Geleceklerini altınla işliyorlar

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 14 Aralık 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “Geleceklerini altınla işliyorlar” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 14 Aralık 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “Geleceklerini altınla işliyorlar” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Kahramanmaraş’ta Sevim Şirikçi Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuyumculuk atölyesinde öğrenim gören kız öğrenciler, yaptıkları çalışmalarla geleceklerini altına işliyorlar. Altın işleme sektöründe İstanbul’dan sonra Türkiye’de 2’nci sırada yer alan Kahramanmaraş, yetiştirdiği onlarca öğrenci ile kuyumculuk sektöründe farklı bir bakış açısı yaratıyor. Kendine has ve birbirinden güzel tasarımları ile dikkat çeken Maraş takıları, kız öğrencilerin elinde ayrı bir değer kazanıyor. Yaklaşık 500 kuyumcu atölyesinde 4 bin kişinin istihdam edildiği Kahramanmaraş’ta öğrencilere çizimden kesime kadar temel kuyumculuk adına gerekli her şey öğretiliyor. Okulda kuyumculuk bölümünde eğitim alan kız öğrenciler, genellikle erkeklerin yoğun olduğu sektörde varlıklarını göstererek, hem meslek öğreniyor hem de geleceklerini şekillendiriyorlar. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Sevim Şirikçi Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cemal Küçük, 2007 yılında okulda açılan kuyumculuk atölyesinin sadece kızlara hitap ettiğini ifade ederek, atölyenin takı tasarım alanında öğrencileri geliştirip sektöre farklı bir soluk getirebilmek için açıldığını söyledi. Kahramanmaraş’ta ki altın çizimlerinin İstanbul’da yapıldığını dile getiren Küçük, atölye ile birlikte yetişen öğrenciler sayesinde bu algıyı değiştirerek, kentin tasarım ihtiyacını karşılayacaklarının altını çizdi.

‘TASARIM İHTİYACINI KARŞILAMAK İSTİYORUZ’

Açılan atölye ile Kahramanmaraş’ın kuyumculuk sektöründe ki tasarım ihtiyacını karşılamak istediklerini belirten Küçük, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Okulumuzda toplam 10 bölümümüz var ve bölümlerimizden bir tanesi de kuyumculuktur. Kuyumculuk atölyesi okulumuzda Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanlığı’nın destekleri ile 2007 yılında açıldı. Okulumuzda tamamen kız öğrencilerimiz olduğu için bu bölümde de sadece kız öğrenciler bulunuyor. Kuyumculuk sektöründe Kahramanmaraş İstanbul’dan sonra gelen en büyük 2’ncialtın şehridir. Bundan dolayı da takı tasarım alanında öğrencilerimizin gelişip kuyumculuk sektörüne farklı bir bakış getirebilmesi için bu bölüm açıldı. Okulumuzda 9. Sınıfta alan dersleri ortak, 10. Sınıfta öğrenciler buraya seçerek geliyorlar. Kuyumculuk sektörünün temsilcileriyle birlikte bölümün daha aktif hale gelebilmesi için okulda bir toplantı yaptık. Şu an ilgi artmaya devam ediyor. Zaten kuyumculuk alanında bir iş merkezinin de temeli atıldı. Orası aktif hale gelirse bu bölüm ismi gibi daha da kıymetli hale gelecek. Bizim en büyük sıkıntımız öğretmen sirkülasyonunun çok olması. Öğretmenlerimizin sürekli değişmesi öğrencilerimizi de olumsuz etkiliyor. Şu anda okulumuzda 26 öğrencimiz kuyumcu atölyesinde ders görüyor.  Kahramanmaraş’ta altınların, takıların çizimlerini İstanbul’da yaptırıyorlar. Bizim burada ki amacımız ise bu çizimlerin İstanbul’da değil, burada yapılmasıdır. Tasarım ihtiyacını karşılamak istiyoruz.”

 ‘ATÖLYEMİZDE İLERİ TEKNOLOJİ ALETLERİMİZ VAR’

Okulun takı tasarım öğretmeni Adnan Şimşek, atölyede temel kuyumculuk adına her şeyi öğrettiklerini söyledi. Şimşek, “Burası 2007 yılında kurulmuş bir atölye ve sadece kız çocuklarına hizmet veriyor. Atölyemizin kapasitesi 12 kişidir. Burada temel kuyumculuk adına her şeyi öğretiyoruz. Atölyemizde ileri teknoloji aletlerimiz var. Piyasada çalışmak için gerekli olan her şeyi burada sağlayamıyoruz çünkü piyasa biraz daha ileri teknolojide çalışıyor. Öğrencilerimiz burada temel kuyumculuk adına her şeyi öğreniyorlar” dedi.

 ‘KENDİ İŞİMİZİ KURABİLECEĞİZ’

Okul öğrencilerinden Emine Keklik ise yaptığı açıklama tasarımlarla güzel ürünler çıkartmaya çalıştıklarını belirterek, ileri de herhangi bir iş kaygısı yaşamayacaklarının altını çizdi. Keklik, “Ben 3 yıldır atölyede eğitim görüyorum. Burada ben çizim, kesim öğrendim. Kaynak yaptım. Buradan mezun olduğumuz zaman da bize bir belge verecekler ve biz bu sayede kendi işimizi yapabileceğiz. Yaptığımız tasarımlarla güzel ürünler çıkartmaya çalışıyoruz. Türkiye'de altın işlemesinde Kahramanmaraş'ın önemini biliyoruz. Kuyumculuk sektörü fazla olduğu için iş bulma imkânımız da çok. İş kaygısı yaşamayacağımızı biliyoruz” şeklinde konuştu.

‘KENDİME ÇOK KOLAY BİR ŞEKİLDE TAKI ÜRETEBİLİRİM’

Diğer bir öğrenci Ebru Akyol, şöyle konuştu: “Burada ben kesim yapmayı öğrendim. Metale şekil vermeyi öğrendim. Bu sayede kendime çok kolay bir şekilde takı üretebilirim. Dışarıdan bir şey alırken artık daha farklı bir gözle bakabiliyorum.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri