Tüm Sanayici İşadamları Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Andan Toprak, Her Pazartesi günü Aksu TV’de izleyicisiyle buluşan Moderatör programına konuk oldu. Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Tuğrul’un hazırlayıp sunduğu programda Türkiye ve Kahramanmaraş gündemini masaya yatıran Başkan Toprak kentin izlemesi gereken stratejik sektörlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Türkiye ekonomisinin yüzde 98’sini oluşturan Kobi’lerin Kahramanmaraş’taki en çok temsilcisine sahip olan Tümsiad’ın misyonu ve vizyona hakkında da Canlı yayında bilgiler veren Toprak, şuan yurt dışında 10 ülkede ve yurt içinde 56 ilde şubeleri bulunduğunu söyledi.
AYNI COĞRAFYA DA VE AYNI ÇATI ALTINDA BERABER YAŞADIĞIMIZ İNSANLARIN TAMAMI BİZİM HİZMET ALANIMIZDADIR
Tüm Sanayici İşadamları Derneği Kahramanmaraş Şubesi’nin sosyal sorumluluk projeleri hakkında da açıklayıcı bilgiler veren Başkan Toprak şöyle konuştu; “TÜMSİAD’ın kurumsal yapısının içerisinde 10 tane komisyon var. Bu komisyonlardan bir tanesi de sosyal komisyondur. İftar çadırı projesi sosyal komisyonumuzun kurduğu bir projedir. Çalışanlarımızla ve vatandaşlarımızla hep beraber iftar etmek için bu projeyi gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 yıl boyunca iftar çadırını kuruyoruz. 4 yılın sonunda 140 bin vatandaşımızla iftar yaptık. İftar çadırında üyelerimizle, çalışanlarımızla ve vatandaşlarımızla birlikte olmanın mutluluğunu yaşadık. Bu projemiz diğer sivil toplum kuruluşlarına da örnek oldu. Bu yıl iftar çadırı projemizi farklı bir versiyona çevirdik. Bu yıl ki Ramazan ayında bizler vatandaşlarımızın evine konuk olduk ve çok duygulu bir Ramazan geçirdik. Ziyaret ettiğimiz ailelerimizin birçoğunun yaşadığı evleri fiziki olarak çok yetersizdir. İş adamlarımız evlerin yaşanabilir olması için katkı sağladılar. Aynı coğrafya da ve aynı çatı altında beraber yaşadığımız insanların tamamı bizim hizmet alanımızın dahilindedir. Onlara götürdüğümüz bu hizmetlerin neticesinde onların bizlere göstereceği en küçük bir tebessüm bizim
TÜMSİAD olarak en büyük mutluluk kaynağımızdır.
KAHRAMANMARAŞ KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEN TÜRKİYE’DE İSTANBUL’DAN SONRA İKİNCİ İL
Kahramanmaraş’ta kuyumculuk sektörü çok gözde bir sektördür. TÜMSİAD olarak seçtiğimiz pilot sektörlerimiz arasında kuyumculuk ve ayakkabıcılık sektörü de yer alıyor. Kahramanmaraş kuyumculuk sektöründen Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci il. Ayrıca Kahramanmaraş 22 ayar altın işlemeciliğinde de birinci sırada yer alıyor. Şuan 500’e yakın altın işlemeciliği atölyelerimiz vardır. Bu sektörümüzün Kahramanmaraş ekonomisine çok ciddi katma değeri vardır. Bu atölyeler de yaklaşık 3 bine yakında kişi istihdam edilmekte. Sektörümüzün mesleki, fiziki ve finansman alanında sıkıntıları vardır. Sektörde yaşanan sıkıntıların biran önce giderilmesi için Belediye Başkanımız da gerekli çalışmaları yapıyor. Kuyumcularımızın en büyük sıkıntısı yer sıkıntısı bununda giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağına inanıyoruz.
KUYUMCULUK VE AYAKKABICILIK SEKTÖRLERİNİN FUAR TANITIMINA İHTİYACI VAR
Hem kuyumculuk hem de ayakkabıcılık sektörümüz kendi kabuğunu kırmış sektörlerdir. Bu sektörlerin alt yapı çalışmalarının tamamlandığından hızla sanayileşeceklerini, şehrimizde ki sanayinin de çeşitlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Her iki sektörümüzün fuar organizasyonu gibi tanıtım sıkıntıları vardır. Bu tür fuarların yapılabilmesi için öncelikle daha büyük ve geniş bir fuar alanının olması gerekiyor. Ulaşımın rahat olduğu bir fuar alanının oluşması gerekiyor. Fuarları ziyaret eden ziyaretçilerimizin konaklayabileceği 5 yıldızlı otellerin yapılması gerekiyor. Kahramanmaraş’a yakışır bir kuyumcu kentin yapılması şart. Bunun yanında Kahramanmaraş bayan ayakkabıcılığı sektöründe Türkiye’de 4. sırada yer alıyor. Bu sektörde de şehrimiz üreticisi başka illerde ve ülkelerde yapılan fuarlara gidiyor. Kobilere yönelik bir proje hazırlayarak DOĞAKA’ya sunduk. Bu proje kapsamında yurt dışına geziler düzenledik. Yeni ticaret alanları geliştirdik. TÜMSİAD olarak yeni işletmeleri bünyemize katmamın gururunu yaşıyoruz.
BİR ÜLKEDE Kİ STK’LARIN SAYISI O ÜLKEDE DEMOKRASİSİNİN GELİŞMİŞLİĞİNİ GÖSTERİR
Sivil Toplum Kuruluşları 21. yüzyılda hem ülkemizde hem de dünyada hızla yükselen bir değer haline geldi. STK’lar yeni ortaya çıkmış kuruluşlar değildir. STK’lar 1980’li yılları öncesinde de vardı. Fakat 2000’li yıllardan sonra STK’ların hızla geliştiğini görüyoruz. Bir ülkede ki STK’ların sayısı o ülkede demokrasisinin gelişmişliğini gösterir. Bir ülkede ne kadar fazla STK varsa o ülke o kadar gelişmiştir. Ülkemizde çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren STK’lar vardır. STK’lar devletin birçok eksikliği yönündeki boşlukları doldurmaktadırlar. Türkiye’nin en icra köşesinde yardıma muhtaç insanlara yardım eden STK’lar var. STK’lar bu gibi daha birçok konuda devletin boşluğunu dolduruyor. Kahramanmaraş’ta STK’ların artmasını çok önemsiyoruz. Diğer bütün STK’ları biz kardeş gözüyle görüyoruz. Diğer kuruluşlarla birçok ortak üyemiz var. Kahramanmaraş’ta ki STK’lar Kahramanmaraş’a katma değer oluşturacaktır.
TEŞVİK KAPSAMINDA YATIRIMLAR BAŞLADI
1980’li yıllardan önce Kahramanmaraş’ın ekonomisi tarıma dayalıydı. 1984’lü yıllardan sonra kalkınmada öncelikli iller arasına Kahramanmaraş’ın alınması ile birlikte sanayiye geçiş sağlandı. Kahramanmaraşlı iş adamlarımız devlet teşviklerini en iyi şekilde değerlendirerek ciddi yatırımlar yaptı. Özellikle tekstil ve metal mutfak eşyası sektörüne yapılan yatırımın Türkiye’de söz sahibi olma konumuna geldiğini biliyoruz. 5’inci teşvik paketinde gümrük ve vergi, sigorta indirimi ve yer tahsisi gibi birçok avantaj sağlıyor. 5’inci teşvik kapsamında şehrimizde yatırımlar başladı. Tomsuklu bölgesinde oluşturulacak sanayi bölgesi yıllar önce hazır hale gelseydi, Kahramanmaraş’a yabancılarında gelmesi söz konusu olacaktı.
BÜYÜKŞEHİR ŞEHRİMİZİN EKONOMİSİNE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Kahramanmaraş dört bölgenin kesiştiği noktada yer alan, bu dört bölgenin renklerini ve güzelliklerini bünyesinde toplayan, birinci dünya savaşında göstermiş olduğu direnişle kırmızı şeritli madalya sahibi olan ve TBMM tarafından kahramanlık unvanına sahip olan dünyanın nadir şehirlerinden bir tanesidir. Bu anlamda Kahramanmaraşlı olmaktan, Kahramanmaraşlı doğmaktan son derece gururluyum. Kahramanmaraş Büyükşehir olmayı hak ediyordu. Çünkü belediyecilik hizmetleri artık tıkanma noktasına gelmişti. Başbakanımız Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olacağının müjdesini verdi. Haziran ayında meclis gündemine yetişmediği için Ekim ayında meclis açılır açılmaz büyükşehir konusu ele alınacak. Kahramanmaraş büyükşehir olduğunda merkezde alacağı katkı artacak. Hizmetteki kalitede artacaktır. Bunun yanında ilçelerimizle olan kopukluklar büyükşehir olmakla beraber ortadan kalkacaktır. Büyükşehir şehrimizin ekonomisine katma değer sağlayacaktır.
HÜKÜMETİN SURİYE POLİTİKASI YERİNDE BİR POLİTİKA
Suriye konusunu iki kategoride değerlendirmek gerekiyor. Bunlardan bir tanesi insani yönü diğeri ise Türkiye’nin güvenliği bakımından bu olaya bakmak gerekiyor. Yaklaşık bir yıldan bu yana Suriye’de adeta insanlık dramı yaşanıyor. Her şeyden önce bizim Suriye ile kardeşlik, din ve akraba ilişkilerimiz var. Yardım etmek her şeyden önce insanlık görevimiz. Biz bu insanları yüzüstü bırakamayız. Türkiye’nin güvenliği açısından değerlendirecek olursak Suriye’de yaşanan olaylardan en fazla etkilenen ülkelerden bir tanesi de Türkiye’dir. Türkiye Suriye beni ilgilendirmez deyip kendi kabuğuna çekilemez. Çünkü Türkiye’nin güvenliği söz konusudur. Türkiye milli menfaatler yönünde Suriye’deki olayların sonuçlanması yönünde bir politika izlemektedir. Hükümetin politikası doğru bir politikadır. Suriye’de Esed yönetimi bittikten sonra yerine toprak bütünlüğü olan, demokratik sisteme kavuşmuş huzura kavuşmuş Suriye oluşursa Türkiye doğru politikalar izlemiş deriz. Esed yönetimde kalıp Suriye birkaç bölüme ayrılırsa Türkiye izlediği politikada başarılı olamamış deriz.
SURİYE OLAYLARI KAHRAMANMARAŞ EKONOMİSİNİ ETKİLEDİ
Kahramanmaraş Suriye’ye en yakın illerden bir tanesi. Suriye ile ortaklaşa fuar organizasyonu planlıyorduk. Bu fuar bir yıl Suriye’de bir yıl Kahramanmaraş’ta olacaktı. TÜMSİAD olarak Suriye’ye sürekli iş gezileri düzenliyorduk. Karışıklık nedeniyle bu geziler ve fuar programları yarım kaldı. Bu nedenle Kahramanmaraş Suriye olaylarından ekonomik olarak etkilendi diyebiliriz. Esed rejiminin son bulması, Suriye’deki karışıklıkların bitmesi bizim en büyük temennimizdir. Suriye olayları hiçbir şey yokken ortaya çıkmadı. Başka amaçları ve planları olan ülkeler vardı. Bu nedenle Suriye karıştı. Ülkelerin stratejik menfaatleri zaman zaman çatışıyor. Zorba bir lider, halkına zulüm saçan bir lider ne olursa olsun o ülkenin başında kalamaz.
TERÖR KONUSUNDA BERABER HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR
Son günlerde terör olaylarının artması Suriye’deki karışıklıklarla paralellik taşıyor. Türkiye’nin Suriye politikası pazirife etme, Türkiye’yi Suriye’den uzaklaştırmaya yönelik terör eylemleri arttı. Burada ki fotoğrafı iyi görmek gerekiyor. Türkiye kendi sorunlarıyla uğraşsın Suriye’den elini çeksin düşüncesinde ki bir takım ülkeler pkkyı taşeron olarak kullanıp bu eylemleri artıyor. Pkk 30 yıldan bu yana ülkemizde terör eylemleri yapıyor. Biz asıl terörist ile mücadele ettik. Terörizmle ilgili mücadeleyi zaman zaman yaptık. Son zamanlarda terörizm ile mücadele yapıldığı görüyoruz. Biz terörün bütün destekleri ile mücadele etmek zorundayız. Bu konuda hükümetin gidişatını değerlendirmek çok doğru bir değerlendirme olmaz. Bu sorun topyekun Türkiye’nin sorunudur. İktidarı ve muhalefeti ile hiçbir siyasi amaç içerisine girmeden, siyasi rant sağlamaya çalışmadan ya da oy derdine düşmeden kurum ve kuruluşlarla bu sorun için çözüm aranması gerekiyor. Türkiye hem terör örgütü ile hem de çevresinde ki sorunlarla baş edecek güce sahiptir. Terörle mücadelenin bir ayağı da açılımlardır. Açılımlarla ilgili hükümetin samimi girişimleri olmuştur ama bunlar suiistimal edilmiştir.
MEVCUT ANAYASA İLE 2023 VİZYONUNUN GERÇEKLEŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Başbakanımız ülke olarak bir vizyon ortaya koymuştu. Bu hedef dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi. Ülkemiz açısında çok güzel bir vizyon ve hedef. Mevcut anayasa ile bu hedefin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu görmüyoruz. Geçen yıl 12 Haziran seçimleri öncesinde kurumumuzun bu konudaki görüşlerini belirtmiştik. Geçen yıldan bu yana bir çok yerde Anayasa platformları gerçekleştirildi. TÜMSİAD olarak bu Anayasa platformlarına katılım ve katkı sağladık. Kurumumuzun yeni anayasa ile ilgili görüş ve düşüncelerini dosya halinde meclis başkanımıza sunduk. Yeni anayasa bizim olmazsa olmazımızdır. Anayasa baştan yazılmalıdır. Bu elbise bize artık dar geliyor. Bu nedenle her kesimin mutabakatının sağlanacağı bu elbisenin terzisinin millet olacağı bir anayasa istiyoruz. Bunun sorumluluğu iktidar partisi başta olmak üzere mecliste grubu bulunan siyasi partilerinindir. Bu sorumluluğun bilinci içerisinde hiç kimse masadan kalkmadan yeni anayasanın gerçekleşmesi yönünde çaba sarf etmelerini istiyoruz. Ancak bu şekilde hedeflerimize ulaşabiliriz. 5 milyar dolar Kahramanmaraş için çok uzak rakamlar değil. Çeşitlenen sanayi ile bu hedefin 2023 vizyonundan önce gerçekleşeceğine inanıyorum.
TURİZM SEKTÖRÜ ÇOK STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR
Tarım sektörü 21. yüzyılın stratejik sektörlerinden bir tanesi. Kahramanmaraş 3 bin rakımdan 300 rakıma kadar arazi yapısına sahip. Bu Kahramanmaraş’ta tarım alanında her şeyin yetişeceğini gösteriyor. Tarım Kahramanmaraş’ın geleceğinde söz sahibi olacak sektörlerden bir tanesi. Bunun yanında Kahramanmaraş turizm açısından keşfedilememiş bir coğrafyaya sahip. Su turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi gibi birçok turizm potansiyeline sahip bir il. Bunların tanıtılması gerekiyor. Kahramanmaraş’a giriş çıkış yapan insan sirkülasyonunun artması ile Kahramanmaraş ticaretini canlandırırız. Turizm sektörü çok stratejik bir sektör. Kahramanmaraş’ı gelecek dönemlerde önemli yerlere taşıyabilecek lokomotif sektörlerden bir tanesi. Turizm sürekli gündemde tutulması gereken bir konu. Turizmi geliştirmemiz için şehrimizin alt yapı çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Kahramanmaraş-Göksun-Narlı otoyol çalışmaları bu konuda çok büyük önem taşıyor. Ayrıca hava yolunun düzenlenmesi ve konaklama yerlerinin artması da turizmle ilgilidir.
ÇALIŞTAY PROJELERİNİ DESTEKLİYORUZ
Kahramanmaraş’ı yeniden hayal etmek adı altında çalıştaylar düzenlendi. Çalıştay düzenlenmeden önce TÜMSİAD olarak şehrin 7 yerinde 5 bin kişiye yönelik bir anket düzenledik. Vatandaşlarımız Kahramanmaraş’ın sorunları ile ilgili neler düşünüyor bu ve bunun gibi birçok soruyu vatandaşlarımıza yönelttik. STK’lar olarak Kahramanmaraş sorunları hakkında ortak bir eylem planı hazırladık ve TSO önceliğinde görüşlerimiz çalıştaylarda aktarıldı. Kahramanmaraş’ta daha önce böyle bir çalışma olmamıştı. 6 bakanımız Kahramanmaraş’ın sorunları ile ilgili toplantılar düzenledi. Eleştirmek yerine öncelikle böyle bir çalışmaya pozitif olarak bakılması gerektiğini düşünüyorum. Bu projeleri yok saymak olmaz. Böyle bir çalıştayı Kahramanmaraş’ın geleceği adına atılmış çok önemli bir proje olarak görüyorum. Çalıştayların neticesi 7 konu başlığı altında toplandı. Kısa
vadede ve orta vade de yapılacak eylem planları hazırlandı.
YENİ HASTANE ŞEHRİMİZ ADINA KAZANDIRILMIŞ ÖNEMLİ BİR SAĞLIK YATIRIMI
Necip Fazıl Şehir Hastanesi şehrimiz adına kazandırılmış önemli bir sağlık yatırımı. Hastanede bir takım eksiklikleri var. Burada şehrimizin ihtiyaç duyduğu birkaç bölümün daha açılması gerekiyor. Bu eksik bölümlerinde kısa zamanda açılması için Başhekimimiz çalışmalarını sürdürüyor. Necip Fazıl Şehir Hastanesi metropol hastaneler için uzak bir hastane değil. Akşam olduğunda şehrin yüzde 80’lik kısmı batı tarafta oluyorsa vatandaşlarımızın sağlık sorunların eski hastaneye yeni bölümler eklenerek giderilmelidir. Tıp Fakültesi de bittiği zaman Batı tarafta ki nüfus yoğunluğu azalacaktır. Kahramanmaraş sağlıkta Türkiye ortalamasının altında. Bu konuda da çalışmalar devam ediyor.
Kahramanmaraş için bölgesel havaalanı kaçınılmaz bir olaydır. Öncelikli Pazarcık bölgesindeki inşaatı devam eden sulama barajının bitirilmesi gerekiyor. Öncelikle buranın bitirilmesi gerekiyor. Daha sonra havaalanı kendiliğinden olacaktır. Yatırımların biran önce şehrimize gelmesi için elimizden gelen çabayı göstermemiz gerekiyor.”