İlkbahar Yağışları Elma Üretimini Etkiledi

Elma üretiminde, ilkbahar yağışlarının fazla olması nedeniyle geçen yıllara oranla yüzde 35-40 oranında rekolte kaybı olduğu bildirildi

      Elma üretiminde, ilkbahar yağışlarının fazla olması nedeniyle geçen yıllara oranla yüzde 35-40 oranında rekolte kaybı olduğu bildirildi.

      Göksun Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlkbahar'da özellikle elmaların çiçek açma ve dölleme döneminde yağışların fazla olması nedeniyle çiçeklerde dökülme olduğunu, bunun meyve sayısını ve kalitesini olumsuz yönde etkilediğini kaydederek, rekoltenin de buna paralel olarak yüzde 35-40 civarında düştüğünü belirtti.

      Bunun hem iç hem de dış piyasada fiyata yansıyacağını ifade eden Kutlu, şöyle konuştu:

      ''Bu olumsuz şartlar nedeniyle Türkiye çapında meyve rekoltesinde düşüş yaşanmış oldu. Geçen yıl kantar kayıtlarına göre Göksun'dan iç ve dış pazara çıkan elma 50 bin tondur. Bu sene ise bu rakamın yüzde 40 gerisinde bir elma hasadı yapılacak. Özellikle erken çiçek açan yerlerde bu ürün eksikliği net bir şekilde göze çarpıyor. Bu da doğal olarak fiyatları etkiledi. Birlik yönetim kurulumuz yaptığı toplantıda bu şartları da göz önünde tutarak, ülkemizde elma üretimi yapan Amasya ve Isparta gibi illerimizdeki birliklerinde görüşlerini alarak elma taban fiyatını 1 lira 10 kuruş olarak belirlemiştir. Dolayısıyla bu yıl tüketicilerimiz elmayı geçen senelere göre pahalı tüketmek zorunda kalacaktır.''

      Elma üretiminin istihdama olan katkısına da değinen Kutlu, ''Elma işçiliği İlkbaharla birlikte başlar, hasat ve tüketime kadar devam eder. Dolayısıyla bölge ekonomimize büyük katkı sağlamaktadır. Ekim ayının ilk haftası başlayıp ay sonuna kadar devam edecek olan hasat işinde, başta Çardak Kasabası halkı olmak üzere Ericek Kasabası, Büyükkızılcık Kasabası, Tombak Köyü ve Adıyaman'dan gelen işçiler yaklaşık bir ay süre ile çalışacaklar. Ortalama 600-700 kişinin çalıştığı bu dönemde bayanlar günlük 25 lira, erkekler ise 35 lira yevmiye alacaklar'' şeklinde konuştu.

     -PİYASANIN EN İYİSİ GÖKSUN ELMASI-

     Rengi, suluk oranı, tadı ve aroması ile Göksun elmasının artık dünyada da kendine yer bulduğunu anlatan Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

      ''Göksun'un kendine has bir iklim yapısı var. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı Göksun Elmasının kalitesini artırmaktadır. Bu sıcaklık farkı nedeniyle elmamız diğer bölgelere oranla daha sulu, rengi daha canlı, tadı ve aroması daha güzel olmaktadır. Önümüzdeki yıllarda üretimi ve kaliteyi artırmak, üreticilerimi bilinçlendirmek ve yeni yatırımcılara imkân sağlamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Hedefimiz Göksun elmasını dünya pazarında kalıcı ve tercih edilir kılmak.''

      Kutlu, önümüzdeki yıl 16 bin metrekare kapalı alana sahip 5 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu yapmak için çalışmalarını bitirdiklerini ve inşaat ihalesini yaptıklarını sözlerine ekledi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri