Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ali Yüce kurum binasında basın toplantısı yaparak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yüce yaptığı basın toplantısında şunları söyledi: "Şu anda İl Müdürlüğümüz kayıtlarında 30 000 işsiz kaydı bulunmaktadır. Ancak K.Maraş’ta bu kadar işsiz ve işsizlik problemi olduğu kanaatinde değilim.
İl Müdürlüğümüze kayıtlı kişiler genellikle fabrika dışında özellikle temizlik, sekreterlik, güvenlik gibi veya kamuda daha kolay ve yüksek ücretle iş talebi ile kayıt yaptırmaktadırlar. Gerçek işsiz sayısının 3000 civarında yani kayıtlı işsizlerin %10 olduğu tahmin edilmektedir. Genel Müdürlüğümüzce işsizliği azaltmaya, istihdamı arttırıcı ve işverenlerimiz için çok cazip bir uygulama başlatılmıştır.
En az 2 ile 10 arasında işçi çalıştıran işverenlerimize son 3 aylık çalışanların ortalamasına ilave olmak kaydıyla, en fazla 6 ay süreyle 1 işçi, bu işçiye 25 TL yevmiye ve genel sağlık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi kurumumuz tarafında karşılanacaktır. Yani 10 kişiden 1 kişiye biz veriyoruz.
İlimizde 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri sayısı 1327 civarındadır. Her işyeri 1veya 2 işçi alsa K.Maraş’ta işsizlik sorunu kalmayacağını düşünüyor um ve tüm işverenlerimizi kurumumuzun bu imkanından faydalanmaya davet ediyorum.
İl Müdürlüğümüzce 10/09/2012-31/10/2012 tarihleri arasında ilimizde 10 ve üzeri işçi çalıştıran 1327 işyerinde işgücü piyasası talep araştırması anket çalışması yapılacaktır.
Araştırmanın amacı: İl düzeyinde, işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları ve temininde güçlük çekilen meslek gruplarının 2013 yılında mesleki değişim eğilimlerini derlemek amacıyla “İl İşgücü Piyasa Analizi” yapmaktır.
İşgücü talep yönünün ve gelecek kısa dönemde işgücü eğilimlerinin ölçülmesi, ihtiyaç duyulan eğitim ve becerilerin tespit edilerek, işgücü arzı ve talepleri arasındaki dengesizliğin ortadan nasıl kaldırılabileceğinin belirlenmesi ve bu dengesizliğin giderilmesine yardımcı olacak politika ve önerilerin geliştirilmesi ve buna paralel işsizliği azaltıcı tedbirler alınması hedeflenmektedir.
İşyerlerimiz, ihtiyaç duydukları mesleklerle ilgili proje hazırlayarak İl Müdürlüğümüze sunmaları halinde kursiyerlere 6 aya kadar 20 TL günlük yevmiye verilmekte ve kursiyerlerin genel sağlık sigortası primleri kurumumuzca karşılanmaktadır.
Sadece işverenlerimizin 6 ayın sonunda yetiştirdikleri kursiyerlerimizin % 50’sini istihdam zorunlulukları bulunmaktadır. İstihdam edilen kişilerin SSK işveren payının tamamı 42 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Bu nedenle işverenlerimizden proje bekliyoruz.
Ayrıca önümüzdeki günlerde Tüm İl ve İlçelerimizde bulunan Çıraklık, Halk Eğitim Merkezleri ve Meslek Liselerimizle işbirliği içinde Aşçılık, Kuaförlük, Web Tasarım, Maraş İşi Sim-Sırma, Halıcılık, Kuyumculuk; Bilgisayar İşletmeni, Bilgisayarlı Ön Muhasebe, Yönetici Asistanı, Argon Kaynakçılığı, Bina Elektrikcisi, Makine Bakım Onarım vb. kurslar açma çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
Basın mensuplarının çeşitli konularda da sorularını cevaplandırdı.