Gaziantep’in Kurtuluşu Kutlandı

Gaziantep’in Kurtuluşunun 94. yılı Özel Sanko Okullarında düzenlenen görkemli törenle kutlandı.

Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezinde düzenlenen tören; Danışma Kurulu Başkanı Jülide Konukoğlu, Çağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Arslan, okul yöneticileri, veliler ve öğrencilerin katılımıyla, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin adına Saygı Duruşunda bulunulması ve okul bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Özel Sanko Okulları Tarih Öğretmeni Mustafa Demir, törende yaptığı konuşmada, yurdun dört bir yanının işgal edildiği günlerde Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun, Anadolu'nun düşmandan temizlenmesinin miladı olduğunu söyledi.

Demir, o dönem Kuvayi Milliye gazetesinde yayınlanan şu haberi paylaştı:

“Türkler! Hürmetle eğiliniz. Antep karşısındasınız. Onu, o aşkı vatan timsalini, kendi ezeli ve ulvi kahramanlığınızı selamlıyorsunuz! Anteplilerin yazmış olduğu bu destanı, millet dokuz aydır heyecanlar içinde takip ediyor ve dokuz aydır her gün Antep, o destana yeni bir sayfa ekliyor.

Kahraman Antepliler!.. Yanmış yıkılmış evlerinizin enkazını kendinize siper ettiniz.10 kişi 1 tüfeği bekliyorsunuz. Birinizin şehadetinin ardından diğeri tüfeği yakalıyor ve yine topların, tankların hücumuna karşı delik deşik göğüslerinizi kalkan yaparak kazandığınız şerefli mevkiiyi kimseye vermiyorsunuz.

Gaziantep!. Sen bir abidesin! Sen ikinci bir Plevne, ikinci bir Çanakkale’sin! Onun için hükümet bugün senin asil ve yaralı göğsüne gazi madalyasını takarken, bütün millet birden karşında şükranla eğiliyoruz. Gaziantep!.. Dünyada bir tek Türk kaldıkça senin ismin mukaddes tanınacak, Dünya döndükçe senin Gazi kalen, kahramanlığın ebedi bir timsali olacaktır.”

Ortaokul öğrencilerinin halk oyunları gösterisi, lise öğrencilerinin oratoryosu, ilkokul 4. Sınıf öğrencisi Altuğ Ekrem Aktaş’ın “Şahin’im Ağam” şiirini seslendirmesinin ardından Mehter Takımı ve lise halk oyunları ekibi muhteşem gösteri sundu.

PROF. DR. ARSLAN

Törenin konuşmacılarından Çağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Arslan ise “Gaziantep ya Gazi olmasaydı” konulu paneli ile devam etti.

Arslan, okulda düzenlenen törenden çok etkilendiğini ve bir tarihçi olarak oratoryonun çok iyi hazırlanmış olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazi kelimesinin kökü Gaza yapmaktan, savaşın bütün öğelerini üzerinde taşımış olmaktan gelir. Gazi kelimesi kurandır devlet kurandır. Neden Orhan Gazi, Osman Gazi, Ertuğrul Gazi, Gaziantep ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyoruz. Devlet kurucuları oldukları için.” dedi. Ve “Gaziantep ya Gazi olmasaydı ne oldurdu bu dili konuşmazdık, tarihimizi başkaları yazardı, vatana ihanet edenlerin kahraman olarak vurgulandığı bir tarih yazılırdı.”

Arslan, sözlerini Max Weber’in “Tarihte alınacak en büyük ders, ondan ders almamaktır” diyerek tamamladı.

Tören, Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Melike Toklucu’nun Prof. Dr. Esat Arslan’a günün anısına ve Gaziantep’in yöresel el sanatlarından bakır kahve takımı takdimiyle sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri