorlar.
Ruhsat ve tapudan kaynaklanan sorun nedeniyle dükkânımızın birini satamadığımız için esnaflarımızla bire bir yaptığımız görüşmelere ağırlık verdik. Allah razı olsun aynı iyi niyeti onlarda gösterdi ve kredi taksitlerini ödemeye başladı. Krediden gelen nakit döngüsü ile önce bankaya olan borçlarımızı kapatmaya başladık. Fakat gelen nakit döngüsü borçlarımıza yetmiyordu. Yönetim Kurulu Toplantısında; üyelerimize elimizi taşın altına koymamız gerektiğini belirterek maddi durumu iyi üyelerimizden maddi yardımda bulunmalarını istedim. Onlarda bizi kırmadı, Bölge Birliğinden aktardığım kaynakla yönetim kurulundan topladığımız kaynağı birleştirip bankalara olan borçlarımızın bir miktarını ödeyip dosyaları geri aldık. Bir süre sonra kooperatifimiz normale döndü. Takibimiz yüzde 5 üzerinden devam etti. Biz esnaf ve sanatkârlarımızın hiçbir malını sattırmamak için kooperatifin kendi hesabındaki parayı son kuruşuna kadar harcadık. Eğer satmak istediğimiz kooperatifimize ait işyerini satmış olsaydık, esnafımız adına bankaya ödeyip, bu süreçten daha erken çıkacaktık.”
KIRILMA NOKTASI İKİ İKRAMİYEYİ KESMEMDİ
Kriz süreci ve sonrasında Yönetim Kurulu Üyeleriyle arasındaki kırılma noktasını da değerlendiren Kahramanmaraş Merkez Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Ali Rıza Kekeç; “finansmanımız 10 milyon TL iken yaptığımız masraflarla, kriz sürecindeki masraflar aynı olmaz. Kriz sürecinde Kooperatif olarak tasarruf tedbirlerine gitmek bizim asli bir görevimizdir ve biz kriz sürecinde bunu yaptık. Yönetim Kurulu Toplantısında kriz bitinceye kadar hiçbir üyenin ücret almayacağı yönünde karar aldık. Başkan olarak ben ve yönetimdeki arkadaşlarımız hiçbir ücret almadı. Tasarruf tedbirlerinin ikinci maddesi ise personele verdiğimiz ikramiye miktarını yarıya indirmekti. 11 ay boyunca maaşlarını kesintisiz verdik, sadece ikramiyelerinin yarısını önerdik. Verilmeyen iki ikramiye aslında yönetimle bizim aramızdaki kırılma noktası idi, yani bu kırılma noktası personelden başladı. Bir tarafta kredi taksitlerinin ödenmemesi sonucu 11 ay kapanan kooperatif ve esnafın zor durumu, diğer taraftan da personele eksiksiz maaş ve eksiksiz ikramiye. Buna vicdanen izin veremezdim ve vermedim de. Bir anda personel tarafından istenmeyen ‘Başkan’ ilan edildim. Maaşlarını ve ikramiyelerini tam verirken iyiydi de sadece yılda 4 ikramiyeden ikisini kesersen mi kötü oluyor. Sonu nereye gelirse gelsin kendimce doğru olduğuna inandığım her değerin arkasında olmuşumdur.
BEN ÜCRETİMİN 3’TE 1’İNİ İSTEDİM, MEVCUT YÖNETİM KENDİLERİNİN TAM ÜCRETLERİNİ TALEP ETTİLER
İkinci kırılma noktası Yönetim Kurulu üyesi içerisinde başladı. Biz 10 Milyon TL finansman dağıtırken, Genel Merkezden gelen bordroda 6 Bin TL aylık ücret almam gerekiyor. Türkiye’deki bütün kooperatiflerin yüzde 80’i bu çizelge üzerinden ücretlerini talep ediyor ve alıyor. Ama onlar beni ilgilendirmiyor, kriz sürecinde ‘ben bu maaşın 3’te 2 sinden feragat ediyorum. Bana 3’te birini uygulayın’ dedim. Mevcut üyeler bana ‘sen 6 Bin TL almayabilirsin ama bizim haklarımızı talep ediyoruz’ dediler. Bende bunu alabileceklerini söyledim. Finansmanda düşme olunca Genel Merkezden gelen çizelgede de düşme yaşandı. Üyelerimizin alacağı ücret 200 TL’ye düştü. Üyelerimiz bana ‘biz 200 TL ücret için buraya gelmeyiz. Bize eski şekli ile 600 TL ücret ödeyin’ dediler. Netice olarak üyelerimize ‘ben 3’te 2’sinden beraat etmiş olduğum için yeni gelen çizelgede ücret düşüyor. Ben aza zaten razı oldum. Fakat siz çoktan aza düştüğünüz için aza kanaat etmiyorsunuz. Bu genel merkezden gelen biz çizelgedir’ dedim. Yönetim Kurulunda ki kırılma noktası da bu nedenle oldu” diye konuştu.
19 Ekim 2011 günü yapılacak Kahramanmaraş Merkez Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimlerinde esnafın teveccühü ile yeniden başkanlığa aday olan Kekeç, rakiplerine meydan okuyarak hakkındaki iddiaları ispatlamaya davet etti.
Kekeç, Kahramanmaraş’ın her tarafı dolu olan Ambulans, Cenaze Nakil Aracı vaatleri gibi boş vaatlerde bulunmayacağını, bomba projesini Çarşamba gününü açıklayacağını söyledi.