‘Geleneksel Çocuk Oyunlarıyla Kurulan Kültür Köprüsü Projesi’

BİLSEK tarafından hazırlanan “geleneksel çocuk oyunlarıyla kurulan kültür köprüsü projesi” tanıtıldı.

Kahramanmaraş Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü Derneği (BİLSEK) tarafından hazırlanan “geleneksel çocuk oyunlarıyla kurulan kültür köprüsü projesi” tanıtıldı. BİLSEK Başkanı Mehmet Köşk, “Amacımız zengin Türk çocuk oyunlarını AB ülkelerine, AB ülkelerinin oyunlarını ise bizim çocuklarımıza tanıtarak kültürel yakınlık sağlamak.” dedi.

Safron Otel’de düzenlenen toplantıda, projenin detayları hakkında bilgiler veren Köşk, toplumları birbirine yaklaştıracak olan değerlerden en önemlisinin ortak anlayış içerisinde olarak ortak hedefler belirlemesi olduğunu söyledi. Bu düşünceden hareketle AB Kültürlerarası Diyalog Kültür ve Sanat Hibe Programı çerçevesinde hazırladıkları projenin de desteklenmeye değer bulunduğunu aktaran Köşk, şöyle konuştu:

“Bu bağlamda bir kültür öğesi olan geleneksel çocuk oyunlarının yaşatılması, tanıtılması ve geliştirilerek yaygınlaştırılması gibi ortak bir anlayış oluşturmayı amaçladık. Böylelikle zengin geleneksel Türk çocuk oyunları vasıtasıyla kültürümüzü Avrupa Birliği üyelerine, Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin oyunlarını da Türk çocuklarına tanıtarak, kültürler arası diyalog başlatacağız. Bunun için hazırladığımız projemiz Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilerek desteklenmeye değer bulunmuştur. 83 bin Euro bütçeli projemizin maliyetinin bir kısmı AB fonlarından bir kısmı ise ülkemiz tarafından finanse edilecek. Ayrıca projemizin Türkiye’de bu alanda hazırlanan 17 proje arasında yer alması da bizleri ayrıca sevindirmiştir.”

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Proje sorumlusu Ramazan Avcı ise projenin gerekçeleri ve uygulamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Proje çerçevesinde belirlenecek 15 Türk, 15 İspanyol çocuk oyununun bu ülkelerin öğrencileri tarafından birbirlerine tanıtılacağını kaydeden Avcı, daha sonra bu oyunların kitaplaştırılarak Türkçe, İngilizce ve İspanyolca olarak yayımlanacağını dile getirdi. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayi toplumunun beraberinde getirdiği doğadan kopuş, bireyin hareket alanı ve özgürlüğünü sınırlandırma, bireyi yalnızlığa, dijital ve sanal dünyaya hapsetme gibi etkenler, çocukların topluma uyumunu ve kişisel gelişimini, sosyalleşmelerini sağlayan en önemli kültürel öğe olan çocuk oyunlarının birer birer ortadan kaybolmasına neden olmaktadır. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için tüm kurum, kuruluş ve toplumları ortak anlayışla hareket etmeleri gerekmektedir. Toplumları birbirine yaklaştıracak olan değerlerden biri ve en önemlisi ortak anlayış içinde olmaları ve ortak hedefler belirleyerek işbirliği içinde hareket etmeleridir. Bu bağlamda bir kültür öğesi olan geleneksel çocuk oyunlarını Avrupa Birliği üyelerine tanıtmak, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin oyunlarının da Türk çocuklarına tanıtımını sağlamak amacıyla bu proje hazırlandı. Emeği geçenleri kutluyorum.”

Avcı, proje kapsamında sempozyumlar, oyun şenlikleri gibi faaliyetler gerçekleştirileceğini belirterek, projenin finalinde tespit edilecek bir Türk, bir de İspanyol 2 çocuk oyununun AB çocuk oyunu olarak ilan edileceğini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Derneği’nin proje ortağı olduğu çalışmada, Millî Eğitim Müdürlüğü, Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Meslek Lisesi, Türk Telekom İlköğretim Okulu ve Zübeyde Hanım Anaokulu iştirakçi olarak yer alıyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri