Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 2 Kasım 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “İkinci 5084 bizi 4 kat büyütür” manşetiyle çıktı.
İşte haberin ayrıntıları;
1990’lı yılların ikinci yarısında sanayileşme hamlesini başlatan Kahramanmaraş, 2004 yılında çıkan 5084 sayılı teşvikle 6 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Şimdi Kahramanmaraş sanayicisi bankasında tuttuğu 5 milyar TL’yi 5084’e benzer bir teşvik sistemiyle yatırıma dönüştürmeyi bekliyor.
Hükümet tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan yeni teşvik sisteminin son rötuşları yapılırken Kahramanmaraş Sanayicisi umutla bekliyor. 2004 yılında çıkartılan 5084 ile yeni bir yatırım hamlesi başlatan Kahramanmaraş sanayicisi 5084’e benzer yeni bir teşvik sistemiyle sanayisini 4 kat büyütmeye hedefliyor.
Üzerinde son çalışmaları yapılan ve açıklanmak üzere olan teşvik sisteminin 5084 sayılı teşvik sistemine benzemesi Kahramanmaraş’ın 2023 hedefi olan 5 milyar dolar ihracat rakamını yakalayacağına kesin gözle bakılıyor. Kahramanmaraş’ta kazandığı parayı Kahramanmaraş’ta yatırıma dönüştürerek onbinlerce insana iş kapısı açan Kahramanmaraşlı müteşebbis bankasında tuttuğu 5 milyar TL ile Kahramanmaraş’ı üretim üssü haline getirmeyi hedefliyor.
Son olarak açılış ve toplantılara katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun; ‘Kahramanmaraş’a gelmek bana ilham veriyor’ demesi, ekonomik verilerin ne kadar üst seviyede olduğunu gösteriyor. Kent son 10 yılda 6,5 milyar dolar yatırım yaptı.
Her toplantıda yeni teşvik sisteminin türüyle ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun’da 5084 sayılı teşvik sistemine benzer bir teşvikin Kahramanmaraş sanayisini 4 kat büyüteceğini, bununla birlikte istihdamı, üretimi ve ihracatı da aynı oranda büyüteceğini deklare etmişti.
Memleketlerine yatırım azmiyle uğraş veren yatırımcıların hükümet üyelerinden tek isteği ise Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine sağlam adımlarla ilerlemesi için 5084 sayılı teşvik sistemine benzer bir sistemin açıklanması.
Sanayicinin beklentisinin başta Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç ile iktidar partisi Kahramanmaraş Milletvekilleri arasında nasıl bir yankı bulacağı merakla bekleniyor.
Yeni teşvik için 5 milyar TL hazır
TOBB Başkanı Rifat Hisakrıcklıoğlu’nun Kahramanmaraş’a gelmek bana ilham veriyor demesi, ekonomik verilerin ne kadar üst seviyede olduğunu gösteriyor. Kent son 10 yılda 6,5 milyar dolar yatırım yaptı. 5084 ile 4 kat sıçrayan Kahramanmaraş sanayisi, yeni bir teşvik bekliyor. Yeni teşvik gelmesi halinde bankalarda bulunan 5 milyar TL hemen yatırıma harcanacak.
Marshaall yardımı, Turgut Özal’ın Teşviği ve 5084 ile adete sanayinin odak noktası olan Kahramanmaraş, yatırımında hız kesmiyor. 2005 yılında bu yana sürekli yatırım yapan
Kahramanmaraş sanayisi, yeni bir teşvik paketi bekliyor. Kazandığını tekrar yatırıma harcayan kahraman iş adamları, bankada toplam 5 milyar TL’yi yatırım için bekletiyor.
Kahramanmaraş odaları ve borsaları müşterek toplantısına katılmak ve TOBB Fen Lisesini açmak için Kahramanmaraş’a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kendisinin herhangi bir şehri ziyaret ettiği zaman o şehre moral verdiğini belerten Hisarciklıoğlu, Kahramanmaraş’ın kendisine moral verdiğini, bunun nedenini ise şehrin üretkenliğinden ötürü olduğunu söyledi.
Türkiye Odalar ve Barsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ın Türkiye’den bile hızlı büyüdüğünü, illeri ziyaretlerde kendisinin moral verdiğini ancak Kahramanmaraş’a geldiği zaman moral bulduğunu belirterek şu şöyle konuştu: “Gittiğim yerlere moral verirken gittiğim yerlerden moral aldığım illerin başında Kahramanmaraş var. İş yeri sayısı umut olmazsa artmaz. Türkiye’de yüzde 1, Kahramanmaraş’ta yüzde 5, Türkiye’nin 5 misli üstündesiniz. Sigortalı çalışan Türkiye’de yüzde 1 artmış. Kahramanmaraş’ta yüzde 5 artmış. Beş misli daha fazla istihdam artmış. Kadın sigortalı çalışan sayısı Türkiye’de yüzde 3 artmış (Temmuz ayına kadar) Kahramanmaraş’ta artış yüzde 5. Türkiye’nin üstünde. İhracata bakıldığı zaman Türkiye’nin ihracatı yüzde 2 düştü. Kahramanmaraş’ta artış yüzde 7. ISO binde 2005 yılında 8, 2015 yılında 21’ çıkmış. Protestolu senet, Türkiye’de yüzde 22 bu çok yüksek, Kahramanmaraş’ta eksi yüzde 7. Karşılıksız çek tutarları, Türkiye’de bir önceki yıla göre artış yüzde 3, Kahramanmaraş’ta yüzde -17. Kahramanmaraş’ın bankalarda 4.3 milyar TL parası var.
Bu tablo, Kahramanmaraşlı sanayicinin esnafın karnesi. Türkiye’nin nereye gidersen git Kahramanmaraşlının sözü senettir anlamına geliyor. Biz borcumuzu gününde, saatinde, dakikasında öderiz. Sizlere hemşehri demekten gurur duyuyorum”