Hava sıcaklığının 40 dereceye, nem oranının yüzde 75’lere yükseldiği Antalya’da, hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlara sıcaktan korunabilmeleri için buzlu meyve takviyeleri yapılmaya başlandı.
Hayvanların içtikleri suların içine de buz konularak soğuk kalması sağlanıyor.
Yüksek sıcaklık ve bunaltıcı nemli günlerin yaşandığı Antalya’da, hayvanat bahçesinde bulunan hayvanların serinlemesi için özel yöntemler geliştiriliyor. Farklı iklimlerden gelen hayvanların bazılarının sıcağa dayanıksız olması nedeni ile bahçede su fıskiyeleri kurulurken, bazı hayvanlar da hortum ve buzlu meyve kokteylleri ile serinletiliyor.
Yaz dönemi başlayınca hayvanları serinletmek için yeni yöntemler geliştirdiklerin söyleyen Antalya Hayvanat Bahçesi ve Doğa Parkı Doktoru, Zooteknist Deniz İlaslan Çürek, özellikle öğle saatlerinde sıcak bastırmadan fıskiyeleri açıp su ile serinletme yaptıklarını kaydetti. Her barınağın içerisinde ise ayrıca birkaç fıskiyenin kurulduğunu ifade eden Çürek, “Kanatlı gruplarına da hortumla ıslatma uyguluyoruz. Islanma sağlandıktan sonra hayvanlarda ciddi bir rahatlama ve ferahlama söz konusu olabiliyor” dedi. Bazı hayvanlar için ise özel havuzlar yapıldığına değinen Çürek, “Havuzları bulunan hayvanlarımız var, örneğin ayılar, lama, aslan ve kaplanların havuzları var. Havuzlarında her zaman su bulunduruyoruz. Onun dışında hayvanların yaz için verdiğimiz besin gruplarında değişiklikler yapıyoruz. Miktarlarında değişiklikleri uyguluyoruz. Veriş saatimizi değiştiriyoruz. Kanatlı gruplarının beslenmesinde daha düşük enerjili yemler vererek hayvanın yem sebebi ile kazanacağı o ısı enerjisini azaltmaya çalışıyoruz. Kanatlı grupları sıcağa dayanıksız. At gruplarını, ceylanları, geyikleri sıcaktan korumaya çalışıyoruz. Bol miktarda gölge sağlamaya çalışıyoruz. Sıcaktan kaçabilecekleri alanlar oluşturuyoruz. Onun dışında kırkım uyguluyoruz. Koyunlar keçiler, lama yak, bu grupların fazla tüylerini atmalarını sağlayarak biraz rahatlamalarına destek oluyoruz” şeklinde konuştu.
Hayvanları serinletmek için yapılan en önemli uygulamanın ise buzlu meyve kokteylleri olduğunu belirten Çürek, “Buzlu meyve hazırlıyoruz. Hayvanlar gerçekten zevk alarak tüketiyorlar. Bazen buzlarla oynuyorlar. Böylece yerken de serinleme sağlanıyor” ifadelerini kullandı.