Kaç postacı geliyor !

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 30 Kasım 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “Kaç postacı geliyor !” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 30 Kasım 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “Kaç postacı geliyor !” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte postacılık nostaljik meslek haline gelirken artık ‘bak postacı geliyor’ deyiminin yerini ‘kaç postacı geliyor’ aldı.  Geçmiş yıllarda uzaktaki akrabadan mektup ya da kartpostal getiren, müjdeli haber veren postacıların yolu merakla beklenirdi.  ‘Bak postacı geliyor, selam veriyor, herkes ona bakıyor, merak ediyor’ şarkısına ilham olan postacıların, yıllar önce mahallede kime ne mektup getirdiği merak edilse de teknolojiye yenik düşen mektup yazma, tebrik kartı gönderme alışkanlıklarının kaybolmasıyla bu durum değişti.  Şimdilerde Postacılar müjdeli haber yerine çantalarında icra tebligatı, mahkeme çağrısı, fatura ve kredi kartı ekstresi taşımaya başlayınca, meraklı gözlerle beklemenin yerini ‘kaçmak’ aldı. 

‘POSTACILARIN YOLUNU ARTIK KİMSE BEKLEMİYOR’

 Postacıların yolunu artık kimsenin gözlemediğini kaydeden Posta Dağıtıcıları ve Başdağıtıcıları Sosyal Yardımlaşma ve Kanuni Haklarını Koruma Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Fatih Acer,  postacılığın nostaljik meslek haline geldiğini söyledi. İnsanların geçmiş yıllarda postacıyı dört gözle beklediğini dile getiren Acer, “İnsanlarımız önceden mektup beklerlerdi, postacı gelse de mektubumuzu alsak diye.  Mektuplar iki tane insan arasında ki çekilen hasretliğin giderilmesini sağlardı. Şimdilerde ise mektup gönderme oranının son zamanlarda azalması, tarihsel dönemi, teknolojinin gelişmesi, maillerin ve sosyal medya hesaplarının çıkması sonucunda artık insanlar birbirine mektup göndermek yerine gelişen teknolojiyi tercih ediyor. Tüm bunlarla birlikte mektup gönderme sayısı azalırken postacılık mesleği de nostaljileşti” dedi. 

‘ESKİDEN POSTA VE TELGRAFLA İŞLER YÜRÜYORDU’

 Eskiden postacılığın daha zevkli bir iş olduğunun altını çizen Acer, “Çünkü asker mektupları yoğundu. Telefon olmadığı için telgraf çekiliyordu. Eskiden posta ve telgrafla işler yürüyordu. Anne babalar telefon olmadığı için askerdeki oğluyla mektuplaşıyordu. Askerde çocuğu olan anne baba her sabah kapının önüne çıkar ve bizim gelmemizi beklerdi. Postacıların geçtiği saatleri biliyorlardı. O saat kapının önüne çıkarlardı. Dört gözle bizim gelmemizi beklerlerdi. Bunlar güzel şeylerdi. Ama bunlar günümüzde artık kalmadı. Postacılık mesleği kurbağaya benzer.  Postacılık hava, kara, deniz şartlarına uyum sağlayabilen bir meslektir. Postacılık kışın en sert günlerinde, yazın en sıcak günlerinde yağmurda çamurda ekmeğini helalinden kazanmak için yapılan bir meslek grubudur. Postacılar tüm şartlara rağmen kesintisiz bir şekilde mektup dağıtmaya devam edebilen kişilerdir.” 

‘POSTACILIK MESLEĞİNİ CANLI TUTMAYI AMAÇLIYORUZ’

Son zamanlarda kurumun postacılık mesleğini canlı tutmak amacıyla özel günlerde tebrik kartlarını göndermeye teşvik etmek için ‘Kart bizden, göndermesi sizden’ kampanyaları düzenlediklerini belirten Acer, “ Yine son zamanlarda tarihsel dönemi günümüze taşımak için çeşitli kampanyalar düzenledik.  PTT yine mektuplaşmayı canlı tutmak için 2000 yılında mektup kampanyaları düzenlenerek 2023 yılında alıcılarına verilecektir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri