İGM Bir Yaraya Parmak Basıyor

İl Genel Meclisi Özel İdare tarafından yaptırılan hizmetleri araştırarak, kaliteyi artırmayı hedefliyor.

İl Genel Meclisi Özel İdare tarafından yaptırılan hizmetleri araştırarak, kaliteyi artırmayı hedefliyor.

Kahramanmaraş’ta son yıllarda yaptırılan Özel İdare Hizmetlerine yönelik ciddi eleştiri ve yakınmalar var.

Vatandaşlar ve Köy muhtarlarının zaman zaman yapılan hizmetlerin kalitesizliğinden şikayet etmeleri üzerine İl Genel Meclis Başkanlığı Pazarcık ilçemizde yapılan Yollar ile ilgili bir araştırma yaparak, konuyu İGM gündemine getirdi.

İGM Üyesi Ali Demir başkanlığında oluşturulan komisyonun yaptıkları araştırma sonucu yazdığı araştırma raporu bir çok tartışmayı da beraberinde getirecek gibi gözüküyor.

21 Kasım 2011 tarihinde söz konusu araştırma raporu İGM’de okundu. İGM üyeleri rapor ile ilgili görüşlerini açıkladılar.

İşte söz konusu rapor ve ortaya çıkarılan çelişkiler;

1. Pazarcık ilçesi Hürriyet grubuna (eski Gaziantep yolu) gidildi. Yapılan inceleme ve araştırma neticesinde 33.km uzunluğundaki yolun; il özel idaresi tarafından 9 km. 2011 yılında 2.kat sathi kaplama ve 1 km. 1.kat asfalt yapılmıştır.

-2011 yılında Pazarcık Köydes kapsamında 5.8 km. 1.kat asfalt, 3.km 2.kat asfalt yapılmıştır. Bu işlerin geçici kabulü 09.09.2011 tarihinde yapılmıştır.

-Hürriyet grubu yolunda, yolun şevlerinin grayderle açılması neticesinde asfalta zarar verdiği gözlemlenmiştir.

2. Pazarcık ilçesi Kelleş-Sultanlar köy yolu 4.5 km’dir. Köydes kapsamında bu yolun 1.kat asfalt yapım işine 21.05.2009 tarihinde başlanmıştır. İşin bitiş tarihi ise 11.09.2009’dur. Sözleşmeye göre işin bitiş süresi olan 75 güne, 26 gün uzatma süresi verilmiştir. Bu yolun geçici ve kesin kabul işleri tamamlanmıştır. Bu yolda aşırı derecede bozulma olduğu gözlemlenmiştir. Bu bozulmayı telafi etmek için , yama veya ikince kat sathi kaplama işlerinin çözüm olmayacağı kanaati oluşmuştur.

3. Pazarcık Payambağ köye yolu 7 km uzunluğunda olup, 2 km. 1.kat, 5 km. 2.kat sathi kaplama işi Köydes 2011 yılında yaptırılmıştır. Yolun 1.kat asfalt yapılan kısmında çökmeler ve bozulmalar olduğu gözlemlenmiştir. Ufacıklı köy yolunun 2011 Köydes proğramında 2.kat asfaltı yapıldığı, yapılan asfaltın sağ ve sol şeritleri arasında boşluk kaldığı, bu boşluklarında yama malzemesi ile sonradan doldurulduğu görüldü.

4. İl Özel idaresi yol ve ulaşım hizmetleri müdürlüğü tarafından yaptırılan, Pazarcık Kuzkent, Çiğdemtepe, Çatalhöyük, Nefsidoğanlı köy yollarının 1.kat asfalt yapım işi sözleşmesi 09.09.2010 tarihinde imzalanmıştır. Bu işlerin geçici kabulleri 01.11.2010 tarihinde, kesin kabulleri ise 01.11.2011 tarihinde  yapılmıştır.

-Komisyon üyelerimizce yaptığımız araştırma ve inceleme neticesinde, 2.7 km’lik Kuzkent köy yolunda ciddi bozulmalar olduğu görülmüştür. Aşırı derecede bozulan bu kısımlara yama yapıldığı, ayrıca bazı kısımlarda ise mıcır taşlarının asfalta yapışmadığı görülmüştür.

- Çiğdemtepe köy yolunda bazı yerlerde bozulmalar olduğu görülmüştür. Yama malzemesi ile bozulan kısımlar doldurulmuştur. Yolun alt yapısı oluşturulurken filler malzemenin standarda uygun döşenmediği iddiaları köy muhtarı tarafından komisyon üyelerimize bildirilmiştir.

- Çatalhöyük köy yolu asfaltında uzun çatlaklar olduğu, bu çatlakların bir kısmının yama malzemesi ile basit bir şekilde kapatıldığı, bazı kesimlerde ise çatlağın kapatılmadığı görülmüştür.

- Nefsidoğanlı köy yolu asfaltının çok dar olduğu, ayrıca bu yolun yapım esnasında tesviyesinin iyi yapılmadığı kanaati oluştu. Yolun orta kısımlarında su birikintileri bu kanaatimizi güçlendirmiştir. Yapılan yolda ölçümler sonucu ile hak ediş tutanaklarındaki ölçüm toplamları arasında farklılık olduğu kanaatindeyiz. Diğer taraftan yol şevlerinin olmadığı dikkat çekmektedir.

5. Pazarcık Kuzkent, Çiğdemtepe, Çatalhöyük, Nefsi doğanlı köy yollarının kesin kabulü yapıldıktan birkaç gün sonra 2. Yaptığımız araştırmalardan doğan kanaatlerimizi yukarıda anlatmış bulunmaktayız. Kesin Kabul tutanaklarında şu ibare yer almaktadır: “yapılan iş sözleşme ve eklerine uygun olduğu, işin kesin kabule engel olabilecek, eksik, kusur ve arızaların bulunmadığı görülmüştür” Komisyon üyelerimizde oluşan kanaat ile, kesin kabul tutanaklarındaki net ifadeler arasında taban tabana zıt olduğu aşikardır.

6. Kesin kabul tutanaklarına imza atılır iken, yolda oluşan bozulmalar, çatlamalar ve asfalta yapışmayan mıcır taşları nasıl dikkatlerden kaçmıştır?

7. Yapım işleri yaptırılır iken yaşanan bu olumsuzlukların tekrar yaşanmaması bakımından şu hususlara dikkat edilmesi faydalı olacaktır.

- Kullanılan malzemelerden ayrı ayrı numunelerin alınması ve bu malzemelerin standartlara uygunluğunun kontrol edilmesi.

- yola döşenen filler malzemenin miktar ölçümlerinin titizlikle yapılması.

- Müteahhit firmaların sözleşme gereği bulundurması gereken asgari teknik elemanların işi yapım sırasında bulunup bulunmadığının takip edilmesi.

8. Pazarcık ilçesinde yaptığımız komisyon çalışma notlarındaki hususların İl Özel idaremiz tarafından dikkatle incelenmesi, araştırılması ve eğer sorumluların hataları var ise gerekli yasal işlemlerin bir an önce başlatılması gerektiği kanaatindeyiz.

9. Ülkemizde toplanan vergilerle oluşan bütçemizin harcanmasında kontrol mekanizmasının daha etkin çalıştırılması milli menfaatimize olacaktır.

Ali Demir başkanlığında kurulan bu komisyonda görev alan Mehmet Gelir, Turgut şakalar, Metin Doğan ve Mustafa İmalı isimli üyelerin imzasını taşıyan bu raporda, yapılan hizmetlerin kalitesizliği açık açık ortaya konulmakta ve idareye uyarı yapılmaktadır.

İl genel Meclisinde görüşülen bu konular önem arz etmektedir. Başta vali Şükrü Kocatepe’nin bu olayların üzerine gideceğine inanıyoruz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri