Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından, “Kahramanmaraş Yöresinde Dağ Kuşakları Nasıl Oluştu?” konulu konferans düzenlendi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak, bir dizi konferans vermek üzere Kahramanmaraş’ta bulunan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz katıldı.
“Bir Orojenin Kuşağın Tektonik Analizi; Kahramanmaraş Bölgesinin Jeolojisi ve Depremselliği” konulu sunumunu gerçekleştiren Yılmaz, Kahramanmaraş yöresindeki dağların jeolojik oluşum süreçlerine ilişkin bilgiler verdi. “Bu bölgedeki ana hareketin motoru Arabistan levhasının kuzeye doğru hareketidir.” diyen Yılmaz, “Arabistan levhasının kuzeye ilerleyişini karşılayan 3 önemli fay gelişmiştir. Büyük depremlerin hepsi bu 3 fay üstünde oluşmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş üzerindeki fay sisteminin 2. derece bir fay sistemi olduğunu belirten Yılmaz, bölgedeki sismik hareketlerin çokluğuna ilişkin yöneltilen bir soruyu; “Bu bölgede sismik olarak aktif olmayan yer yok. Hareket sürekli olursa deprem olmaz. Hareketsizlik enerjiyi biriktirir ve biriken enerji depremi tetikler.” şeklinde cevapladı.
Yılmaz, sürekli gündeme getirilen önümüzdeki yıllarda olması beklenen İstanbul depremi ile ilgili olarak ise “Marmara fayının deprem üretmeme şansı yok. Burada biriken enerji çok büyük deprem üretecek.” dedi.
Konferans sunumunun ardından Prof. Dr. Yücel Yılmaz’a, KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz tarafından plaket takdim edildi.